Forum Logo




Karay kültürü ve dili Litvanya'nın Trakai şehrinde yaşatılıyor

Kültür, Sanat ve Tarih ile ilgili tüm paylaşımları burada bulabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 13 Haziran 2023, 15:04   #1
Çevrimiçi
Saygın Üye
Karay kültürü ve dili Litvanya'nın Trakai şehrinde yaşatılıyor




Karay kültürü ve dili Litvanya'nın Trakai şehrinde yaşatılıyor
Www.TrendForum.Net

Litvanya'nın başkenti Vilnius'a yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Trakai'ye 14'üncü yüzyılın sonunda yerleşen Karaylar kültürlerini yaşatmayı sürdürüyor.



Trakai'de ikamet eden ve kültürlerini yaşatmak için çabalayan Karay milletinden Ingrida Spakovskaja, hayatlarını anlattı.

Spakovskaja, eşinin de kendisi gibi Karay olduğunu belirterek, "İki kızım var. Birinin adı Dovleta, diğerinin adı Dinara. Dovleta, Türkçede kullanılan devlet kelimesiyle aynı. Karaycada (Karaimce) imparatorluk ve devlet anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

Hala Karayca konuşanlar olduğuna dikkati çeken Spakovskaja, "Bu nedenle kültürümüz yaşıyor ve yaşayacak. Annem ve ablam Karay dilini benden daha akıcı konuşuyor. Ben küçükken evde konuşulan dil buydu. Dili kolayca anlayabiliyorum, sadece konuşurken biraz zor" dedi.




Spakovskaja, Türkiye'yi ziyaretlerinde Karayca konuştuklarında kendilerini duyan kişilerden aile büyüklerinin de benzer dili konuştuklarına dair geri bildirimler aldıklarını anlattı.

Karayca birden ona kadar Türkçe ile aynı şekilde sayan Spakovskaja, dini inançları ve ibadetlerine de değindi.



Spakovskaja, "Müslüman ya da Hristiyan değilim. Ben bir Karay'ım. Bizim kendi dinimiz var. Kenesada ibadet ediyoruz. Ruslar Litvanya'yı ele geçirdiğinde tüm dünyada kapanmayan tek Kenesa burada bulunandı. Kenesada sadece Karay dilinde dua ediyoruz. Erkekler giriş katında, kadınlar ise üst katta ibadet ediyor. Kenesaya başınızı kapatmadan giremezsiniz. Ayrıca kollarınız da kapalı olmalı, vücudunuz görünmemeli" diye konuştu.

Dünyada çok fazla Karay olmadığına dikkati çeken Spakovskaja, "Çünkü gerçek bir Karay olmanız için ebeveynleriniz de Karay olmalı. Anne ya da babadan biri Karay değilse çocuk da tam anlamıyla Karay sayılmıyor" dedi.



Trakai'de ikamet eden ve Karay ailenin işlettiği "Kiubeti" restoranında yaklaşık beş yıldır çalışan Ugne Liucvaikyte de Karayların kültürlerini korumayı çok önemsediklerini söyledi.

Liucvaikyte, bir Karay'ın soyunun sürmesi için başka bir Karay'la evlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, çeşitli kültürel alışkanlıkların kendisini etkilediğini ifade etti.

Örnek olarak Karayların cenaze yemeğinde kesinlikle bıçak kullanmadıklarını sadece çatal kullandıklarını, gerekirse yemeklerini elleriyle yediklerini anlatan Liucvaikyte, "Bıçaklar keskin olduğu için kötülüğü temsil ediyor" dedi.



Liucvaikyte, Trakai'ye zaman zaman başka bölgelerden Karayların gelip gittiğini, bunlardan bir kısmının Ukrayna ve Rusya'da yaşadığını kaydetti.

Karayların 10 ya da 20 yılda bir geniş katılımla toplandıklarını ve sonuncusunun geçen yıl yapıldığını belirten Liucvaikyte, bu kapsamda 500-600 Karay'ın Trakai'de bir araya geldiğini söyledi.

Liucvaikyte, bildiği Karayca sözcüklerden birinin "can" olduğunu ve bunun "ruh" anlamına geldiğini sözlerine ekledi.



TRAKAİ VE KARAYLAR
Litvanya'nın başkenti Vilnius'a yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan ve 14'üncü yüzyılın sonunda Karayların yerleştiği şehir olarak bilinen Trakai'de Karay kültürü yaşatılıyor.

Birçok kaynakta Türk Museviler olarak da geçen Karaylar, Türk dil ve lehçelerinden Karayca konuşuyor.

Savaşçı kimliğiyle bilinen Karayların Litvanya'ya yerleşmesine sebep olan kişinin ise Orta Çağ Litvanyası'nın en ünlü hükümdarlarından Vitautas olduğu biliniyor.



Trakai'de bulunan Kenesanın da dönem dönem halk tarafından ibadet için kullanıldığı ve 18'inci yüzyılda inşa edildiği belirtiliyor.

Trakai'de müzelerde yer alan "ulus müzesi" ya da sokaklarda yer alan "meydan" gibi kelimeler dikkati çekiyor.

Ayrıca, bölgenin en ünlü hamur işi "kıbın" da çeşitli restoranlarda satılıyor ve turistlerden yoğun ilgi görüyor.

ntv
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
dili, karay, kültürü, litvanyanın, trakai, yaşatılıyor, şehrinde


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Evlenince kız mı erkeğin şehrinde yaşamalı yoksa erkek mi kızın şehrinde yaşamalı? Beatrice Kafamıza Göre 16 30 Kasım 2023 03:38
Fitspo kültürü: Egzersiz paylaşımları genç kadınların akıl sağlığını etkiliyor Zeytin Kadın Sağlığı 0 18 Ekim 2022 16:55
Rytas Vilnius, 12 Yıllık Aranın Ardından Litvanya Ligi Şampiyonu! KoJiRo Basketbol 0 08 Haziran 2022 13:33
Litvanya, Ukrayna için SİHA kampanyası başlattı KoJiRo Dünyadan Haberler 1 28 Mayıs 2022 11:48
Litvanya, Rusya ile enerji ticaretini noktaladı KoJiRo Ekonomi Dünyası 0 23 Mayıs 2022 21:42




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net