Forum Logo




Kuran’ı Arapça Mı Okumak Gerekir?

Dini konuların yer aldığı forum.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 17 Kasım 2022, 16:22   #1
Çevrimiçi
Kuran’ı Arapça Mı Okumak Gerekir?




Kuran’ı Arapça Mı Okumak Gerekir?
Www.TrendForum.Net

Allah tarafından bizlere gönderilmiş olan kutsal kitabımız Kuran’ı Kerim’dir. Yüzyıllardır insanlar bu kitabı okumaya, anlamaya ve içerisinde emredilmiş olan emirleri uygulamaya çalışırlar. Ancak herkes Arapça okumayı ne yazık ki bilmemektir. Bu durumda da yüzlerce hatta binlerce insanın kafasında “Kuran’ı Arapça mı okumak gerekir?” sorusu dolanır durur. Bu konuda farklı kişiler tarafından söylenmiş olan pek çok bilgi vardır. Peki Kuran’ı Arapça mı okumak gerekir? Mealinden okumanın herhangi bir sakıncası var mıdır? İşte konuyla ilgili merak ettiğiniz bütün detaylar!

Kutsal Kitabımız Kuran’ı Arapça Mı Okumak Gerekir?
Hepimiz Allah’ın bize verdiği nimetlere şükretmek adına bazı ibadetler yaparız. Kuran okumak; hem ruhu dinlendirmek hem bilgi edinmek hem de ibadet etmek için yapılan en güzel ve özel eylemlerden biridir. Allah yolunda yapılan her bir eylem ibadet niteliğinde sayılır. Kuran’ı Arapça ya da mealinden okumak da ibadet yerine geçer. Arapça okumayı bilen kişiler Kuran’ı Arapça olarak okumayı tercih ederler. Ancak Arapça okumayı bilmeyen kişiler mealini okumayı tercih ederler. Kuran’ı Arapça mı okumak gerekir sorusu için evet ya da hayır şeklinde net bir cevap vermek doğru olmaz. Her birinin ayrı sevabı vardır tabii ki. Fakat bizlere Arapça olarak inmiş olan bu kutsal kitabı, yine kendi dilinden okumak daha güzel bir durumdur. Okuduklarımızı anlamak ise çok daha güzel bir durumdur.

Allah hepimizden Kuran’ı okumanın yanı sıra onu anlamayı çalışmayı istemiştir. Bizlere anlatılan şeyleri düz bir yazı gibi okumak yerine anlayıp uygulamamamızı istemektedir. Ancak ne yazık ki bizler dünya telaşlarına kapılıp Kuran’a kafa yormayın çoğu zaman unutuyoruz. Bu konuda Kuran’ı Kerim’de buyurulmuş olan birkaç ayete değinelim dilerseniz.

Bunlar Kur’an üzerinde akıl yormazlar mı? Yoksa kalp*leri üzerinde kilitler mi vardır? (Muhammed, 47/24)

Bu Kur’an, gerçekten en doğruya ve en sağlama ulaştırır. (İsrâ, 17/9)

And olsun ki, biz Kur’an’ı, üzerinde dü*şünülsün diye kolaylaştırdık; ama hani dü*şü*nen? (Kamer, 54/17, 22, 32 ve 40)

Kuran’ın Mealini Okumak Arapçanın Yerini Tutar Mı?
Kuran’ı Arapça mı okumak gerekir sorusuna net bir şekilde hayır demek mümkün değildir. Ancak net bir şekilde evet demek de doğru olmaz. Mealini okumakla Arapçasını okumak arasında bazı farklılıklar mevcuttur. İkisi birbirinin yerini tutmaz ne yazık ki. Kuran’ı Arapça olarak okumak, asıl diliyle okumak anlamına geldiği için asıl uygun görülenin bu olduğu düşünülür. Fakat okuduğumuzu anlamadığımız zaman bir anlamı olmaz. Sadece ibadet etmek ya da sevap kazanmak amacıyla okumuş oluruz. Oysa anlamını bildiğimiz zaman asıl amaca ulaşmış oluruz. Kuran’ı anlamak için Arapça bilmeyen genel olarak mealini okumayı tercih ederler. Ama ne kadar birebir yazılmış olsa dahi hiçbir meal, aslının yerini tutmaz. Arapçasından okuduğunuz zaman her bir harf için iki katı sevap işlenir. Fakat bizlere ne mesajlar verdiğini ve bizlerin doğru yaşam için neler yapmamız gerektiğini anlamamız adına mealini okumamız gerekir. Kuran’ı Kerim’in meali sadece Türkçe olarak piyasada bulunmaz. İngilizce gibi evrensel dillerde de mealleri mevcuttur. Bu sayede isteyen herkes Kuran’ın mealini rahatlıkla okuyabilir.

