Forum Logo




Hattuşa - Çorum


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 18 Haziran 2022, 09:02   #1
Çevrimiçi
Hattuşa - Çorum




Hattuşa - Çorum
Www.TrendForum.Net

Hattuşa Nerededir?

Hititler’in başkenti Hattuşa Çorum’un güneybatısında, Boğazkale İlçesi’nde yer almaktadır.

1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.

Fransız Gezgin Charles Texier tarafından 1834 yılında keşfedilmiştir. 1906 yılında başlayan kazılar sonucunda buradaki yerleşimin M.Ö. 2. bin yılında Anadolu ve kuzey Suriye’de hâkimiyet kuran Hitit Devleti’nin Başkenti olduğu anlaşılmıştır. Dünya Mirası olarak tescillenen Hattuşa Antik Kenti, sadece Çorum’un değil ülkemizin en önemli arkeolojik alanlarından biridir.



Boğazkale İlçesi’ndeki Hattuşa ile Alaca İlçesi’ndeki Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alan, 1988 yılında Milli Park ilan edilerek bölgemizin turizm dinamiği haline getirilmiştir. Eski çağlarda etrafı 6 kilometrelik surlarla çevrilmiş örenyerinde bulunan çivi yazılı tablet arşivleri de UNESCO’nun Dünya belleği Listesi’nde yer almaktadır. Söz konusu tabletlerde “Bin Tanrılı şehir” olarak söz edilen Hattuşa’da bugüne kadar saray ve tapınaklar, binlerce tablet, çoğu günümüze kadar oldukça sağlam durumda gelmiş olan anıtsal kapılar (Aslanlı Kapı, Kral Kapı, Yerkapı), kralların ikamet ettiği Büyükkale Saray Kompleksi, Aşağı Şehir’de ülkenin en yüksek tanrıları olan Fırtına Tanrısı Teşup ile Arinna’nın Güneş Tanrıçası’na adanmış olan Büyük Tapınak, Hitit Büyük Kralı II. Şuppiluliuma’nın yaptığı işleri anlatan yazıtın bulunduğu Hiyeroglifli Oda, devasa boyutlarda tahıl ambarları, kısmen silinen Hititlere ait en uzun hiyeroglif yazıyı içeren Nişantepe Yazıtı gibi çok sayıda yapı açığa çıkarılmıştır. 2007 yılında tamamlanan sur duvarı canlandırması, döneme ait kil yapı tarzıyla türünün nadir örneklerinden biridir.

Kaynak: Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi -Coğrafyası Tarihi Kültürü ve Edebiyatıyla Çorum
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 03 Ağustos 2023, 01:54   #2
Çevrimiçi
Diamond Üye
Hitit Başkenti Hattuşa (Türkiye, Çorum)






Çorum, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilimizdir. Çorum'un en önemli tarihi ve arkeolojik alanlarından biri Hattuşa olarak bilinen antik bir kenttir. Hattuşa, Hitit İmparatorluğu'nun başkenti ve merkezi olarak hizmet vermiştir.

Hattuşa, M.Ö. 17. ve 12. yüzyıllar arasında Hitit İmparatorluğu'nun egemen olduğu dönemde büyük bir öneme sahipti. Kent, Hitit kültürü, siyasi gücü ve dini yaşamı açısından büyük bir rol oynamıştır. Hattuşa, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almakta ve tarihî ve arkeolojik önemini vurgulamaktadır.

Hattuşa'da birçok önemli yapı ve kalıntılar bulunmaktadır. Bunlar arasında Büyük Tapınak, Büyük Saray, Yeraltı Tünelleri, Aslanlı Kapı, Güneş Kapısı, Sfenks Kapı ve Şarap Mahzenleri yer alır. Büyük Tapınak, Hitit dini ritüelleri için kullanılan bir yapıdır. Büyük Saray, Hitit kral ve kraliçeleri tarafından kullanılan bir yerleşim kompleksidir.

Hattuşa, ayrıca Hititler'in çivi yazısıyla yazılmış önemli belgelerin bulunduğu bir arşive de ev sahipliği yapmaktadır. Bu belgeler, Hitit İmparatorluğu'nun yönetim, diplomatik ilişkiler, hukuk ve dini ritüeller gibi konularını içermektedir. Bu yazılı belgeler, antik dünyanın en eski bilinen yazılı kaynakları arasında yer alır.

Hattuşa, tarih severler ve arkeoloji meraklıları için önemli bir turistik mekan olarak kabul edilir. Ziyaretçiler, antik kalıntıları gezebilir, tarihi yapıları inceleyebilir ve Hitit İmparatorluğu'nun zengin kültürüne tanıklık edebilirler. Ayrıca, bölgedeki müzelerde Hitit dönemine ait eserleri ve arkeolojik buluntuları inceleyebilirler.

Çorum Hattuşa, Türkiye'nin tarihî ve arkeolojik zenginliklerinden biridir. Bu antik kent, ziyaretçilere Hitit İmparatorluğu'nun büyüleyici geçmişini keşfetme fırsatı sunar.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
başkenti, Çorum, hattuşa, hitit, türkiye


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri





TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net