TrendForum.Net

TrendForum.Net (https://www.trendforum.net/)
-   Marmara Bölgesi (https://www.trendforum.net/marmara-bolgesi/)
-   -   Yerebatan Sarnıcı (İstanbul) (https://www.trendforum.net/marmara-bolgesi/30627-yerebatan-sarnici-istanbul.html)

Asi Ruh 03 Ağustos 2023 06:25

Yerebatan Sarnıcı (İstanbul)
 
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

İstanbul Yerebatan Sarnıcı, Türkiye'nin İstanbul şehrinde bulunan antik bir yeraltı sarnıcıdır. Diğer adıyla "Basilica Cistern" veya "Yerebatan Sarayı" olarak da bilinir. Yerebatan Sarnıcı, Bizans İmparatoru I. Justinianus döneminde 6. yüzyılda inşa edilmiştir.

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul'un Sultanahmet Meydanı'nın yakınında yer almaktadır. Sarnıcın orijinal amacı, İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için su depolama alanı olarak kullanılmaktı. Sarnıç, büyük bir su deposu olarak düşünülebilir ve su sağlamak için yer altından gelen su kaynaklarından beslenirdi.

Yerebatan Sarnıcı, 9.800 metrekarelik bir alana sahiptir ve 336 adet sütunla desteklenmiştir. Sütunlar, çeşitli antik yapıların sütunlarından geri dönüştürülmüş olanların yanı sıra özgün olarak yapılan sütunlar da içermektedir. Sarnıcın tavanı tonozlu bir yapıya sahiptir ve birçok sütun çiftleri arasında sıralanmıştır.

Yerebatan Sarnıcı'nda yürüyüş yolları ve ahşap platformlar bulunmaktadır, böylece ziyaretçiler rahatlıkla gezinti yapabilirler. Sarnıç, ziyaretçilerin atmosferini deneyimlemeleri için loş bir ışıklandırmaya sahiptir ve sakin bir ortam sunar.

Yerebatan Sarnıcı, turistler ve yerli halk arasında popüler bir turistik mekan olmuştur. Ziyaretçiler, sarnıcı keşfedebilir, sütunların arasında dolaşabilir ve tarihi atmosferini deneyimleyebilirler. Ayrıca, bazı dönemlerde konserler ve özel etkinlikler de burada düzenlenmektedir.

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul'un tarihine ve antik dönemine dair zengin bir tanıklık sunan önemli bir yapıdır. Sarnıcın mistik atmosferi ve etkileyici mimarisi, ziyaretçilerin İstanbul'un zengin kültürel mirasını keşfetmelerine olanak sağlar.


Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 22:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.