Kuran'ı Arapça Mı Okumak Gerekir

Kuran’ı Nasıl Anlayabiliriz?
Pek çok kişi Kuran’ı, Arapçasından okuduğu zaman anlayamamaktan yakınır. Günümüzde her şey artık eskiye oranla çok daha kolay ilerlemektedir. Yani dileyen kişi dilediği zaman yabancı bir dili rahatlıkla öğrenebilir. Yeri gelince bir işe kendimizi aldırabilmek için tonla para verip İngilizce kurslarına gidebiliyoruz. Fakat söz konusu Kuran’ı anlamak olunca biraz geriye çekiliyoruz. Peki ama neden?

Bir Müslüman olarak Kuran’ı okumanın yanı sıra onu anlamak da gerekir. Diyelim ki Arapça öğrenecek fırsat yok. Kuran okumaktan vaz mı geçmemiz gerekir? Tabii ki hayır. Anlamasak dahi Kuran’ı okumamız en büyük görevlerimizden birisidir. Unutmayalım ki; Kuran’ı okumak – özellikle de Arapça okumak – her zaman en iyisidir. Meal okumanın da hayatınıza katacak pek çok faydası vardır. Ancak önceliğimiz her zaman Arapça olarak okumak olmalıdır. Çünkü Kuran’ı Arapçasından okumanın sevabı meale oranla çok daha fazladır.

Namazda Mealini Okumak Uygun Olur Mu

Namazda Mealini Okumak Uygun Olur Mu?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi Arapça ve meal okumak arasında bazı farklılıklar vardır. Bazı insanlar Kuran’ı Arapça mı okumak gerekir sorusunun haricinde namazda mealini okusak olur mu sorusunu da sık sık araştırırlar. Namazda meal okunmaz. Anlamasak da bilmesek de namaz kılarken Kuran’ı Arapça olarak okumak zorundayız. Aksi takdirde namazımız kabul olmaz. Çünkü Kuran’ı Kerim bizlere Arapça olarak inmiştir. Asıl dili Arapçadır. Meali ya da tercümesi, Kuran yerine geçmemektedir. Bu nedenle her ne olursa olsun namaz kılma sırasında bütün duaları Arapça olarak okumamız gerekir.
Bunun dışında günlük hayatınızda ibadet ederken Kuran okumak istediğiniz zaman mealini tercih edebilirsiniz. “Kuran’ı Arapça mı okumak gerekir?” konusunda cevabınızı evet olarak tercih etmeniz daha doğru olur. Fakat meal okumanın da herhangi bir sakıncası yoktur.

Alıntı
Kerem bunu beğendi.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 20 Aralık 2022, 18:29   #2
Çevrimdışı
Saygın Üye
Yanıt: Kuran’ı Arapça Mı Okumak Gerekir?




Anlamak ,öğrenmek, bilmek lazım rastgele okumamak gerekir
__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
arapça, gerekir, kuran’ı, okumak


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Sevgilinizin yakasından düşmeyen eski sevgiliye ne yapmak gerekir? Never Give Up Trend Sorular 7 21 Mayıs 2023 12:03
Nazar Duası Nasıl Okunur? Türkçe Ve Arapça Tefsiri... Beatrice Dualarımız 0 19 Eylül 2022 16:22
Arapça DeepSilence Trend Ansiklopedi 0 01 Haziran 2022 11:39
Kurban kestikten sonra namaz kılmak gerekir mi? mamihlapinatapai İslam ve Din 0 06 Mayıs 2022 13:07
Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi? mamihlapinatapai İslam ve Din 0 06 Mayıs 2022 13:03




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net