Forum Logo




Elif Dedim Be Dedim Türküsü Hikayesi

Müzik ve Video Dünyası Müzik tanıtımları ve haberlerin yer aldığı tüm konulara bu başlık altında ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 28 Mayıs 2023, 17:52   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Elif Dedim Be Dedim Türküsü Hikayesi




Elif Dedim Be Dedim Türküsü Hikayesi
Www.TrendForum.Net



Giriş

Türküler, Anadolu’nun özüdür, kalp yangınlarının közüdür. Yaşananların kanıtı niteliğinde olan türküler, kimi zaman hasreti, kimi zaman aşkı, kimi zaman ayrılığı, kimi zaman gurbeti anlatır. Ayrıca sevipte kavuşamamanın tüttüğü türkülerimiz bu türlerden sadece bir tanesidir. Kavuşamazsan aşk olur sözü ne kadar doğru kabul edilir tartışılır fakat bilinen bir şey var ki o da kavuşamayınca gönlün kağıda dökülmesidir. Çünkü o andan sonra dil susar, dilin tarifi durur. Dahası o andan sonra gönül dili konuşur, ruhun alevi haykırır. Ayrıca aşk demek kelimesi aciz kalır anlatılmak istenene.

Türküyle İlgili Bazı Bilgiler

Yöre: Kütahya

Kaynak Kişi: Hisarlı Ahmet

Derleyen: Yücel Paşmakçı

Notaya Alan: Yücel Paşmakçı

Türkünün Hikayesi

Zaman ne zamandır bilinmemektedir. Elif diye güzeller güzeli bir kız yaşar. Birde ona gönlünü kaptıran bir adam… Delikanlı Elif’e, Elif ise delikanlıya gönlünü kaptırmıştır. Günlerden bir gün delikanlı kendini iyi hissetmez ve bu kötü halin sonucunda bir kara haber serlere çöker. Ayrıca delikanlı dönemin hastalığı olan vereme yakalanmıştır. Elif’in ailesi, delikanlının iyileşmesi gerektiğini ve ondan sonra Elif ile evlenebileceğini belirtir. Daha sonra delikanlı, Elif’e kavuşmanın ümidi ve hayaliyle hastaneye yatar. Elif ara sıra delikanlının ziyaretine gitmekte, delikanlı ise günden güne iyileşmektedir. Aradan zaman geçer ve delikanlının gözleri yolda kalmaya başlar. Gözleri yolda Elif’i arar, gönlü Elif’i sorar, kalbi Elif diye yanar. Çünkü Elif ziyarete gelmemeye başlamıştır. Ailesine bunun nedenini soran delikanlı gönlünü, aklını, hayatını yıkacak, viran edecek haberi alır.

Elif’in ailesi, Elif’in veremli bir kişinin yanına gitmesine ve onunla evlenmesine karşı çıkmıştır. Bu sebepten Elif’i de göndermemişlerdir. Daha sonra delikanlı, o kara haberi aldıktan sonra günden güne kötüye gider. Günbegün çöker. Dahası hastalık, onu kara toprağa doğru götürmektedir. Dahası Elif’in aşkı, onu toprağa yaklaştırmıştır. Bir gün olur ve hiç ümit kalmaz. Bir şafak vakti midir, zeval vakti midir, karanlık vakit midir? belli değil, delikanlının ölümü haberi gelir. Ailesi cenazeyi alır ve köylerine götürür. Defnetmek için yapılan hazırlık sırasında gencin, kasketinin arasından bir kağıt yere doğru süzülmüştür. Daha sonra kağıtla birlikte delikanlının sevdası da aşkı da umudu da kendisi de süzülmüştür. Oradan bugüne kalan bir yürek yangınını taşımıştır. Kağıdı okumak için almışlardır. Sonunda da kağıt bir haykırışla başlamış ve günümüzde de bir türküye dönüşmüştür.

Türkünün Sözleri

Elif dedim be dedim.

Kız, ben sana ne dedim?

Kuş kanadı, kalem olsa…

Yazılmaz benimderdim.

Elif’im noktalandı.

Az derdim, çokçalandı.

Yetiş anam, yetiş babam,

Mezarım tahtalandı.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
dedim, elif, hikayesi, türküsü


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Bir sigara yaktım ve dedim ki ; Candres Trend Oyunlar 476 12 Şubat 2024 16:49
Hey Onbeşli Türküsü Hikayesi Asi Ruh Müzik ve Video Dünyası 7 28 Mayıs 2023 16:38
Kara Tren Türküsü Hikayesi Asi Ruh Müzik ve Video Dünyası 0 07 Mayıs 2023 10:53
Sonra Düşündüm Dedim ki... Beatrice Kafamıza Göre 12 14 Kasım 2022 13:35
Anlık çekeyim dedim öyle bi hoşuma gitti Er Şaban Üye Fotoğrafları 15 31 Ekim 2022 13:00




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net