Forum Logo




Erkeklerde Testosteron Düşüklüğü ve Sağlık


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 27 Eylül 2022, 17:23   #1
Çevrimiçi
Erkeklerde Testosteron Düşüklüğü ve Sağlık




Erkeklerde Testosteron Düşüklüğü ve Sağlık
Www.TrendForum.Net

Erkeklerde Testosteron Düşüklüğü ve Sağlık

Testosteron bir hormondur. Bir erkegin gogsunde killarin, yuzunde sakal ve biyigin cikmasina sebep olan sey budur. Seks durtusunun arkasindaki guc de budur. Ergenlik doneminde, testosteron bir erkegin kaslarini olusturmaya yardimci olur, sesini kalinlastirir, penisinin ve testislerinin boyutunu artirir. Yetiskinlikte bir erkegin kaslarini ve kemiklerini guclu tutar ve cinsellige olan ilgisini korur. Kisacasi, bir erkegi erkek yapan (en azindan fiziksel olarak) seydir.
Tipta son yillarda erkek hastalarda dusuk testosteron tanisi giderek sIklasmaya baslamistir. Endokrinologlara gore artik yasli erkekler erektil disfonksiyon hakkinda daha rahat konusmaktadir. Kliniklere gelen erkekler genellikle asiri yorgun, halsiz, depresif hissettiklerini ve cinsel durtulerini kaybettiklerini soylemektedir ki bunlar dusuk testosterona ait yaygin belirtilerdir. Bu sIkayetlerle gelen ve kan testleri yapilan erkeklerin yaklasIk dortte ucunde seviye normalin altinda cikmaktadir. Arastirmacilar, dusuk testosteronun erkeklerin genel sagligini nasil etkiledigi ile ilgili gizemleri cozmeye, dusuk testosteron ve diger saglik sorunlari arasindaki baglantilari ortaya cikarmaya baslamislardir.

Testosteron Dusukse Saglik Kotu mudur?
30 yasindan sonra cogu erkek testosteron bakimindan kademeli bir dusus yasamaya baslar. Cinsel istekteki bir azalma bazen testosterondaki dususe eslik eder ve bircok erkegin cinsellige olan ilgilerinin kaybinin sadece yaslanmaktan kaynaklandigina inanmasina neden olur ancak bu bir yanlis anlamadir. Testosterondaki kademeli dusus, ornegin cinsellige olan ilgi eksIkligini aciklayamaz. Diger saglik problemleri 20’li, 30’lu ve 40’li yaslarinda olan ve erektil problemler yasayan hastalar icin yaslanmadan daha buyuk bir sorun olabilir. Semptomlarin cogu diger tibbi problemler tarafindan yansitilmaktadir. Uzun bir sure bu problemler testosterona degil diyabete, depresyona, yuksek tansiyona ve koroner hastaliklara baglanmistir fakat artik dusuk testosteron bakimindan farkindalik artmistir, problemlerin kokeninde dusuk testosteronun olabilecegi bilinmektedir. Doktorlar semptomlari dusuk testosterona baglamadan once olasi diger sebepleri ekarte edecek, testosteron seviyelerini belirleyecek kan testleri yapilmasini isteyecektir.

Testosteronun Ne Kadari Cok Dusuktur?
Bir erkegin normal testosteron araliginin en alt siniri desilitre basina yaklasIk 300 nanogramdir (ng/dL). Ust sinir laboratuvara bagli olarak yaklasIk 800 ng/dL’dir. Bir kan testinde cikan normalden dusuk bir rakam asagidakiler de dahil olmak uzere bir dizi durumdan kaynaklanabilir:
*Testislerin yaralanmasi
*Testis kanseri veya testis kanseri tedavisi
*Hormonal bozukluklar
*Enfeksiyon
*HIV / AIDS
*Kronik karaciger veya bobrek hastaligi
*Tip 2 diyabet
*Obezite
Bazi ilaclar ve genetik durumlar bir erkegin testosteron seviyesini dusurebilir. Yaslanma da buna katkida bulunur. Bazi durumlarda dusuklugun nedeni bilinmemektedir. Sevi dusuklugu her zaman belirti vermez ancak seviye 200 veya 100 ng / dL oldugunda genellikle yanlis giden bir seyler oldugu dusunulur. Bir erkek, eksIklik belirtileri olmasa bile kan testinde saptanan dusuk seviyeler nedeniyle tedavi olma konusunda doktoru tarafindan uyarilir. Dusuk testosteron seviyeleri genellikle kemik yogunlugunda azalmalara yol acar, bu da kemiklerin daha kirilgan hale geldigini ve giderek kirilma egilimlerinin artabilecegini gosterir.

