Forum Logo




Evcil Hayvanların Psikolojimiz Üzerinde Yarattığı Etkileri

Hayvanlar alemi ile ilgili her şeye bu başlık altından ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Beatrice
  • 1 Post By gupse

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 22 Şubat 2023, 13:16   #1
Çevrimiçi
Saygın Üye
Evcil Hayvanların Psikolojimiz Üzerinde Yarattığı Etkileri




Evcil Hayvanların Psikolojimiz Üzerinde Yarattığı Etkileri
Www.TrendForum.Net

Kaldırımda yürürken kenarda öylece oturup size bakan sevimli bir kediyi sevmek bile insana iyi hissettiriyorken, bir evcil hayvanla ev arkadaşı olarak hangi duyguları deneyimleyeceğinizi bir düşünün.

Özellikle pandemi sürecinde evlerimizden çıkamadığımız o zorlu günlerde evcil hayvan dostlarımızın varlığını bir kere daha anladık. Hatta evcil hayvan sahibi olma oranının son 3 yılda ciddi şekilde arttığı gerçeği de bu fikri iyice benimsediğimizi gözler önüne seriyor.

Çoğu zaman kan bağımız olan insanlardan, birçok akrabamızdan daha iyi hissettiren evcil hayvanlarımızın psikolojimiz üzerindeki etkilerini öğrenmeye hazır olun.

Daha fazla mutluluk hormonunu kim istemez?

Yapılan araştırmalara göre günde ortalama 25 dakika evcil hayvanlarıyla kaliteli vakit geçiren, ilgilenen ve göz temasında bulunan insanların salgıladıkları mutluluk hormonu diye bildiğimiz oksitosin seviyesinin %25 oranında arttırdığı gözlemlenmiştir.

Üstelik evcil hayvan yetiştirmenin fizyolojik yararları oksitosinle sınırlı değil. Sorumlu olduğumuz evcil hayvanların bakımını sağladığımızda onların sağlıklı ve mutlu olduklarını görmek, sevdiğimiz aktiviteleri gerçekleştirirken aldığımız haz duygusu sonucunda dopamin ve serotonin hormonlarını da yüksek dozlarda salgılıyoruz. Böylece kaygı ve stresten birkaç adım daha uzaklaşmış olursunuz.

Ruhunuzun da iyileşmeye hakkı yok mu?



Çeşitli nedenlerden dolayı yaşadığımız ruhsal problemler yaşam kalitemizi oldukça düşürüyor. Öz güven eksikliklerinden demansa, depresyondan şizofreniye kadar küçük büyük pek çok ruhsal sorunla mücadele ediyor olabilirsiniz. Daha iyi hissetmenizi sağlayacak bir yol biliyoruz.

İnsanların hayvanlarla kurduğu sağlıklı ve güçlü bağları kullanarak gerçekleştirilen bir terapi yöntemi olan Hayvan Destekli Terapi yani HDT, tam da bahsettiğimiz yöntem. Sahip olduğu sosyal becerilerin diğer evcil hayvanlara kıyasla daha yüksek olması sebebiyle bu terapilerde çoğunlukla köpekler tercih ediliyor.

Yalnız olmadığınızı biliyor muydunuz?

Sanal sosyalleşmenin ve online etkileşimlerin dev boyutlara geldiği bu dönemin belki de en büyük zorluğunu düşünürsek, giderek yalnızlaştığımız gerçeğiyle yüzleşebiliriz.

Hayatımıza dahil ettiğimiz evcil hayvanlarımız aslında asosyalleşmeye doğru giden ve monotonlaşan yaşantımızda hissettiğimiz yalnızlık duygusuna iyi geliyor. Onları ailemizin birer üyesi gibi kabul etmek, koşulsuz sevmek ve sevgilerini hissetmek bize bu hayatta “yalnız olmadığımız” mesajını veriyor.

Sorumluluk almayı öğrenmenin zamanı gelmedi mi?

Özellikle çocukluk dönemlerinde bir evcil hayvana sahip olan insanların yetişkinlik döneminde daha sorumlu bireyler haline gelmesi elbette tesadüf değil! Okul döneminin başlamasıyla birlikte sorumluluk alabilecek yaşlara gelen bir çocuğun o hayvanın bakımını üstlenmesi, herhangi bir çıkarı olmadan onun ihtiyaçlarını karşılaması, sosyal hayatında daha öz güvenli ve dışa dönük olmasına katkı sağlıyor.

