Forum Logo




Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 22 Mart 2023, 01:33   #1
Çevrimiçi
Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler




Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler
Www.TrendForum.Net

Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler


Ramazan'da Yapılması Gereken İbadetler

Ramazan ayında Ramazan orucunun dışında yapılması faziletli olan ibadetler nelerdir?
Ramazan ayında okunan Kur'ân’ın her bir harfine binler sevap yazılır

Ramazan ayı “Kur'ân ayı”dır. Diğer semavî kitaplar da Ramazan ayında indirilmiştir.
Her bir Kur'ân harfine normal vakitte on sevap varken Ramazan-ı şerifte binler sevap verilir.
Her Ramazan ayına Cebrail (as) Kur'ân’ı baştan sonra okur Efendimiz (asm) dinlerdi. Sonra da Peygamber Efendimiz mescidde sahabelere okur Hz. Cebrail de yanında bulunurdu. Bu hadiseye “arda” denilirdi.


"Teravih namazı"nı kılan günahlardan temizlenir
“Allah(cc) Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de gece ibadetini (teravih namazını) sünnet kıldım. Kim, faziletine inanarak ve alacağı mükâfatı Allah’dan (cc) umarak orucunu tutup, gece ibadetini yaparsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından kurtulur” (Nesai)

“Ramazan ayının ilk gecesinde; sema kapıları ve cennet kapıları açılır. Bu açılış, ta son gecesine kadar devam eder; kapanmaz. İster kadın olsun, ister erkek; Ramazan ayının gecelerinden birinde kıldığı namazın (teravihin) her secdesi için bin yedi yüz sevap yazılır. Onun için cennette bir saray yapılır ki; kırmızı yakuttandır, her kapının dahi kırmızı yakut işlemeli iki kanadı vardır…” (Gunyet-üt Talibin)
"Resulullah ve Hz. Ebu Bekir devrinde teravihler ferdi olarak kılınmış ve durum Hz. Ömer’in hilafetinin başlarına kadar bu minval üzere devam etmiştir. Hz. Ömer’in emriyle teravihler Übey İbnu Kab’ın imamlığında cemaatle kılınmaya başlanmıştır. Bu sebeple teravih namazının cemaat ile kılınmasına “Hz. Ömer’in sünneti” denilmiştir." (Kütüb-i Sitte)

Ramazan ayında tutulan oruç beraberinde edilen istiğfar sorgusuz sualsiz cennete gitmeye vesiledir
Kab nakleder ki: “Kim ramazan ayını oruçlu geçirirde, kendi nefsine Ramazandan sonra Allah'a isyan etmeyeceğine dair söz verirse sorgusuz ve sualsiz Cennet’e girer.” (Hadislerle Kur'ân-ı Kerim Tefsiri İbn Kesir 15)

Ramazan ayının gecelerini özellikle de son on gecesini ihya etmek geçmiş günahların affına vesiledir
“Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan ayının gecelerini ibadetle ihya ederse geçmiş günahları affolunur.” (Buhari)
Hz. Aişe (ra) anlatıyor: “ Resulullah (asm) Ramazan ayında diğer aylarda görülmeyen bir gayrete girerdi. Ramazan ayının son on gününde ise çok daha şiddetli bir gayrete geçerdi. Son on günde geceyi ihya eder, ailesini de (gecenin ihyası için) uyandırırdı, izarını da bağlardı” (Buhari, Müslim)
İzarın bağlanması: Âlimler bununla, Resulullah’ın son on günde hanımlarını terk etmiş olduğunun kinaye edildiğini belirtirler.

