TrendForum.Net

TrendForum.Net (https://www.trendforum.net/)
-   Güneydoğu Anadolu Bölgesi (https://www.trendforum.net/guneydogu-anadolu-bolgesi/)
-   -   Mor Gabriel Manastırı (Türkiye, Mardin) (https://www.trendforum.net/guneydogu-anadolu-bolgesi/30508-mor-gabriel-manastiri-turkiye-mardin.html)

Asi Ruh 01 Ağustos 2023 22:54

Mor Gabriel Manastırı (Türkiye, Mardin)
 
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Mor Gabriel Manastırı, Türkiye'nin Mardin iline bağlı Midyat ilçesinde yer alan önemli bir Süryani Ortodoks manastırıdır. Tarihi ve kültürel açıdan büyük bir öneme sahip olan bu manastır, Süryani Hristiyan topluluğunun dini ve kültürel merkezlerinden biridir.

Mor Gabriel Manastırı, 4. yüzyılda inşa edilmiştir ve günümüzde hala aktif olarak kullanılan bir manastırdır. Manastırın kuruluşu, Mor Gabriel olarak da bilinen Aziz Gabriel tarafından gerçekleştirilmiştir. Manastır, Süryani Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir dini merkez olarak hizmet vermektedir.

Manastır kompleksi, birkaç kiliseden, şapelden ve diğer dini ve idari yapıları içermektedir. En dikkat çekici yapılardan biri, Ana Kilise olarak adlandırılan ve manastırın merkezinde yer alan büyük ve görkemli bir kilisedir. Kilise, tarihi ikonalar, freskler ve süslemelerle bezelidir. Ayrıca manastırda keşişlerin yaşadığı hücreler, kütüphane, okul ve diğer idari binalar da bulunmaktadır.

Mor Gabriel Manastırı, Süryani Ortodoks Kilisesi'nin ruhani lideri olan Patrik tarafından yönetilmektedir. Manastır, Süryani Hristiyanları için dini törenlerin ve ibadetlerin gerçekleştirildiği önemli bir merkezdir. Ayrıca manastır, turistler ve ziyaretçiler için de açıktır. Ziyaretçiler, manastır kompleksini gezebilir, tarihi ve dini değerleri görebilir ve manastırın atmosferini deneyimleyebilirler.

Mor Gabriel Manastırı, Süryani Ortodoks Hristiyanlığının önemli bir sembolü olmasının yanı sıra, mimari ve sanatsal açıdan da büyük bir değere sahiptir. Manastır, taş işçiliği, süslemeleri ve tarihi atmosferiyle ziyaretçileri etkilemektedir. Ancak, tarihi ve siyasi nedenlerden dolayı manastır ve Süryani topluluğu bazen zorluklarla karşılaşabilmektedir.

PERDELER_ 05 Ağustos 2023 10:05

Yanıt: Mor Gabriel Manastırı (Türkiye, Mardin)
 
Bir rivayete göre manastıra Deyrul-Umur denmesi İslam orduları kumandanı Hz. Ömer’den gelmekte. Anlatılan şudur ki ; 634 yılında Rum kumandanı Harkel Urfa’yı işgal eder. Ortodoks episkoposları kovar ve makamlarından uzaklaştırır. Bu sırada Süryani kilisesi büyük bir kriz yaşar. Mor Gabriel ise çareyi İslam ordusunun Mezopotamya’ya girmesinde bulur. İslam ordusunu destekler ve Mezopotamya’ya girmesine yardım eder. Mor Gabriel Cizre’ye giderek İslam ordusu başkumandanı Hattaboğlu Ömer’i ziyaret eder.

HZ. ÖMER’İN FERMANI

Hz. Ömer yapmış olduğu yardımlardan dolayı Mor Gabriel’e mühür ve imzasıyla tasdikli bir ferman verir. Fermanda, “Süryaniler her türlü din, örf ve adetlerinde hürdür. Çan çalması, bayram kutlamaları, cenaze gömme törenleri, kilise ve manastır inşaatı serbesttir. Din adamları olan episkoposlar, papazlar, rahipler ve şemmasları da vergi ve askerlikten muaf tutar. Süryani fakirlerine yardım edilmesini emreder, Süryanilerin İslam kanunlarının teminatı altında hür yaşamalarını vaat eder. Bu emirlerin dışında hareket edenlere şiddetli cezaların uygulanacağını” bildirir.

BARINILAN YER

Bu ferman sayesinde Mor Gabriel manastırı uzun bir süre saldırılardan korunur. Bu itibarla, manastıra İslam Ordusu başkumandanı olan Hz. Ömer’in adına izafeten DEYREL- ÜMER adı verilir. Bir başka rivayette ise Deyr-el-Umur denilmesi, Umro Süryanicede sakinlerin barındığı yer anlamına gelmekte.


Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 18:39.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.