Forum Logo




Yetişkinler neden masallara ihtiyaç duyar ve onlardan nasıl faydalanır?

Kişisel Gelişim ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz..


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 28 Haziran 2023, 14:08   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yetişkinler neden masallara ihtiyaç duyar ve onlardan nasıl faydalanır?




Yetişkinler neden masallara ihtiyaç duyar ve onlardan nasıl faydalanır?
Www.TrendForum.Net

“Bütün yetişkinler bir zamanlar çocuktu.. Ama sadece çok azı bunu hatırlar.” – Küçük Prens

Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde çocukluğumuzdan beri unutamadığımız masallar varmış… Beyaz atlı prensler, kötü cadılar, peri kızları, mutlu sonla biten aşklar, imkansızmış gibi görünen ama gerçeğe dönüşen başarılarla dolu masallar. Büyüdükçe hafızamızdaki yerini yitirmeye başladığımız ama hayatımızdaki etkilerini kaybetmediğimiz o güzel masallar, nasıl etkiledi bizleri? Neler öğrendik onlardan ya da hala öğreniyoruz, neden hala ihtiyaç duyuyoruz?



Türk Dil Kurumunun sözlüğünde, “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanan masal, kağıt üzerinde olduğundan çok içimizde anlam bulur. Hepimizin kendini bulduğu ya da kendinde bulduğu farklı değerleri bir araya getirir.

Masalların çocukların için önemini anlatmaya kelimeler yetmez. Duygu gelişimlerinden, hayata dair bakış açısı kazanmalarına, en derin korkularını bir forma sokmalarına yardımcı olmaktan, hayallerini genişletmeye birçok etkisi bulunan masalları bu kez yetişkinler açısından ele alıyoruz.

Masalcı Baba olarak da tanınan usta yazar Eflatun Cem Güney’in masallara ilişkin şu sözü “masal”ın aslında ne olduğunu açıklamakta önemli bir yer tutar: “Masal deyip geçmeyin, kökleri vardır geçmişte, dayanır dağ gibi. Dalları vardır üstümüzde yeşerir gider bağ gibi…”

Bugün yaşadığımız dünyanın koşulları, masalların yazıldığı yüzyıllar öncesinden çok farklı olsa da içlerinde hem dünün hem de bugünün yansımalarını görebiliyoruz. Zenginler, fakirler, iyi kalpli insanlar, kötülükler, dolu dolu ormanlar, bomboş çöller… Sanki bugünkü hayatlarımızdan alınıp da sıkıştırılmış gibi. Peki ya karakterlere ne demeli? Kurnaz tilkiler, aç kurtlar, iyi kalpli büyükanneler, hepsi bizi anlatmıyor mu, hepsinin hayatımızda vücut bulmuş bir karşılığı yok mu? Elbette ki var.

Büyüklere masallar: “Hayal bizi özgürleştiriyor”

Büyüklere masallar anlatan ünlü yazar Judith Liberman, bir söyleşisinde masallar için şunları aktarıyor: “Toplum olarak en büyük sorunumuz bireyselleşmiş olmamız. Masal, bireyselleşme hareketine karşı dengeleyici. Bir araya gelmeye, bir arada hayal etmeye ihtiyacımız var. Masallar geri geliyor, çünkü meselenin evrensel bir boyutu var.” Yetişkinlerin hayal gücünün önemini yeniden fark etmeye, kalplerini açmaya ve duygularını hatırlamaya ihtiyaçları olduğunu vurguluyor; tıpkı masallardaki kahramanlar gibi bizim de anda kalıp, anı yaşamamız gerektiğini söylüyor.

İnancımızı kuvvetlendirmek, değişim yaratabilmek, hayal yeteneğini geliştirmek için masallara olan ihtiyacımızın giderek arttığını belirtiyor ve “Mantıklı bireyler olarak yaşamak gerektiği fikriyle sürekli oradan oraya koştururken, sınırlarımız gittikçe netleşmeye, bizi içine sıkıştırmaya başladı. Tam da bu aralar, yetişkinler olarak farklı bir şeylere ihtiyaç duymaya başlamış olacağız ki, masal anlatıcılığı gittikçe daha çok ilgi gören bir trend olarak karşımıza çıkıyor.” diye ekliyor.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
duyar, faydalanır, ihtiyaç, masallara, nasıl, neden, onlardan, yetişkinler


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Sarılmaya ihtiyaç duymak DeepSilence Trend Sözlük 19 20 Aralık 2023 23:18
Seri katiller hakkında yapılan filmlere ve dizilere ilgi duyar mısınız? Beatrice Trend Anketler 10 30 Kasım 2023 00:10
Bazı Ülkelerdeki İnsanların Boy Ortalaması Çok Uzunken Bazılarında Neden Çok Kısa? Türkiye'de Durumlar Nasıl? Zeytin Bunları biliyor musunuz? 4 07 Haziran 2023 16:27
Neyi, neden, nasıl ve ne kadar harcıyoruz? DeepSilence Kişisel Gelişim 0 10 Kasım 2022 14:21
Bir terapiste göre her evliliğin ihtiyaç duyduğu 10 şey Beatrice Kadın & Erkek İlişkileri 3 21 Ekim 2022 17:59




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net