Ramazan ayının cumaları Ramazan ayının diğer aylara olan üstünlüğü gibidir
Cabir’den (ra) rivayetle:
“Ramazan ayındaki Cuma gününün diğer Cumalardan üstünlüğü, Ramazan ayınındiğer aylara olan üstünlüğü gibidir.” (Deylemi)
"Kur'ân-ı Hakîm'in nass-ı hadîs ile herbir harfinin on sevabı var; on hasene sayılır, on meyve-i Cennet getirir. Ramazan-ı Şerifte herbir harfin, on değil bin ve Âyetü'l-Kürsî gibi âyetlerin herbir harfi binler ve Ramazan-ı Şerifin Cum'alarında daha ziyadedir. Ve Leyle-i Kadir'de otuzbin hasene sayılır. Evet herbir harfi otuzbin bâki meyveler veren Kur'ân-ı Hakîm, öyle bir nuranî şecere-i tûbâ hükmüne geçiyor ki; milyonlarla o bâki meyveleri, Ramazan-ı Şerif'te mü'minlere kazandırır" (Mektubat)

İtikâf’a girmek iki hacc ve iki umre sevabı kazandırır
“Kim Allah’ın rızasını talep ederek bir gün itikâfa girerse Allah u Teala onunla ateş arasını doğu ile batı arasındaki mesafeden daha büyük üç hendek ile ayırır” (Taberani, Beyhaki)
Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor: “Hz. Peygamber (asm) her Ramazan ayında on gün itikâfa girerdi. Vefat ettiği yılda ise yirmi gün itikâfa girdi” (Buhari, Ebu Davud)
İbnu Abbas (ra) anlatıyor:
Resulullah (asm) mutekif (itikâf yapan) hakkında: “O, günahları hapseder ve bütün hayırları işlemiş gibi ona hayırlar kazandırılır” buyurdular. (kütüb-i sitte)
“İtikâfta olan kimse günahları defeder ve kendisine bütün sevapları yapıyormuş gibi ecir verilir” (Ramuz)
“Ramazan ayının son on gününü itikâfta geçiren kişi iki hac ve iki umre yapmış gibi olur” (Beyhaki)
İtikâfa girmek isteyen kimsenin, Ramazan ayının son on gününde itikâf yapması söylenmiştir.

Ramazan ayında Umre yapmak sevap bakımından hacca denktir
“Ramazan ayında yapılan bir umre, sevap bakımından bir hacca denktir.” (Tirmizi)
“Kim Ramazan ayına Mekke’de yetişir de oruç tutar ve kolayına geldiği şekilde teravih namazını kılarsa, Allah (cc) ona o Ramazan ayının dışında yüz bin Ramazan ayı sevabını yazar ve her günü için bir köle azat etmiş kadar sevap yazar. Her gecesi için de bir köle azat etmiş kadar sevap yazar. Her gün Allah (cc) yolunda bir at yükü miktarınca tasadduk etmiş kadar sevap alır. Her gün sevap ve her gece sevap..” (İbn Mace)
“Medine’de geçirilen bir Ramazan ayı, onun dışında ki yerlerde geçirilen bin Ramazan ayından daha hayırlıdır. Medine’de geçirilen bir Cuma, onun dışında geçirilen bin Cuma’dan daha hayırlıdır.” (Taberani)
“Mekke’de geçirilen bir Ramazan ayı, Mekke’den başka bir yerde geçirilen bin Ramazan ayından daha faziletlidir” (Bezzar)

Ramazan ayında oruçluya su veren mahşerde susamayacaktır
"Ramazan ayında kim bir oruçluya su verirse, Allah(cc)’da ona havzımdan öyle bir şerbet verir ki, artık cennete girinceye kadar hiç susamaz." (Beyhaki)

Ramazan ayında Oruçlulara iftar verenle, Cebrail (as) musafaha eder
Ebu’ş -Şeyh İbn Hıbban’ın bir rivayetinde Rasulullah (asm) şöyle buyurmuştur:
“Ramazan ayında kim helal kazancından bir oruçluyu iftar ettirirse, Ramazan’ın bütün gecelerinde melekler ona dua eder ve kadir gecesinde Cebrail (as) onunla musafaha eder (tokalaşır) Cebrail (as) kiminle musafaha ederse, onun kalbi incelir ve gözlerinin yaşı çoğalır. Ravi der ki:
- Ya Resulallah! Oruçluyu iftar ettirecek bir şeyi yoksa ne yapacak? Bana bildir. dediğimde:
- Bir avuç yiyecek de kafidir. buyurdu. Ben:
- Bir lokma ekmek de bulamazsa? deyince:
- Birazcık su ile karıştırılmış süt ikram eder. buyurdu. Ben:
- Yanında o da yoksa? deyince:
- Bir içim su" buyurdu. (Beyhaki)
"Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksiltme olmaz." (Tirmizi)

Ramazan ayında verilen sadaka en faziletli sadaka hükmündedir
Hz. Enes’den (ra) rivayetle:
“En faziletli sadaka, Ramazan ayında verilendir.” (Selim’ür Razi)
__________________
..




