Forum Logo




Gut Hastalığı


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 05 Nisan 2023, 23:30   #1
Çevrimiçi
Pia
Kûn Fe Yekûn
Gut Hastalığı




Gut Hastalığı
Www.TrendForum.Net

Gut Hastalığı
Gut hastalığı, en sık görülen iltihaplı romatizma hastalıkları arasında yer alır ve ülkelere göre görülme sıklığı %0,9 ila %0,25 arasında değişir. Türkiye’de ise her 300 kişiden birinde gut hastalığı var.
Gut Hastalığı Nedir?
Vücuttaki proteinler kullanıldıktan sonra, “ürik asit” adlı bir maddeye dönüştürülerek atılır. Ürik asitlerin vücuttan atılamaması ya da çok fazla üretilmesi bazı eklemlerde birikmelere ve iltihaplanmalara sebep olur. Bu duruma gut hastalığı adı verilir.

Gut, 17. yüzyıldan beri bilinen bir hastalıktır. Ürik asitle olan ilişkisi de 19. yüzyılda tanımlanmıştır. Gut hastalığı genel olarak erkek bireylerde daha fazla görülür ve 40 ila 65 yaş aralığındaki kişilerde ortaya çıkar.
Gut Hastalığı Belirtileri Nedir?
Gut hastalığı belirtileri genellikle hızlı gelişir ve yakınmaları 1-2 hafta sürebilir. Belirtilerinden bazıları şunlardır:
Çoğu zaman tek bir eklemde, özellikle ayak baş parmağında iltihaplanma
Etkilenen bölgede kızarıklık, şişme ve şiddetli ağrı
Eklemin kısıtlı hareketi
Ürik asit seviyesi kontrol edilmezse; diz, ayak bileği ve parmaklarda iltihap birikmeleri
Böbrek fonksiyonlarının etkilenmesi ve yumuşak dokularda tofus (ürik asit birikimleri) oluşumu
Gut Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Gut hastalığına ürik asitlerin vücuttan yeterince atılamaması sebep olur. Normal şartlarda ürik asitler kanda çözülür ve böbrekler sayesinde idrar yoluyla vücuttan atılır. Fakat kandaki ürik asit, normalden fazla olduğunda eklemlerde ve yumuşak dokularda birikip iltihaba yol açabilir.

Vücuttaki ürik asit miktarının artması, böbreklerin ürik asitten arınamaması ve protein (pürin) içerikli yiyeceklerin (sakatat, et, tavuk, kuru baklagil vb) fazlaca tüketilmesi ürik asidin kanda birikmesinin en temel sebepleri arasındadır. Gut hastalığına sebep olabilecek diğer nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:
Kullanılan ilaçlar (ürik asit seviyesini artırabilir)
Alkollü içecekler
Normalden fazla kilo
Cerrahi Girişimler
Artan yaş
Ailede gut öyküsü
Tekrarlayan eklem travmaları

Ürik Asit Yüksekliği Her Zaman Guta Yol Açar mı?