Empati yapma kabiliyetinizi geliştirmeye hazır mısınız?



Karşınızda duygulu gözlerle size bakan kedinizin neye ihtiyacı olduğunu anlamanız saniyelerinizi alıyordur muhtemelen. Hangi durumlarda ne kadar canının yanacağını, ne zaman acıkacağını ve hatta o an ne kadar mutlu olduğunu…

Bu bilgilerin hepsine hakimsiniz. İşte tam da o an, karnı acıkan evcil hayvanınızı beslerken aynı zamanda empati duygunuzu da doyuma ulaştırıyorsunuz farkında olmadan.

Fiziksel olarak yaşlanmaya karşı nasıl pozitif etkilerinin yanı sıra beyninizin yaşlanmasını da yavaşlattığını söylesek?



2010-2016 yılları arasında Michigan Üniversitesinde 50 yaşından büyük 20.000’den fazla katılımcıyla gerçekleştirilen bir çalışmada, katılımcılara birtakım bilişsel testler uygulandı.

Evcil hayvan sahiplenen kişilerin sonraki yıllarda da gelişimini takip eden katılımcılardan 5 yıldan uzun süredir evcil hayvan sahibi olanları uzun ve kısa vadeli dönemlerde hafızalarının daha güçlü olduğu ortaya çıktı.

Ev arkadaşlığı yaptığımız can dostlarımızın hormonlarımızdan, ruhsal problemlerimize kadar birçok hasarı onardığını öğrendik. Siz de deneyimlediklerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. Kim bilir belki barınaklarda sevgi bekleyen hayvan dostlarımızın biri, sayenizde yuva sahibi olur!

Kaynaklar: Journal of Aging and Health, National Library of Medicine
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Şubat 2023, 16:30   #2
Çevrimiçi
Yanıt: Evcil Hayvanların Psikolojimiz Üzerinde Yarattığı Etkileri




Alıntı:
.


Daha fazla mutluluk hormonunu kim istemez?

O kadar diyorum kesinlikle sahiplenin
gupse bunu beğendi.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Şubat 2023, 16:43   #3
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Evcil Hayvanların Psikolojimiz Üzerinde Yarattığı Etkileri




İnsanı daha merhametli daha huzurlu daha sakin ve mutlu ediyolar .)
@Beatrice cime katiloyorum her evin bi kedisi olmalı olamiyosa disarda daimi baktigi bi canli olmali onla temas etmeli konusmalı çok çok baska bir duygu..
Beatrice bunu beğendi.
__________________
"Her görüşünde ilk kez görür gibi.
Her bakışında son kez bakar gibi."
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Şubat 2023, 17:21   #4
Çevrimiçi
Yanıt: Evcil Hayvanların Psikolojimiz Üzerinde Yarattığı Etkileri




keşke ülkede yılan yavru timsah evcil olarak bakınabilse yasak olmasa keşke
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Şubat 2023, 17:34   #5
Çevrimdışı
Saygın Üye
Yanıt: Evcil Hayvanların Psikolojimiz Üzerinde Yarattığı Etkileri




Hayvanlar özgür canlılardır, bırakın doğanın dengesinde büyüsünler evlerde barındırmayalim yazık, günah yaaaaaa
__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
etkileri, evcil, hayvanların, psikolojimiz, yarattığı, Üzerinde


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Daydreaming: Gündüz düşlerinin pozitif etkileri DeepSilence Kişisel Gelişim 1 18 Mart 2023 12:08
Evcil hayvanınız var mı? Beatrice Trend Sorular 11 28 Ocak 2023 18:05
Müzik ruhun gıdası mıdır: Müziğin psikolojimiz üzerindeki etkileri DeepSilence Kişisel Gelişim 1 25 Kasım 2022 18:17
Hayvanların Öğrenme Kabiliyetini, Davranışlarını ve Nedenlerini İnceleyen Bilim Dalı KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 28 Mayıs 2022 09:51




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net