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.



sağ tarafımda davam sol tarafımda rap var...

Gecem itilaf devletleri
Sanki ben, İstiklal Marşı'yım



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Mart 2023, 01:33   #2
Çevrimiçi
Yanıt: Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler




Ramazan ayına "Ramazan" isminin verilmesinin hikmeti nedir?

Ramazan “yanmak” demektir

“Ramaz” kelimesi güneşin sıcaklığının şiddetinden gayet kızmasıdır ki böyle pek kızgın yere “ramda” denir. “Ramazan” “ramda” mastarından “yanmak” manasına gelir. Yani kızgın yerde yalın ayak yürümekle yanmak demektir.
Bu aya “Ramazan” denmesinin bir sebebi; bu ayın günahları yaktığıdır.
Bu ayda açlık, susuzluk hararetinden ıstırap çekilir. Veyahut oruç hararetinden günahlar yakılır. (Elmalılı Hamdi Yazır)

Ramazan “yağmur” demektir

Yaz sonunda güz mevsiminin başlangıcında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına gelen “Ramadiyu” masdarından gelir. Bu yağmur yeryüzünü yıkadığı gibi şehr-i Ramazan da ehl-i imanı günahlardan yıkayıp kalplerini temizlediği için bu isim ile isimlendirilmiştir. (Elmalılı Hamdi Yazır)

Ramazan, “Allah’ın isimlerinden” olduğu da rivayet edilmiştir

Enes Bin Malik; Resulullah (asm) Efendimiz'in şöyle buyurduğunu anlatmıştır:
“Sadece ‘Ramazan’ demeyiniz. Allah-ü Teala nasıl şehr-i Ramazan (Ramazan ayı) buyurmuş ise.. siz de öyle deyiniz.” (Buhari)
Allah’ın isimlerinden olduğu için âlimler “Şehr-i Ramazan” denilmesini gerekli görmüşlerdir. İmam Muhammed’e göre ise “Şehr-i Ramazan” değil de sadece “Ramazan” denilmesi tenzihen mekruhtur.
Recep ayına “Allah’ın ayı” denildiği gibi Ramazan ayı için de “Allah’ın ayı” denilmiştir.
__________________
..




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.



sağ tarafımda davam sol tarafımda rap var...

Gecem itilaf devletleri
Sanki ben, İstiklal Marşı'yım



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Mart 2023, 01:33   #3
Çevrimiçi
Yanıt: Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler




Ramazanda Boş Şeylerle Meşgul Olmak

Vakti boşa geçirmek ve Allah'a itâat dışında şeylerle ziyan etmek.. İşte gaflet, ilahi rahmetten ve ilahi lütuflardan yüz çevirmek buna denir.

'Kim de beni anmaktan yüzçevirirse şüphesiz onun için dar bir geçim vardır ve biz onu, kıyamet günü kör olarak haşrederiz. O, 'Rabbim! Beni niçin kör olarak haşrettin? Oysa ben, hakikaten görür idim!' der. Buyurur ki: 'İşte böyle. Çünkü sana ayetlerimiz geldi; ama sen onları unuttun. Bugün de aynı şekilde sen unutuluyorsun!' Böylece, israfa sapanı ve Rabbinin ayetlerine inanmayanı cezalandırırız. Rabbinin azâbı, elbette daha şiddetli ve daha süreklidir' (Tâhâ, 20/124-127).

