Forum Logo




Roma dönemine ait Antakya Lahdi müzede özel alanda sergileniyor

Kültür, Sanat ve Tarih ile ilgili tüm paylaşımları burada bulabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 30 Ocak 2023, 10:59   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
Roma dönemine ait Antakya Lahdi müzede özel alanda sergileniyor




Roma dönemine ait Antakya Lahdi müzede özel alanda sergileniyor
Www.TrendForum.Net

Hatay Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen 26 lahitten biri olan Antakya Lahdi'nin üzerindeki işlemelerde, Pan ve Satyr kabartmaları, aslan-boğa mücadelesi ile Eros ve leoparların oyunu yer alıyor.



Temel kazısı sırasında 1993 yılında bulunan, Milattan Sonra 3. yüzyıla ait Antakya Lahdi, Hatay Arkeoloji Müzesi'nde oluşturulan özel alanda sergileniyor.

Üzerinde Pan ve Satyr kabartmalarının yanı sıra aslan-boğa mücadelesi ve Eros ile leoparların oyununun işlendiği eser, müzede sergilenen 26 lahit arasında yer alıyor.

Dünyanın en büyük mozaik müzeleri arasındaki Hatay Arkeoloji Müzesi'nde ölülerin muhafazası amacıyla taş ve mermer gibi çeşitli madenler oyularak yapılan lahitler için Nekropol Salonu bulunuyor.

Nekropol Salonu içerisinde 2,47 metre uzunluğu, 1,22 metre genişliği ve 2,46 metre yüksekliğinin yanı sıra işçiliğiyle dikkati çeken Roma Dönemi'ne ait Antakya Lahdi için müzede özel bir oda yer alıyor.



"ÜZERİNDE ÇOK GÜZEL BEZEMELER VAR"
Müzeyi ziyaret edenler, oluşturulan özel odada, Antakya Lahdi'ni ve içerisinden çıkarılan 3 sikke, çeşitli gömü hediyeleriyle bir erkek, 2 kadına ait iskeletleri de görebiliyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, müzede 26 farklı güzellikte lahidin yer aldığını, bunlardan en önemlisinin Antakya Lahdi olduğunu söyledi.



Antakya Lahdi'nin, dünyada sayılı lahitler arasında yer aldığını belirten Ersoy, "Hatay Arkeoloji Müzesi içinde çok sayıda ünik eseri barındırıyor. Özellikle ziyaretçilerimiz Kral Şuppiluliuma heykeli, İskelet mozaiği, Okyanus mozaiği ve Antakya Lahdi'ni görmek için müzemizi çok yoğun olarak ziyaret ediyor. Antakya Lahdi, 1993 yılında Antakya'da bulunmuştur. Lahidin en önemli özelliği bugüne kadar hiç soyulmamış olmasıdır. Lahit, Afyonkarahisar'ın Şuhut bölgesindeki mermerden özel yapılmış. Üzerinde çok güzel bezemeler var. Kapaklı ve sütunlu bir lahittir. İçerisinde 3 iskelet, 3 altın sikke ve ölü hediyeleri bulundu. O dönemde yaşamış çok önemli bir yönetici veya zengin bir tüccara ait mezar olduğunu düşünüyoruz. Antakya Lahdi ziyaretçilerimizin çok fazla ilgisini çekiyor" dedi.



Ziyaretçilerden Abuzer Baydeniz de İstanbul'dan geldiğini ve müzeyi çok beğendiğini kaydetti.
Müzede en çok ilgisini çekenin de Antakya Lahdi olduğunu anlatan Baydeniz, "Antakya Lahdi mükemmel ve tarif etmek çok zor. İşçiliği çok iyi ve ince detayları var. Benzeri olduğunu düşünmüyorum. Beni çok etkiledi" dedi.



Müzeyi gezen Hüseyin Şanverdi de Nekropol Salonu'nda özel alanda sergilenen lahdin çok farklı ve büyüleyici olduğunu aktardı.

ntv
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ait, alanda, antakya, dönemine, lahdi, müzede, roma, sergileniyor, özel


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Kocaeli'de inşaat kazısında Bizans dönemine ait yapı kalıntısı bulundu Zeytin Kültür & Sanat & Tarih 2 26 Ocak 2023 16:13
Performans sanatçısı müzede 40 gün karanlık odada kalacak Zeytin Kültür & Sanat & Tarih 1 10 Kasım 2022 15:07
Red Bull, Macaristan'a 3 alanda değişim yaparak geldi KoJiRo Formula 1 0 30 Temmuz 2022 14:11
Hakkinen: "Red Bull, dayanıklılık dışında her alanda çok güçlü" KoJiRo Formula 1 0 22 Haziran 2022 19:38
Milli tekvandocu Ateşli, Roma'da altın madalya kazandı KoJiRo Diğer spor branşları 0 05 Haziran 2022 13:02




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net