Forum Logo




Suudi Arabistan Hac Ziyareti, Suudi Arabistan Gezilecek Yerler

Dini konuların yer aldığı forum.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 06 Ocak 2023, 17:40   #1
Çevrimiçi
Suudi Arabistan Hac Ziyareti, Suudi Arabistan Gezilecek Yerler




Suudi Arabistan Hac Ziyareti, Suudi Arabistan Gezilecek Yerler
Www.TrendForum.Net

Müslüman aleminin en önemli ve en kapsamlı ibadetlerinden olan Hac ziyareti, Suudi Arabistan gezilecek yerler listesi kapsamında oldukça özel ve kutsal bir adım olarak yerini, ilk sıralarda olmak kaydıyla, almaktadır.

Suudi Arabistan Hac Ziyareti – Suudi Arabistan Gezilecek Yerler

mekke

Kelime anlamı Arapça’da “yola koyulmak” olan “Hac” ismi ile anılan ibadet, İslam aleminde kısaca Kabe’nin ve Kabe etrafında kutsal bazı yerlerin ziyaret edilmesi suretiyle gerçekleştirilmektedir. Hac, sadece Müslümanlara has bir ibadet olmayıp, birçok dinde kutsal kabul edilen bir yerin ziyaret edilmesi şeklinde gerçekleştirilen tüm ibadetler bu isim ile anılırlar.

İslamiyette, Hac amaçlı Kabe ziyareti ise belirli bir dönemde ve bazı ritüeller eşliğinde uygulanmaktadır. Bu nedenle, Hac ziyaretleri daha ziyade ekipler oluşturularak gerçekleştirilmektedir. Kabe; Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde bulunan, şekli büyükçe bir kübe benzeyen, İslam dünyasının en çok önem verdiği yerlerden biridir. Sadece Kabe ziyareti yapmak “umre” şeklinde isimlendirilir. Hac, umreden farklı olarak, Kabe ile birlikte diğer kutsal yerlerin de ziyaret edilmesi şeklinde gerçekleştirilir.

Hac ziyareti kapsamında yapılması gerekenler

Hac ibadetinin gerçekleştirilmesinde takip edilen adımlar şu şekildedir:
  • İhrama girmek
  • Tavaf (Kabe’nin etrafından yedi kere dönmeye” tavaf” denilmektedir.)
  • Sa’y (Safa Tepesi’nden Merve’ye dört gidiş üç dönüş yapılmasına “sa’y” denilmektedir.)
  • Tıraş olup ihramdan çıkmak
  • Hac için ihrama girmek
  • Arafat’a çıkmak
  • Arafat’ta öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek kılmak
  • Arafat Vakfesini gerçekleştirmek (İhramlı şekilde, belirlenmiş zamanda Arafat sınırlarında olmaya “Arafat Vakfesi” denilmektedir. Haccın en önemli adımlarından biridir.)
  • Müzdelife’de akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılmak
  • Müzdelife Vakfesi’ni gerçekleştirmek
  • Şeytan taşlamak (Bayramın her günü belirlenen adetlerde atılan taşlar ile Şeytan taşlanmaktadır.)
  • Hac Kurbanını gerçekleştirmek
  • Tıraş olup ihramdan çıkmak
  • Ziyaret tavafını gerçekleştirmek
  • Haccın sa’yını gerçekleştirmek
  • Veda tavafı yapmak.
Hac ziyareti kapsamında hazırlanan programlarda, Suudi Arabistan gezilecek yerler listesine dahil olan yerlerden, Mekke ve Medine duraklı olmak üzere ziyaret edilen bazıları şu şekildedir:

Mekke duraklı olanlar

Mescid-i Haram: Ortasında Kabe’nin bulunduğu geniş bir alanı kapsayan mescide “Mescid-i Haram” adı verilmektedir. Kabe’nin doğu köşesinde Hacer’ül Esvet bulunmaktadır. Hacer’ül Esvet “kara taş” anlamına gelmektedir. Gümüş bir çerçeve içinde alınmış bu özel taş, Müslümanlarca çok değerli ve kutsal kabul edilmektedir.

Kabe-i Muazzama: Mekke şehrinde, Mescid-i Haram’ın ortasında bulunan “Allah’ın Evi” olarak bilinen kutsal binaya “Kabe-i Muazzama” denilmektedir.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in doğduğu ev: Peygamber Efendimizin doğduğu ev, Mekke’nin doğusunda bulunmaktadır.

Cennet-ül Mualla Mezarlığı “Yüceltilmiş bahçe” anlamına gelen “Cennet-ül Mualla”, Mekke’nin kuzeyinde bulunan, Peygamber Efendimizin eşi Hz. Hatice’nin, dedesinin ve amcasının defnedildiği mezarlığın adıdır.

Hira Mağarası Peygamber Efendimize ilk vahyin indiği mağara Hira Mağarası’dır. Hacca gidenlerin uğrak yeri olan bu mağara, çıkışı oldukça zor bir dağın tepesinde bulunmaktadır. Kabe’ye yaklaşık olarak 5 Km uzaklıktadır.

Sevr Mağarası Mekke’den Medine’ye göç esnasında Peygamber Efendimizin Hz. Ebu Bekir ile birlikte sığındığı, üç gün boyunca ikamet ettiği mağaradır. Mağaraya çıkış merdivenler ile kolaylaştırılmıştır, ancak mağaranın girişi oldukça dardır.