Evet, gaflet içindeki müslüman evlatlarını dâvet etmeliyiz. Dosdoğru yola gelip hidayet bulmaları için onları çağırmalı ve gıyâbında onlara duâ etmeliyiz. Ümit ederiz, Allah duâlarımızı kabul eder ve ebedî şakâvetten kurtuluruz. (Amin). [27]

RASÛLULLAH'IN ORUCU
Hamd, Alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur. Salâtü Selâm Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in, ehlinin, sahabesinin ve de kıyamete kadar onları dost edinen herkesin üzerine olsun.

Risâlemizde Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem'in orucunun keyfiyetine yer verecek; orucun farzları, şartları, edebi, duâları, kimlerin oruçla mükellef olduğu, orucu bozan şeylere ve de yararlarına değineceğiz İnşâallah. Allahu Teâla'dan dileğimiz odur ki; Müslümanları, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem'in Sünneti'ni hayatlarının her alanında yaşamaya muvaffak kılsın. (Amin). [28]
__________________
..




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.



sağ tarafımda davam sol tarafımda rap var...

Gecem itilaf devletleri
Sanki ben, İstiklal Marşı'yım



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Mart 2023, 01:33   #4
Çevrimiçi
Yanıt: Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler




Oruç Nedir?:

Güneşin doğmasından batışına kadar, Allahu Teâla'ya ibadet niyetiyle, hiç bir şey yememek, içmemek, cinsi mübâşerette bulunmamak ve orucu bozan diğer şeylerden uzak durmaktır. [29]

Ramazan Orucu:

İslâm'ın şartlarından biridir. Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur,

'İslam beş şey üzerine bina olunmuştur. Bunlar, Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in O'nun Resûlü oluduğuna şehâdet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, Ramazan Orucunu tutmak, Beyt'i (kâbeyi) haccetmektir'[30]

Ramazan Orucunun Başı Ve Sonu:

İbadetler, her zaman her yerde ve herkes için kolaylıkla tesbit edilecek bir takım ölçü ve alâmetlere bağlı kılınmıştır. Ramazan orucu da bunlardan biridir. Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem bu ibâdete Ramazan hilâlinin görülmesi ile başlamayı ve Şevval hilâlinin görülmesi ile bitirmeyi şart kılmıştır;

'Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğrunun eğriden ayırmanın açık delilleri olarak kendisinde Kur'ân indirilen aydır...' (Bakara, 2/185).

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem de bu âyet-i kerimede geçen Ramazan orucuna erişmeyi hadisi şeriflerinde açıklamıştır. Bunların bazılarını sağlam hadis kaynaklarından aktaralım:

İbn Ömer Radıyallahu anhümâ Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem den şöyle buyurduğunu nakletmiştir:

'Hilâli görmedikçe oruca başlamayın ve hilâli görmedikçe de oruç açmayınız. Eğer buluttan dolayı hilali göremezseniz bu takdirde ayın günlerini otuza tamamlayınız.'[31]

Tirmizî'nin rivâyeti şöyledir, 'Ramazandan önce oruç tutmayınız, hilâlle oruca başlayın; (Şevval) hilalini görmekle de oruç açınız. Eğer bir bulut hilâli görmenizi engellerse o vakitte onu (Ramazanı) otuz güne tamamlayınız'.

Buhârî'de şöyle yer alır, 'Bulut olursa, Şaban'ın sayısını otuza tamamlayınız'. Yine bir diğer rivayet te '(Ramazan ayının 29. günü) bulutlu olur da (Şevval hilâlini) göremezseniz bu taktirde otuz gün oruç tutunuz' şeklindedir.

İbni Ömer, Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem'den şöyle buyurduğunu rivâyet eder,

'Biz ümmî bir ümmetiz, ne yazar, ne de hesap biliriz. Ay şöyle ve şöyledir' Yani kimi zaman 29, kimi zaman otuz çeker.[32]

Nakletiğimiz bu hadisler konu ile ilgili pek çok hadisler arasından sadece örnek teşkil etmek üzere seçilen az bir bölümüdür. Bu meâldeki hadisler pek çoktur.