Ürik asit yüksekliği her hastada guta yol açmayabilir. Gut hastalığının ortaya çıkmasında ürik asit yüksekliğinin yanı sıra, yukarıda sayılan nedenler de rol oynar. Küçük bir grup hastada ise ürik asit normal hatta düşük seviyede bulunmasına rağmen gut hastalığı gelişebilir.
Gut Hastalığı Nasıl Başlar?
Gut belirtileri başlangıçta genellikle bir yaralanma ya da hastalık bulgularını takiben ortaya çıkan ayak başparmağında yaşanan dayanılmaz ağrı ve şişlik şeklinde kendini gösterir. Bu hastalık, ayak bileği ve diz gibi diğer alt vücut eklemlerinde de görülebilir. Gut başlangıçta genel olarak tek bir eklemi etkiler, ancak tedavi edilmezse rahatsızlık yaşayan kişilerde birçok eklemi etkileyecek kadar yayılım gösterebilir.
Gut Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? Nasıl Geçer?
Gut hastalığı tedavisinde ilk adım, hastalığın ağrı ve iltihabının kontrol altına alınmasından geçer. Hastalığın durumuna göre belirlenen tedavi şekilleri; ilaçlar, şişlik görülen ekleme soğuk uygulanması ve dinlenmeyi içerir. Ağrılı ataklar kontrol altına alındığında başvurulan hekim kandaki ürik asit seviyesine göre ilaçla tedavi yöntemleri uygulayabilir. Bunun sağlanabilmesi için;
Gut ataklarının sıklığı
Hastalığın yaygınlığı ve şiddeti
Kişilerde sahip olunan diğer hastalıklar göz önünde bulundurulur.
Gut tedavisinde kullanılan ilaçların bazı yan etkileri de bulunabilir. Bu nedenle başvurduğunuz hekim, yapacağı muayeneden sonra en uygun tedavi yöntemini önerecektir.
Gut Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Gut hastalarının öncelikli olarak dikkat etmesi gereken, ürik asit seviyelerinin düşmesini sağlamaktır. Kandaki ürik asit değerini düşüren ve gut hastalığına iyi gelen besinlerden bazıları şöyle sıralanabilir:
Az yağlı süt ürünleri ya da yağsız süt
Tahıllar
Sebzeler
Bitkisel yağlar
Az tatlı meyveler
Kahve
Su
C vitamini takviyeleri
Gut Hastalarının Uzak Durması Gereken Besinler Nelerdir?
Gut ataklarını tetikleyen ve kandaki ürik asit seviyesini artıran bazı besinler ise şunlardır:
Şekerli içecekler
Kırmızı et, sakatat
Kabuklu deniz ürünleri
Alkollü içecekler
Gut hastalığında beslenme, hastalığın seyri için büyük önem taşır. Bu nedenle gut hastalığı tanısı konulan kişiler, hastalığın seyri için sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda bir uzmana danışabilirler.

Gut Hastalarının Yaşam Tarzı Nasıl Olmalıdır?

İdeal beslenmenin düzenlenmesine ilave olarak, kilo kontrolü ve düzenli egzersiz önerilir. Bu sayede hem ürik asit seviyelerinin daha kolay kontrolü hem de mevcut ürik asidin ekleme ulaşıp atağa yol açması engellenebilir.

Gut Ataklarına Ne İyi Gelir?
Gut hastalığı tedavisi öncesinde ataklar bir ya da iki hafta içerisinde kendiliğinden geçen bir özellik gösterir. Fakat uygulanan doğru tedavi sonrasında bu atakların birkaç gün içinde kesildiği görülebilir. Gut hastalığı atağında, ağrıyan ekleme bir seferde 10 ila 15 dakika buz torbasıyla soğuk uygulamak önemlidir. Ağrıyan eklemi korumak ve dinlendirmek de ağrının azalmasını, atağın yavaşlamasını sağlayabilir.
Gut Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Gut hastalığı, romatizmal bir hastalık olarak değerlendirilir ve bu sebeple bir romatoloji uzmanı tarafından izlenmesi önerilir.

Alıntı.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
”İnsan inandığı insanla çiçeklenir.”
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 05 Nisan 2023, 23:36   #2
Çevrimiçi
Yanıt: Gut Hastalığı




Ne değişik hastalıklar var
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
gut, hastalığı


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Lyme Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi Asi Ruh Genel Sağlık 1 03 Nisan 2023 05:56
Öpücük Hastalığı DeepSilence Tıp Terimleri Sözlüğü 1 20 Temmuz 2022 16:48
Rop Hastalığı Nedir ? KoJiRo Göz Sağlığı 0 11 Haziran 2022 15:28
Kedilerde Fib Hastalığı Beatrice Hayvanlar Alemi 0 31 Mayıs 2022 17:43
Yalanlara Saygı Hastalığı Never Give Up Never Give Up 0 11 Mayıs 2022 20:42




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net