Arafat Dağı Mekke’ye 25 Km uzaklıkta bulunan Arafat Dağı, Haccın vecibeleri arasında yer almaktadır. Hz Adem ile Hz. Havva’nın yeryüzünde ilk buluştukları yer olarak bilinmektedir. Peygamber Efendimiz “veda hutbesi”ni bu dağda vermiştir.

Müzdelife Haccın vacipleri arasında yer alan Müzdelife, Arafat’tan 7 Km uzaklıkta yer almaktadır. Arafat ile Mina arasında kalmaktadır.
Mina Mekke’nin doğusunda kalan bu bölge, Hac ibadetinde kurban kesilen, şeytan taşlanan bölgedir. Mekke’ye yaklaşık olarak 7 Km uzaklıkta yer almaktadır.

Mescid-i Cin Cin Suresinin indirildiği yerde yapılan mescide “Mescid-i Cin” adı verilmiştir. Bu mescitte bir grup cin, Peygamber Efendimizin okuduğu Kur’an-ı Kerim’i dinlemiş ve Müslüman olmaya karar vermiştir.

medine

Medine duraklı olanlar

Mescid-i Nebevi Mescid-i Haram’dan sonra Müslümanlar’ın kutsal kabul ettiği ikinci önemli mescittir. Hicretten sonra Medine’de inşa edilen mescitte Peygamber Efendimizin ve iki önemli halifesi Hz. Ebu Bekir ile Hz. Ömer’in kabirleri de bulunmaktadır.

Ravza-i Mutahhara Mescid-i Nebevi içinde yer alan bu kısım Peygamber Efendimizin kabrinin bulunduğu bölümü kapsamaktadır.

Cennet-ül Baki Mescid-i Nebevi’nin doğusunda, oldukça yakın bir mesafede yer alan Cennet-ül Baki, Müslümanlarca kutsal kabul edilen, Hz. Osman ve daha birçok sahabenin kabirlerinin bulunduğu mezarlıktır.

Uhud Şehitliği Medine’ye 5 Km mesafade yer alan bu şehitlikte, Peygamber Efendimizin amcası Hz Hamza ve 70 Uhud şehidinin mezarları bulunmaktadır.

Kuba Mescidi Peygamber Efendimizin Hicreti esnasında, Medine’ye 5 Km mesafede bulunan Kuba’da inşa ettiği ve ashabıyla birlikte namaz kıldığı, İslam tarihinde inşa edilmiş ilk mescittir.

Yedi Mescidler- Hendek Meydanı Hicretin 5. Yılında gerçekleşen Hendek Savaşı’nın vuku bulduğu yer olan meydanda yedi adet mescit yapılmıştır. Bu mescitlere “Yedi Mescidler” adı verilmiştir. Peygamber Efendimizin çadırının bulunduğu yerdeki mescidin ismi “Fetih Mescidi”dir.

Suudi Arabistan gezilecek yerler

Oldukça büyük ve zengin bir coğrafyayı kapsayan Suudi Arabistan gezilecek yerler açısından iyi bir program yapmayı gerektirmektedir. Suudi Arabistan’da gezilecek yerleri şu alt başlıklar altında toplamak gezinin kalitesini ve katkısını artıracaktır:
riyad gezilecek yerler

  • Riyad’da gezilecek yerler
  • Cidde’de gezilecek yerler
  • Medine’de gezilecek yerler
  • Mekke’de gezilecek yerler
  • El Huber’de gezilecek yerler
  • Ed Dammam’da gezilecek yerler
  • Sekake’de gezilecek yerler
  • Al Kharj’da (El Harc) gezilecek yerler
  • Taif’te gezilecek yerler
  • Buraidah’ta gezilecek yerler
  • Al Ula’da gezilecek yerler
  • Diryah’ta gezilecek yerler
  • Rabigh’te gezilecek yerler
  • Zahran’da gezilecek yerler
  • Al Hofuf’ta gezilecek yerler
  • Al Ahsa’da gezilecek yerler
  • Yenbu’da gezilecek yerler
  • Hail Bölgesi’nde gezilecek yerler.
Suudi Arabistan Hac Ziyareti Resimleri


medine
mekke
yedi mescidler
suudi arabistan hac
mekke medine

riyad gezilecek yerler
kabe
cidde gezilecek yerler
Ravza-i Mutahhara
medine resimleri

hac ve ümre
Mescid-i Nebevi
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
arabistan, gezilecek, hac, suudi, yerler, ziyareti


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Sevgilimle Tatile Gidebilceğim Yerler Candres Trend Sorular 5 06 Aralık 2023 23:16
Ucuz Kitap Alabileceğim Yerler Neresi Candres Trend Sorular 6 03 Ağustos 2023 20:44
Papa, Ukrayna ziyareti için ülke yetkilileriyle görüşecek KoJiRo Dünyadan Haberler 0 05 Haziran 2022 17:40
Joe Biden'ın İsrail ve Suudi Arabistan ziyaretine erteleme kararı KoJiRo Dünyadan Haberler 0 05 Haziran 2022 09:58
2 yıl aradan sonra ilk hac kafilesi Suudi Arabistan'da KoJiRo Dünyadan Haberler 0 04 Haziran 2022 18:46




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net