Bu bakımdan alimlerin büyük bir çoğunluğu ru'yet ile yani Ramazan hilâlini görmekle oruca başlayıp ru'yet ile yine Şevvâl'in hilâlini görmekle orucu bitirmenin gereğini özellikle belirtmişlerdir. Müslümanların bu ibadete de diğer ibadetlere de gereken hassasiyeti göstererek yalnız belirtilen ölçüleri gözönünde bulundurmaları ve bu ölçüler çerçevesinde ibâdetlerini yapmaya gayret etmeleri, buna dikkat göstermeleri gerekmektedir. [33]
__________________
..




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.



sağ tarafımda davam sol tarafımda rap var...

Gecem itilaf devletleri
Sanki ben, İstiklal Marşı'yım



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Mart 2023, 01:33   #5
Çevrimiçi
Yanıt: Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler




Orucun vakti:

'... Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden ayırt edilinceye kadar yiyin, için sonra geceye kadar orucu tamamlayın...' (Bakara, 2/187).

Fecir iki türlüdür;

Fecr-i Kâzib: Bu fecirde sabah namazının vakti girmiş olmaz. Oruç tutacak olan bir kimsenin bu vakitte yemek yemesi haram değildir. Bu fecrin alâmeti; ufukta dimdik duran, kurt kuyruğu şeklindeki uzun bir aydınlıktır.

Fecr-i Sâdık: Sabah namazı vakti girmiş olur. Bundan sonra yemek yenmez. Fecr-i sâdık, ufuk boyunca dağların ve tepelerin üzerindeki yaygın bir beyazlıktır.

İftar vakti ise; doğu tarafından karanlığın başladığı, batı tarafından da gündüz sona erip güneşin yuvarlaklığını yitirdiği vakittir. Zira; Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem, 'Gece buradan yayılmaya başlar, gündüz buradan sona erer ve güneş de batarsa oruçlu iftarı açar' buyurmuştur. Bu, güneşin tümüyle batması demektir, aydınlığı kalsa bile hüküm aynıdır.
__________________
..




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.



sağ tarafımda davam sol tarafımda rap var...

Gecem itilaf devletleri
Sanki ben, İstiklal Marşı'yım



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Mart 2023, 01:33   #6
Çevrimiçi
Yanıt: Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler




Oruç Kimlere Farzdır?

1- Oruç; akil, baliğ, mukîm olan ve gücü yeten her müslümana farzdır.


2- Kafir'e oruç farz olmadığı gibi müslüman olunca da kaza etmesi gerekmez.

3- Baliğ olmamış çocuğa oruç farz değildir. Ancak alışması için oruç tutması tavsiye edilir.

4- Deliye oruç farz değildir. Çünkü ona mükellefiyet yoktur. Yetişkin de olsa bunun için fidye verip yemek yedirmesi gerekmez.

Hayatı kavrama ehliyetine sahip olmayan akıl hastasına, unutkanlığa mübtelâ olmuş çok yaşlı ihtiyarlara da oruç farz değildir.

5- Hasta olan bir kimse, iyileştiğinde orucunu kaza eder. Müzmin bir hastalık yüzünden oruç tutamayan kimse, çok yaşlı hastalığı hiç iyi olmayan bir hasta gibidir. Bunlar her gün bir fakire yemek yedirirler.

6- Hâmile ve emzikli kadınlar; hâmileliklerinden, çocuğu emzirememekten veya çocuğun sağlığından korkarlarsa, oruç tutmayıp sonradan kaza ederler.

7- Hayızlı ve nifaslı olan kadınlar, bu esnada oruç tutmayıp daha sonra kaza ederler.

8- Suda boğulma ve ateşte yanma tehlikesinde bulunan birini kurtarmak için, gerekirse oruç bozularak bunlar kurtarılır. Bu durumda da oruç kaza edilir.

9- Yolcu dilerse oruç tutar, dilemezse tutmaz. Bu yolculuk ister umre gibi bir defalık olsun, isterse nakliyecilik gibi devamlı olsun, kendi beldelerinde bulunmadıkça oruç tutmayabilirler. Daha sonra, tutmadıkları gün sayısınca orucu kaza ederler. [34]

Orucun Ahkâmı

1) Niyet:

Farz olan oruçlarda şafak sökmeden niyet etmek farzdır. Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem, 'Fecirden önce oruca niyetlenmiyenin orucu yoktur' buyurmaktadır. Yine 'Oruca geceden niyetlenmeyen kimsenin orucu yoktur' buyurmaktadır.[35]

Niyetin yeri kalptir. Allah Rasulü Sallallahu Aleyhi Vesellem ve Ashab'ından niyetlerini dil ile söyledikleri asla nakledilmemiştir
__________________
..