Diyabet ve Dusuk Testosteron
Diyabet ve dusuk testosteron arasinda baglanti vardir. Diyabetli erkeklerde dusuk testosteron olasiligi yuksektir. Testosteronu dusuk olan erkeklerde de daha sonra diyabet gelisebilir. Testosteron, vucuttaki dokularinin insuline karsi bir yanit olarak daha fazla kan sekeri almasini saglar. Dusuk testosteronlu erkeklerde insulin direnci daha fazladir, kan sekerini normal tutmak icin daha fazla insulin uretmeleri gerekir. Diyabetli erkeklerin yarisinda, rastgele test edildiginde dusuk testosteron bulunur. Bilim insanlari diyabetin dusuk testosterona mi sebep oldugundan ya da mekanizmanin daha mi farkli islediginden henuz emin degillerdir.

Obezite ve Dusuk Testosteron
Obezite ve dusuk testosteron sIki bir sekilde birbirine baglidir. Obez erkeklerin dusuk testosterona sahip olma olasiligi yuksektir. Cok dusuk testosteronlu erkeklerin de obez olma olasiligi yuksektir. Yag hucreleri testosteronu ostrojene metabolize ederek testosteron seviyelerini dusurur. Obezite de kanda testosteron tasiyan bir protein olan seks hormonu baglayici globulin (SHBG) seviyelerini azaltir. Daha az SHBG, daha az serbest testosteron anlamina gelir. Egzersiz yoluyla kilo vermek testosteron seviyelerini artirabilir.

Metabolik Sendrom ve Dusuk Testosteron
Metabolik sendrom, anormal kolesterol seviyeleri, yuksek tansiyon, abdominal obezite ve yuksek kan sekerinin varligini iceren bir durumun adidir. Metabolik sendrom kalp krizi ve felc riskini artirir. Calismalar, dusuk testosteronlu erkeklerde metabolik sendrom gelisme olasiliginin daha yuksek oldugunu gostermektedir. Kisa sureli calismalarda, testosteron replasman tedavisi dusuk testosteronu olan erkeklerde kan sekeri seviyelerini ve obeziteyi iyilestirmistir fakat su da var ki testosteron tedavisi kalp hastaligi riskini arttirir, bu nedenle metabolik sendromu tedavi etmek icin kullanilmaz.

Testosteron ve Kalp Hastaligi
Testosteronun arterler uzerinde karisIk etkileri vardir. Uzmanlarin cogu testosteron hormonunun, genc erkeklerin yuksek tansiyon ve kalp hastaligina yakalanma olasiligini artirdigina inanmaktadir. Buna gore, yuksek testosteron kalp icin kotu olabilir. Testosteron eksIkligi insulin direnci, obezite ve diyabet ile baglantilidir. Bu sorunlar da kardiyovaskuler riski artirir. Diyabetli ve dusuk testosteronlu erkekler daha yuksek ateroskleroz oranlarina veya arterler sertlesmesine de sahiptir. Saglikli arterler icin belirli bir miktarda testosteron gerekli olabilir cunku arterleri hasardan koruyan ostrojene donusturulur. Henuz hicbir calisma testosteron replasmaninin kalbi korudugunu veya kalp krizlerini onledigini gostermemistir.

