Forum Logo




Ay Fotoğrafı Nasıl Çekilir? Ay Fotoğrafı Çekmek İçin Kamera Ayarları ve İpuçları


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 16 Aralık 2023, 22:21   #1
Çevrimiçi
Ay Fotoğrafı Nasıl Çekilir? Ay Fotoğrafı Çekmek İçin Kamera Ayarları ve İpuçları




Ay Fotoğrafı Nasıl Çekilir? Ay Fotoğrafı Çekmek İçin Kamera Ayarları ve İpuçları
Www.TrendForum.Net

Ay fotoğrafı çekerken pozlama değerleri nasıl olmalıdır? Daha göz alıcı ve temiz bir Ay görüntüsü elde etmek için bilinmesi gereken incelikler nelerdir? İstediğiniz netliğe ve görüntü kalitesine sahip ay fotoğrafları yakalamak için gerekli ekipman, uygun ayarlar ve çekim tekniklerini bu yazıda etraflıca anlattım.



Üst kattaki pencereden baktığınızda birkaç sokak ileride binaların üzerinde boşlukta duran bir kaya görseniz, çok şaşırır ve hemen fotoğraflardınız değil mi? Belki çok uzakta olduğundan dolayı gökyüzündeki Ay’ın bu yönü pek kimseyi şaşırtmaz ama görüntüsü her fotoğrafçının ilgisini çeker. Ve hemen bütün fotoğrafçılar bir dönem büyük heyecan ve tutkuyla Ay fotoğrafları çekerler. Başarılı olmayan denemelerine sosyal medyada sıkça rastlasak da ilgi çekici Ay fotoğrafları çekmek aslında sanıldığı kadar zor değildir. Yöntemini bir kez öğrendikten sonra kolaylıkla geliştirmeniz mümkün. Ayrıca yeni başlayanlar için Ay fotoğrafları çekmek pozlama değerlerini doğru anlamada çok yararlı bir deneyimdir. Bu yazıda DSLR kamera ile Ay fotoğrafı nasıl çekilir sorusunu yanıtlamaya çalışacağım.

Doğru bir Ay fotoğrafı çekim için aşağıdaki 4 adıma ihtiyacınız var:


Uygun zamanlama
Uygun mekân
Uygun ekipman
Uygun kamera ayarları
Şimdi bunların ayrıntılarını görelim.

— Zamanlama

Güzel bir Ay fotoğrafı çekmek için ilk koşul doğru zamanlamadır. Temiz, berrak ve açık bir gökyüzü için özellikle yağış sonrası geceler tercih edilebilir. Bulut varsa, daha ilginç ve uzmanlık isteyen ay fotoğrafları için kullanabilirsiniz. Ancak bulutlar Ay yüzeyindeki kraterlerin görünmesini engelleyebilir ve keskinliği azaltabilir. Yılın belirli zamanlarında (Mart ve Eylül ayları) Ay yeryüzüne daha yakın konumda bulunur.

Her ne kadar dolunay günlerinde doğu ufkundan yükselirken gözümüzle ayı devasa büyüklükte görsek de şaşırtıcı biçimde bunu fotoğraflarınızda göremezsiniz.

— Mekân

Temiz bir Ay görüntüsü için ikinci koşul, yüksek rakımda bir noktadan çekim yapmaktır. Böylelikle hem atmosferin alt tabakalarından yansıyan toz, duman gibi parazitlerden ve hem de yerleşim alanlarının üzerinde gece oluşan ışık kirliliğinden büyük oranda kurtulmuş oluruz.


— Ekipman

Ay fotoğraflamak için görüntüyü yeterince yaklaştırmaya ve tüm muhtemel sarsıntıları önlemeye yardımcı olacak ekipmana ihtiyacınız var.

1. Tele objektif kullanın

Ay fotoğrafı çekmek için 300mm ve daha dar açılı lensler tavsiye edilir. Varsa eğer teleconverter kullanarak mevcut lensinizin odak uzaklığını artırabilirsiniz. Böylece muhtemel kırpma ile kaybı minimuma indirmiş olursunuz. Geniş açılı lenslerle çekeceğiniz ayın görüntüsü fotoğraflarınızda çok küçük kalacaktır.

2. Tripod kullanın

Dar açılı lenslerle yapacağınız çekimlerde kamerayı tamamen hareketsiz tutmalısınız. Titreme veya sarsıntının görüntü netliğini bozmaması için sarsılmayan —sağlam— bir tripoda ihtiyacınız var. Ayın çok uzak olması sebebiyle en küçük bir titreşim bile görüntü netliğini bozacaktır.

3. Uzaktan kumanda veya zamanlayıcı (timer) kullanın

Kamerayı tripodla sabitlemek önemlidir, ancak deklanşöre elle basmanın doğurabileceği titreşimi de önlemek gerekir. Bunun en iyi yolu uzaktan kumanda kullanmaktır. Eğer uzaktan kumandanız yoksa kameranızın zamanlayıcısı size yardımcı olabilir. 10 saniye gecikmeli çekimle titreşimi önlemeyi garantiye almış olursunuz. Ayrıca kamera titreşimi ihtimalini tamamen ortadan kaldırmak için ayna kilidini açmanızı da öneririm.

3. Filtre kullanmayın, parasoley kullanın

Ay fotoğraflarında çıkabilecek yansımaları önlemek için lensinizin üzerinde hiçbir filtre bırakmayın. Lensin önünde bulunan her cam parlamalar oluşmasına yol açacak ve görüntü kalitesini düşürecektir. Ayrıca çevreden gelen ışık kirliliğini önlemek için parasoley kullanabilirsiniz.

— Kamera Ayarları

Yeni başlayanlar genellikle ayı, gece fotoğrafı çekiyormuş gibi fotoğraflamaya çalışır. Sonuçta tamamen parlak ve hiçbir detayı olmayan Ay fotoğrafları ile karşılaşmamız bundandır. Oysa Ay çok parlaktır ve Ay fotoğrafı çekerken uzun pozlama yapılmamalıdır. Uzun pozlamalarda çok fazla parlaklık oluşur ve detaylar kaybolur.

Aşağıda verdiğim ISO, diyafram ve enstantane değerlerinden göreceğiniz gibi Ay fotoğrafları için adeta gün ışığı ayarlarını seçmeniz gerekecek. Ayrıca Ay fotoğrafları çekerken pozlama ayarlarını kameranıza bırakmayın, yani otomatik çekim modunu kullanmayın. Kameranız siyah bir arkaplan üzerinde çok parlak bir nesne için pozlama değerini ayarlamakta zorluk yaşar, yanılabilir. Manuel ayarları tercih edin.


alıntı
Efrasiyab bunu beğendi.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ayarları, çekilir, çekmek, fotoğrafı, kamera, nasıl, İçin, İpuçları


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Rüyada Düğün Fotoğrafı Görmek Asi Ruh Rüya tabirleri 0 22 Haziran 2023 06:57
Rüyada Düğün Fotoğrafı Çekmek Asi Ruh Rüya tabirleri 0 22 Haziran 2023 06:56
Hiç eski bir fotoğrafı yakmayı denediniz mi? DeepSilence Erkekçe Genel 3 18 Haziran 2023 09:37
Rüyada Düğün Fotoğrafı Görmek Asi Ruh Rüya tabirleri 0 21 Mart 2023 17:18
Yok böyle ayakkabı fotoğrafı Beatrice Komedi ve Mizah 5 31 Ekim 2022 13:46




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net