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.



sağ tarafımda davam sol tarafımda rap var...

Gecem itilaf devletleri
Sanki ben, İstiklal Marşı'yım



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Mart 2023, 01:33   #7
Çevrimiçi
Yanıt: Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler




Sahur:

Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem, 'Bizimle ehli Kitabın orucu arasındaki fark Sahur yemeğidir'[39] ve 'Bereket üç şeydedir. Cemâat, tirid ve sahur' buyurmuştur.[40]

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem'in bereket olarak nitelendirdiği sahuru terketmek sünnete aykırıdır. Çünkü sahur yemeği sünnete uymaktır. İnsanlar için oruçta elbette güçlük vardır. Ancak sahur, hadiste buyrulduğu gibi bereketlidir. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem; 'Haydi bereketli gıdaya' sözüyle buna işaret etmiştir.[41]

Allah Rasûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem, 'Sahur bereket yemeğidir, biriniz bir şey bulamayıp bir yudum su içse bile onu terketmeyiniz. Çünkü Allah ve Melekleri sahur yemeği yiyenlere duâ ve mağfiret eder'[42] ve 'Mü'minin sahur yemeğinin en bereketlisi ve makbul olanı hurmadır' buyurmuştur. Allah Rasûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem'in sünneti, sahuru fecre kadar uzatmaktı. [43]
__________________
..




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.



sağ tarafımda davam sol tarafımda rap var...

Gecem itilaf devletleri
Sanki ben, İstiklal Marşı'yım



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Mart 2023, 01:34   #8
Çevrimiçi
Yanıt: Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler




Oruçlu Neleri Terkedecek?:

'Kavl-i zûr' denilen, fitne ve fesad yayan yalan söz terkedilecektir. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem, 'Kavli zûr'u terketmeyen Allah azze ve celle'nin, onun yeme ve içmesini terketmesine ihtiyacı yoktur' buyurur.[44]

Hayırsız ve fâhiş söz de terkedilecektir. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem, 'Oruç, yememek ve içmemek değildir. Ancak oruç, hayırsız ve fâhiş sözden oruç tutmaktır. Biri sana sövdüğü veya cahilce davrandığı zaman 'ben oruçluyum, ben oruçluyum' de' buyurmuştur.
__________________
..




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.



sağ tarafımda davam sol tarafımda rap var...

Gecem itilaf devletleri
Sanki ben, İstiklal Marşı'yım



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Mart 2023, 01:34   #9
Çevrimiçi
Yanıt: Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler




Oruçluya Mubah Olanlar:

1) Cünüp olarak sabahlama konusunda Âişe validemiz Radıyallahu anhâ şöye diyor, 'Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem cünüp olduğu halde fecir sökerdi. Sonra gusleder ve orucunu tutardı'

2) Misvak Kullanmak: Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem, 'Eğer ümmetime zorluk vereceğinden korkmasaydım onlara, her abdest alışlarında misvak kullanmalarını emrederdim' buyurmaktadır.

Allah Rasûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem misvak kullanmada oruçlu olanla olmayan arasında bir fark görmemiştir. Bunda, oruçlu olsun veya olmasın genel olarak herkesin abdest alırken misvak kullanabileceğine ve öğle namazından önce veya sonra kullanmasında da herhangi bir fark olmadığına dair işaret vardır.

3) Mazmaza ve istinşâk'ı oruçluların sıkça ve mübâlağalı bir şekilde yapmaları sakındırılmıştır. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem, '... istinşak'ı oruçlu olmadığın sürece sertçe yap' buyurmuştur.

4) Kucaklaşmak ve öpmek: A'işe validemiz Radıyallahu anhâ şöyle der, 'Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem, oruçlu iken hanımlarını kucaklar ve öperdi. Fakat O, içinizde şehvetine en çok sahip olanınız idi'.[49] Ancak bu yaşlılar için değilse de gençler için mekruhtur. Çünkü, Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem'e bunun sebebi sorulduğunda, 'Yaşlı kimse nefsine hakim olur' buyurmuştur.

