Forum Logo




Halfeti - Şanlıurfa


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 04 Haziran 2022, 07:48   #1
Çevrimiçi
Halfeti - Şanlıurfa




Halfeti - Şanlıurfa
Www.TrendForum.Net

Halfeti Şanlıurfa’nın bir ilçesidir. Binlerce yıllık geçmişi, mübadelen kalan taş evleri muhteşem bir görsel şölen ev sahipliği yapmakta. 2000 yılına kadar Fırat nehri kenarında bir vaha olan Halfeti, 2000 yılında Birecik Barajının suları altında kaldı. Bir zamanlar meyve bahçeleri, taş evleri, çiçek bahçeleri ile “ Saklı Cennet” adıyla bilinirdi. Fakat Halfeti sular altında kalınca yöre halkı 7 km uzaklıkta ki Karaotlak Bölgesi’ne göç. etmek zorunda kaldı. İlçe sular altında kalınca Halfeti’den arta kalan yamaçlarda Turizm hızla gelişti. Halfeti ayrıca “Cittaslow” sakin şehir unvanına sahiptir. Yöreye ait Endemik olan Siyah Gül (Karagül) bitkisi sadece Halfeti’de yetişmektedir. Hemen hemen her evin bahçesinde Siyah gül görmek mümkündür. Siyah Gül tohumu alınıp başka bir bölgeye ekildiği zaman rengi siyah değil kırmızı açmaktadır. Bu da Siyah Gülü eşsiz bir bitki kılıyor.

Eski Halfeti’de Tekne turları, Marina kenarında ki restoranlar, Çay bahçeler, müthiş Güneydoğu mutfağı ve bölgeye ait Sabut balığı ile adeta bir Ege kasabasını andırıyor.



Halfeti Tarihçesi

Halfeti Gezilecek Yerler yazımıza Halfeti tarihinden bahsedelim. Yaklaşık 3000 yıllık tarihi olan Halfeti M.Ö 855 yıllarında Asur kralı III. Salmanassar tarafından “Şitamrat” ismiyle kurulmuş. Daha sonra Şehir, tarihi boyunca Hitit, Asur, Med, Pers, Makedon, Selevkos ve Partlar medeniyetlerinin idaresinde kalmış. Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı devletine bağlanan ilçe Halep eyaletine bağlanmıştır. Önce Hudut şehir özelliğini kaybeden şehir zamanla nüfusu 5-10 haneye kadar düşmüştür. 19. yüzyılda da Fırat nehrinin karşı tarafına taşınarak bu gün kü Halfeti yerleşimi kurulmuştur. 1954 yılında ise İlçe ünvanını almıştır.

Halfeti İsmini Nereden Almıştır

Saklı Cennet Halfeti ismi acıklı bir aşk hikayesinden geliyor. Söylenenlere göre birbirine delice aşık olan Halil ve Fatma isimlerinde iki genç bir birbirlerine delice sevdalanmışlar. Fakat aileleri kavuşmalarına rıza göstermemişler. Ne yaptılarsa ailelerini ikna edemeyen bu iki genç son çare olarak el ele tutuşarak kendilerini Fırat Nehrinin serin ve azgın sularına bırakmışlar. Bu durum karşısında bölge halkı çok üzülmüş ve o tarihten itibaren ilçe Halil ve Fatma isimlerinin kısaltılmış hali olan “Halfeti” ismiyle anılmış.

Halfeti Asma Köprü



Fırat Nehri iki yakasını birleştiren Asma (salanan) köprü görülmesi gereken yerlerden. Asma köprü Kaymakamlık tarafından yaptırılmıştır. Akşamları köprünün ışıklandırılması güzel bir atmosfer oluşturmaktadır. Buraya gelenlerin ziyaretçilerin Asma köprü üzerinde mutlaka fotoğraf çektirmelerini tavsiye ederim.

Halfeti Ulu Cami

Ulu Cami sular altında kaldığı için sadece minaresi su yüzeyinde görülmektedir. Üzerinde herhangi bir tarihçe bulunmadığı için ne zaman kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir.



Halfeti Siyah Gül Efsanesi

Siyah Gül (Karagül) dünyada sadece bu bölgede yetişen endemik bir türdür. Siyah gülün en ilginç tarafı Siyah gülü Halfeti bölgesi dışında ektiğinizde siyah renkte değilde kırmızı renkte gül açmasıdır. Bu da siyah gülü eşsiz kılmaktadır. Bölge halkı için siyah gül ekonomik değeri olan bir üründür. Hediyelik eşya dükkanlarında hem siyah gül fidanı hem de siyah gül kolonyası satılmaktadır.

__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
halfeti, Şanlıurfa


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Harran - Şanlıurfa KoJiRo Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 04 Haziran 2022 07:25
Şanlıurfa’da ekili arazilerin zararı, tarım sigortasının önemini ortaya koydu KoJiRo Ekonomi Dünyası 0 22 Mayıs 2022 17:56




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net