Forum Logo




Pozitif Düşünmek

Kişisel Gelişim ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz..


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 25 Kasım 2022, 13:51   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Pozitif Düşünmek




Pozitif Düşünmek
Www.TrendForum.Net

Bence hayatımızı en zorlaştıran şey, onu otopilot modunda yaşamak. Yani, koştuğumuz bu yolda arada bir durup, neredeyiz, ne yapıyoruz ve en önemlisi neden yapıyoruz diye bir defa bile sormadan, farkına varmadan duygularımız, arzularımız ve etrafımızda olanların iç dünyamızda oluşturduğu rüzgarlarca bir oraya bir buraya savrulmak. Kimileri otopilotu seçebilir. Çünkü çoğu zaman en kolay yaşam biçimidir bu.

Bazen ise etrafımızda hiç düşünen insanlar örneği görmeyiz. Onun için arada bir soluklanıp, içine daldığımız eğlencelerden ya da sorunlarımızdan uzaklaşıp kendimizi, yaptıklarımızı, geçmişimiz ve belki de geleceğimizi düşünmek aklımıza gelmez. Benim de önümde örnekler olmadı hiç. Bunu sadece kitaplardan duydum ve öğrendim. Emin olmadığım bu davranışa verdiğim şans, belki de hayatımın en değerli adımı oldu.

Devam etmeden önce şunu söylemekte yarar var: Pozitif düşünce, hadi bugün iyi hissedeceğim demekle gelişen bir alışkanlık olmadı bende. Tabiki de kendinize güzel telkinlerde bulunmak yararlı olacaktı ve oldu da, ama asıl mesele insanın düşünce yapısını değiştirmek. Bunu da zamanla düzenli olarak kendi düşüncelerini, tepkilerini ve kısacası yaşantısını sorgulayarak yapacağını tecrübe ettim.

Belki de çoğumuzun kendi muhasebemizi yapmamamızın sebepleri arasında sadece üşünmek değil, nasıl yapacağımızı bilmemekte yatıyor. Bu biraz da düşe kalka öğrenilen bir yetenek. Çünkü sorduğumuz sorular, düşüneceklerimizi belirleyecek. Bu ise, yaşantımızdaki önem sırasını değiştirecek.

Burada bir kez daha duralım ve neden pozitif düşünce önemlidir diye soralım. Pozitifin buradaki manası olumlu düşünmek. Her şeyin iyi gittiği zamanlarda çok aklımıza gelen bir şey değil. Ama sorunlar ile karşı karşıya kaldığımızda bu sorunlardan nasıl bir insan ortaya çıkacak sorusuna cevabı verecek etkenlerden bir tanesi olumlu düşünebilmek. Sorunlar karşısında direnç geliştirmeyen insanlar, gelişmekte de çok zorlanıyorlar. Çünkü insan, komfor alanının dışına çıktığında gelişebiliyor ve komfor alanı dışında ise insanı, sorunlarla mücadele etmek bekliyor. Negatif düşünmek ya da hiç düşünmemek, bu mücadelede sahip olduğumuz techizatımızın hızlıca bitmesine neden oluyor. Yani sabrımız hızla tükeniyor, sonrasında ya kaçıyoruz ya da etrafımızı ve kendimizi kırıp döküyoruz. Kendi zayıflığının ve tepkileriyle sorunların daha çok büyümesine neden olduğunun devamlı farkına varan birisi, daha fazla içine kapanabiliyor. Bu konu hakkında daha fazla konuşmaya gerek yok bence.

Peki kendi muhasebimizi nasıl yapabiliriz? Kişisel hayatlarımız iş hayatlarımızda öğrendiğimiz yöntemlerden ders alabilir. Mesela, yazılım mühendisleri olarak her 2 haftada bir, şimdiye kadar geçen zamanda ne iyi gitti, neyi geliştirebiliriz ve aksiyon maddeleri çıkarıp bunları hayata geçiririz. Takımın başarısı bunu yapmaya ve devamlı yapmaya bağlıdır. Kendi hatalarını merak etmeyen ve bunları geliştirmek için adımlar atmayan takımlar zamanla körelir ya da hiç başarı yüzü göremezler.

Günde 10–15 dk hızlıca kendimize benzer basit soruları sormakla bu alışkanlığa başlayabiliriz. Telefonlardan ve bilgisayalardan kafamızı kaldırmak ve kendimizden başka herkesin neler yaptığıyla ilgilenmekten 15 dakika uzaklaşmak ile hayatımızı çok olumlu yönde değiştirme şansımız var. İnsan kendisini tanıdıkça daha olumlu olabilir ama bunu da düzgün yapması lazım. Mesela, sadece yanlışlarına bakarak yaşadığı günü düşünürse, daha olumsuz düşünmeye başlar. Geçmişini, gününü, ve geleceğini harmanlayarak düşünmek gerekir.

Daha önce bilmediği ama yine de başardığı şeyleri düşünebilir mesela. Nasıl başardı ve ne gibi yetenekleri açığa çıktı. İlk zamanlar imkansız görünen o işi nasıl oldu da alının akıyla bitirdi. Bu, insanın kendisine güvenmesi için lazım. Yani hayatın gerçeklerini görmesi, yani her yeni işe başlandığında endişe duyulacağı, o işi bilmediğinden dolayı hatalar yapabileceği gerçeği, bazı işlerin diğerlerinden daha zor olabileceği, düşüp kalkması gerektiği, yorulacağı gerçeği… Ama diğer nice işte yaptığı gibi bunu da alnının akıyla bitirebileceği, istediği gibi sonuçlanmasa bile süreçte kendisine yardımcı olacak nice şeyler öğreneceğin farkında olması lazım. Zorluklar, bir kaç click ile halledilebilecek ya da takıldığımızda backup ile yeniden başlanacak kolaylığında değil. Zaten insanları birbirlerinden ayıran da bu farklılık ve farkındalık… Bir de başarılı olduğumuzdan daha fazla başarısız olacağız. Ama bizleri başarılı kılacak olan, başarısız olma uğruna yine de deneme ve öğrenme arzumuz olacak.

Kendinize şu sorularını sorun:

Bugün ne iyi yaptım?
Bugün neleri daha iyi yapabilirdim?
Bugün ne öğrendim?
Sadece üç tane soru. Bunu soracak kadar kendimize vakit ayırmıyorsak, o zaman hayatın arzuladığı gibi yaşamaya mecburuz demektir. Bu üç soru ile başlayan ve insana soru sormayı öğreten bir sürece hoşgeldiniz. Kendinizi ve gerçekleri tanıdıkça daha olumlu düşüneceksiniz. Sonrasında daha sakin, daha anlayışlı ve hareket insanı olacaksınız.

Unutmadan, düşüncelerinizi yazın. Bu soruların cevaplarını yazarsanız, daha fazla etkili olurlar. Yazmak insanın düşüncelerini organize eder ve tutarsızlıkları daha rahat görmenize yardımcı olur.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
düşünmek, pozitif


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Daydreaming: Gündüz düşlerinin pozitif etkileri DeepSilence Kişisel Gelişim 1 18 Mart 2023 12:08
İhtiyacınız Olan 50 Pozitif Olumlama Cümlesi Beatrice Kişisel Gelişim 2 07 Kasım 2022 14:14
Mustafa Kemal Gibi Düşünmek Beatrice Atatürk'ün Hayatı 4 18 Ekim 2022 18:30
Son zamanlarda izlediğim en pozitif video bu olabilir Beatrice Komedi ve Mizah 1 06 Mayıs 2022 15:04




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net