5) Kan tahlili yaptırmak: Herhangi bir gıda içermedikçe, ilaç niyetiyle iğne vurulmak câizdir, orucu bozmaz. Çünkü bunlar mideye gitmez. Ancak kuvvet iğneleri ve serum orucu bozar, zarûret dışında câiz değildir.

6) Kan aldırmak (Hacamat) orucu bozmaz. İbni Abbas Radıyallahu anhümâ, 'Nebî Sallallahu Aleyhi Vesellem, oruçlu olduğu halde kan aldırdı (hacamat yaptı)' demiştir. Aynı şekilde diş çektirmek de orucu bozmaz.

7) Yemeklerin tadına bakmak, yemek gırtlağa gitmemek şartıyla câizdir. Diş macunu için de hüküm aynıdır.

İbni Abbâs Radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem, şöyle buyurmaktadır, 'Oruçlunun sirkenin tadına bakmasında, gırtlağa gitmemesi şartıyla sakınca yoktur'

8) Sürme, damla ve göze damlatılan diğer şeyler de, orucu bozmaz. Bunların tadı boğazda hissedilse bile oruç bozulmaz. İmam Buhârî Sahihi'nde şöyle der, 'Enes, Hasan ve İbrahim, oruçlu iken sürme çekilmesinde bir beis görmediler'
__________________
..




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.



sağ tarafımda davam sol tarafımda rap var...

Gecem itilaf devletleri
Sanki ben, İstiklal Marşı'yım



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Mart 2023, 01:34   #10
Çevrimiçi
Yanıt: Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler




İftar:

İftara acele etmek: İftara acele etmek Allah Rasûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem'in sünnetlerindendir. Bunda yahudi ve hıristiyan milleti'ne muhalefet vardır. Çünkü Onlar iftarlarını yıldızlar parlayıncaya kadar geciktirirlerdi. Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem, 'İnsanlar, iftar için acele ettikleri sürece hayır içerisindedirler' buyurmaktadır.

Yine Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurur,

'Ümmetim, iftarlarında yıldızların çıkmasını beklemedikçe benim sünnetim üzeredirler'

Akşam Namazından Önce İftar Etmek: Enes Radıyallahu anh şöyle der, 'Allah Rasûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem, namaz kılmadan önce yaş hurmayla iftar ederdi. Bu olmazsa kuru hurma ile iftar eder, o da olmazsa birkaç yudumluk suyla iftar ederdi'

İftar duâsı: İftar esnasında duâ etmek Sünnettir. Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem: 'Oruç'lunun iftar ânındaki duası icâbet edilen bir duadır' buyurur. Sallallahu Aleyhi Vesellem, iftardan önce, 'Allahım! Senin rızan için oruç tuttum, senin rızkın ile orucumu açıyorum' İftardan sonra da şöyle dua ederdi, 'Susuzluk gitti, damarlar ıslandı, ecir de hak oldu inşâallah'
__________________
..




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.



sağ tarafımda davam sol tarafımda rap var...

Gecem itilaf devletleri
Sanki ben, İstiklal Marşı'yım



 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ayı, gerekenler, oruç, ramazan, ramazanda, yapılması


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
2023 Ramazan İmsakyesi , Ramazan İmsakiyesi 2023 Astrea Ramazan ve Oruç 0 22 Mart 2023 01:30
Epilepsi Nöbetinde Yapılması Gerekenler nelerdir ? Beatrice Genel Sağlık 5 15 Aralık 2022 19:33
Hangi hallerde Ramazan ayında oruç tutulmayabilir? Beatrice Ramazan ve Oruç 0 07 Ekim 2022 12:15
yavaş yapılması sinir bozan şeyler Beatrice Trend Sözlük 9 07 Ekim 2022 10:52
Elektrik çarpmasında yapılması gerekenler Beatrice Genel Sağlık 0 06 Mayıs 2022 05:29




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net