Forum Logo




İstediğiniz şeye ulaşınca hevesiniz mi kaçıyor: Hedonik adaptasyon nedir?

Kişisel Gelişim ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz..


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 29 Kasım 2022, 10:10   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
İstediğiniz şeye ulaşınca hevesiniz mi kaçıyor: Hedonik adaptasyon nedir?




İstediğiniz şeye ulaşınca hevesiniz mi kaçıyor: Hedonik adaptasyon nedir?
Www.TrendForum.Net

“Eskisi kadar hevesli değilim.”
“Alıştım.”
“İlk zamanlardaki isteğim kalmadı.”
Sahip olmayı istediğiniz şeyler, gitmeyi çok arzu ettiğiniz bir yer, bulunmak için can attığınız bir ortam, tanışmak için çaba harcadığınız biri… İsteklerinizi elde ettikten sonra yukarıdakilere benzer cümleleri aklınızdan geçirdiyseniz ya da söylediyseniz “hedonik adaptasyon” yaşamışsınız demektir.

Nedir hedonik adaptasyon?

İnsanın hayatında olması için çok büyük arzu duyduğu ve amaca ulaştığı zaman duyduğu mutluluğun giderek azalması ve eski duygu durumuna geri dönmesi haline hedonik adaptasyon denir.

Hedonik adaptasyon günümüzde her ne kadar bizi mutlu eden durumlar için kullanılıyor olsa da Brickman’ın 1970’lerde çıkardığı bu kavrama göre aslında insanın olumlu ya da olumsuz her türlü duruma bir süre sonra alışması durumuna tümüyle hedonik adaptasyon diyoruz. Hastalık, ölüm, doğal afet, boşanma, şehir ya da ülke değişikliği gibi hayatı etkileyen mevcut durumlara da insanın alışıyor olması hedonik adaptasyonun içine giriyor.

Hedonik adaptasyonun yan etkileri olarak beklentinin karşılanmaması, mutsuzluk, hayalkırıklığı, pişmanlık gibi duygular ortaya çıksa da, sonunda her şey insanlığın adaptasyon sürecine ve bu süreçte yaşadıklarına odaklanıyor.



Haz farkı

Bu yazıda bu teorinin mutlulukla ilgili olan kısmından ilerlemek istiyorum. Brickman’ın mutluluk çarkı teorisine göre belirli yaş dilimlerinde aldığınız hazların yoğunluğu değişiklik gösteriyor.

Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse, çocukluğunuzda çok istediğiniz ama kolayca sahip olamadığınız bir oyuncağı düşünün. Bir de yetişkin halinizi, kendi ekonomik özgürlüğünüzü, alım gücünüzü ve bu güce bağlı çok istediğiniz bir ev ya da arabayı düşünün. Çocukluğunuzda uzun zaman boyunca hayal edip sonunda elde ettiğiniz oyuncağın verdiği haz ile yetişkinlikte çok isteyip sonrasında sahip olduğunuz evi ya da arabayı aldıktan sonraki duyduğunuz haz arasında oldukça büyük fark oluyor. Çocuklukta duyduğunuz haz daha yoğun, daha değerli olurken, yetişkinlikteki haz daha geçici hale geliyor. Bu yüzden çocukluğumuzda bizi mutlu eden anıları çok kolayca hatırlayabiliyoruz.

Şükür mekanizması

Aldığımız her bir nefese odaklanıp günümüzü iyi geçirmek tamamen bizlerin elinde. Şimdi derin bir nefes alın ve duyduğunuz hazzı hissedin.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 29 Kasım 2022, 11:38   #2
Çevrimiçi
Yanıt: İstediğiniz şeye ulaşınca hevesiniz mi kaçıyor: Hedonik adaptasyon nedir?




Elde edince albenisi kalmama durumu değilmi bu
DeepSilence bunu beğendi.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
adaptasyon, hedonik, hevesiniz, kaçıyor, nedir, ulaşınca, İstediğiniz, şeye


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Her şeye muhalefet insanlar Beatrice Trend Sözlük 11 19 Şubat 2024 06:55
Yaşamak İstediğiniz Fantastik Evrenler? Freyja. Trend Sorular 18 12 Ocak 2024 01:34
Her Şeye Ben Biliyorum Diye Atlayan İnsan DeepSilence Trend Sözlük 5 18 Nisan 2023 23:36
Her şeye gülen insan DeepSilence Trend Sözlük 3 03 Aralık 2022 19:04
Galatasaray'da gençler elden kaçıyor KoJiRo Galatasaray 0 27 Mayıs 2022 21:46




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net