Testosteron ve Diger Durumlar
Dusuk testosteron genellikle asagida belirtilen diger tibbi durumlarla birlikte bulunur:
Depresyon: 70 yasindan buyuk yaklasIk 4.000 erkek uzerinde yapilan bir calismada, en dusuk testosteron seviyesine sahip olanlarin depresyona yakalanma olasiliginin iki kat fazla oldugu gorulmustur. Bu baglanti yas, genel saglik, obezite ve diger degiskenlere izin verildikten sonra bile vardir.
Erektil disfonksiyon (ED): Ereksiyon ve libido (cinsel istek) ile ilgili sorunlar dusuk testosteronun yaygin semptomlaridir. Yasli erkeklerde cogu erektil disfonksiyon aterosklerozdan kaynaklansa da dusuk testosteron icin bir degerlendirme yapilmasi gerekebilir.

Dusuk Testosteronun Tedavisi
Yaslandikca testosteron seviyesinde kademeli bir dusus olmasi beklenir. Dusuk testosteron ile ilgili belirtiler yasayanlar tedavi edilebilir. Genc bir erkegin dusuk testosteronu hamile kalmaya calisan bir cift icin problemse, bazi durumlarda gonadotropin enjeksiyonlari tedavi icin bir secenek olabilir. Bunlar vucudun daha fazla testosteron uretmesini saglayan hormonlardir, bu da sperm sayisini artirabilir. YaklasIk uc ila dort ay boyunca testosteronu serbest birakmasi icin kalca derisinin altina birkac testosteron pelleti yerlestirmek nispeten yeni bir tedavi seklidir. Enjeksiyonlar ve burun jelleri bazi erkekler icin diger secenekler olabilir.
Dusuk testosteron diyabet gibi tibbi sorunlara neden olur veya kotulestirir mi, yoksa diyabet veya diger saglik sorunlari olusan kisilerin ayni zamanda dusuk testosterona sahip olma olasiligi daha mi yuksektir? Bu sorulari cevaplamak icin calismalar devam etmektedir fakat sonuclari bilmek yillar surecektir. Testosteron replasman tedavisinin testosteron eksIkligi ve semptomlarini gidermek disinda herhangi bir saglik sorununu iyilestirmedigi unutulmamalidir. Dusuk testosteron belirtileri olan ve bir kan testi ile bunun dogrulugu anlasilan erkeklerde testosteron replasman tedavisi icin karari doktor ve hasta birlikte vermelidir.

Testosteron Tedavisinin Riskleri ve Faydalari Nelerdir?
Yasanan belirtiler gercekten dusuk testosterondan kaynaklaniyorsa tedavi edilen hastalar birkac hafta icinde onemli farklar gorduklerini ifade eder. Cinsellik ve depresyon uzerindeki etkiler daha hizli ve daha iyidir. Tedavinin ayni zamanda riskleri de vardir. Testosteron tedavisi bir erkegin kirmizi kan hucresi sayisini artirabilir ve goguslerini buyutebilir, prostat buyumesini hizlandirabilir. Meme kanseri olan erkekler testosteron tedavisi almamalidir. Ileri evrede prostat kanseri olan, nuks ya da metastas gerceklesen erkek hastalar icin de testosteron tedavisi onerilmez.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
düşüklüğü, erkeklerde, sağlık, testosteron


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Erkeklerde Göğüs Kılı iticimidir Çekicimidir? Beatrice Trend Anketler 23 14 Temmuz 2023 00:43
Sarılmak, Erkeklerde Hiçbir Etki Yaratmıyor Beatrice Trend Erkeklerin Dünyası 10 05 Temmuz 2023 16:28
Cilve kadınlara özgü bir davranış mı yoksa erkeklerde cilveli olabilir mi? Beatrice Trend Sorular 29 26 Mayıs 2023 12:47
Sağlık DeepSilence Tıp Terimleri Sözlüğü 0 20 Mayıs 2022 08:47
Oğlak burcu ve sağlık Astrea Oğlak 0 13 Mayıs 2022 23:22




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net