Forum Logo




Yarım kalan ilişkiler, tamamlanmamış işler neden akılda kalır?

Kişisel Gelişim ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz..


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 09 Ocak 2023, 12:58   #1
Çevrimiçi
Saygın Üye
Yarım kalan ilişkiler, tamamlanmamış işler neden akılda kalır?




Yarım kalan ilişkiler, tamamlanmamış işler neden akılda kalır?
Www.TrendForum.Net

Yarım kalan ilişkiler, tamamlanmamış işler, ertelemeler. Belki de Zeigarnik Etkisi altındasınızdır, çünkü tamamlanmamış işler tamamladığınız işlerden daha akılda kalıcı olmaktadırlar.

Zeigarnik Etkisi (ZE) ilk kez Rus psikolog Bluma Zeigarnik tarafından keşfedilen, tamamlanmamış işlerin, yarım kalan aşkların tamamlananlara göre daha fazla akılda kaldığını ortaya koyan psikolojik bir kavramdır.

Bu kavramın ortaya çıkışı ise Berlin Üniversitesi’nin restoranında olmuştur. Dr. Zeigarnik ve bir grup psikolog garsona yemek siparişlerini verirler. Zeigarnik’in dikkatini garsonun siparişleri yazılı olarak kayıt etmemesi ve buna rağmen herkesin siparişini doğru getirmesi çeker. Garsona bunu nasıl yaptığını sorduğunda siparişleri ezberleyip görevi tamamladıktan sonra bu bilgiyi beyninden tamamen sildiğini öğrenir.

Bunun üzerine birtakım deneylere başlayan Zeigarnik zihnin tamamlanmamış işlerde stres düzeyini artırdığını, bu yüzden bellekte daha uzun süre kaldığı sonucuna ulaşmıştır. Bu deneylerden biri şöyledir: Yaklaşık 200 üniversite öğrencisine sınavda çıkan sorular sorulduğunda öğrencilerin cevaplayamadıkları, yarım kalan soruları hatırladıkları görülüyor. Doğru cevap verdikleri soruları ise hatırlamıyorlar.

Bu kavram ilişkiler düzeyinde bakıldığında da aynı sonucu vermektedir. Tamamlanmış aşklardan çok yarım kalmış aşklar daha sık anımsanır ve daha akılda kalıcıdır.



Zeigarnik Etkisi günümüzde medya sektöründe kullanılmaktadır. Bir dizinin en heyecanlı yerde bitmesi bir sonraki bölüm için motivasyonu arttırdığı gibi, önceki bölümün de unutulmamasını sağlar. İnternet sitelerinde ilgi çeken bir haber ya da makale okurken “Devam etmek için tıklayınız” uyarısıyla sık karşılaşırız. Bu da aslında beyinde tamamlanmadığı için merak duygumuzu diri tutar.

Zeigarnik Etkisi’nin avantajlarından erteleme duygusu çok yoğun olan kişiler yararlanabilmektedir. Fakat bu etkiyi aktive edebilmek için yapılması gereken şey küçük de olsa mutlaka bir adım atmaktır. Ertelenen işle ilgili ufak bir adım atıldığı an ZE devreye girecek ve işin kısa sürede tamamlanması için kişiyi motive edecektir.

uplifers.com
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
akılda, ilişkiler, işler, kalan, kalır, neden, tamamlanmamış, yarım


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
İnsanlar gider, şarkıları kalır. Dolares Trend Müzik Kutusu 37 15 Ocak 2023 03:09
Tırın altında kalan 15 aylık Hicran'ın ölümüne neden olan sürücü: Bu vicdan azabı bana yeter Zeytin Ülkemizden Haberler 2 07 Ocak 2023 00:59
Yaşlanırken insan yarım kalır diyorlardı Er Şaban Üye Fotoğrafları 6 02 Kasım 2022 20:04
Wolff: "Aracın dayanıklılığından mutluyum ancak işler tersine dönebilir" KoJiRo Formula 1 0 25 Haziran 2022 17:01
Verstappen: "Bakü'de yarım kalan bir işim var" KoJiRo Formula 1 0 08 Haziran 2022 13:26




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net