Forum Logo




İlk Kez Bir Kadın, Tedavi ile HIV Virüsünden Kurtuldu

Sağlık hakkında aklınıza gelebilecek her şeyin toplandığı bölüm


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 18 Mayıs 2022, 08:57   #1
Çevrimiçi
İlk Kez Bir Kadın, Tedavi ile HIV Virüsünden Kurtuldu




İlk Kez Bir Kadın, Tedavi ile HIV Virüsünden Kurtuldu
Www.TrendForum.Net

Bilim insanları, lösemi tedavisi için kök hücre tedavisi alan bir kadının HIV virüsünden tamamen kurtulduğunu açıkladı. Kadının iyileşmesi, HIV hastaları arasında oldukça nadir olsa da; yapılan hücre nakli, HIV araştırmalarının geleceği için önem taşıyor.
İnsan bağışıklık sisteminin çökmesine yol açarak pek çok insanın hayatını kaybetmesine neden olan HIV virüsüne karşı günümüzde halen bir aşı geliştirilebilmiş değil. Bugüne kadar geliştirilen tedaviler, virüsün ve yol açtığı hastalık AIDS’in kontrol altında tutulmasını sağlıyor olsa da virüs, bu tedavilerle vücuttan tamamen atılamıyor.
Öte yandan tıp dünyası, HIV tedavisinde büyük ilerlemelere sahne oldu. Bugünse Kaliforniya bilim insanları, dünyada bir ilk niteliği taşıyan haberi duyurdu. Üniversiteye bağlı David Geffen Tıp Okulu’ndaki bilim insanları, ilk kez bir kadının tedavi sayesinde tamamen iyileştiğini duyurdular. Daha önce HIV tedavisiyle iyileşen sayılı kişilerin hepsi erkek idi.
Kök hücre tedavisi, HIV'nin etkisini yitirmesini sağladı:


Başarının ardındaki bilim insanları, tedavi edilen kadının lösemi tedavisi için kök hücre nakline ihtiyaç duyan HIV’li bir birey olduğunu açıkladı. Kadının hem kanser hem de potansiyel olarak HIV’sini tedavi etmek için hem genetik hem de HIV’ye dirençli mutasyona sahip bir eşleşme bulmakta zorlanacağı belirtilirken, bunun doğal ama nadir bir mutasyon olduğu ifade edildi. Fakat doktorlar, bu eşleşmenin gerçeğe dönmesini sağladı.
Dr. Yvonne J. Bryson liderliğindeki ekip, haplo-kord kök hücre naklini gerçekleştirdi. Bu tedavi yönteminde hastalara kanseri savuşturabilecek kök hücreler içeren göbek kordonu kanı veriliyordu. Bununla birlikte ekip, kadının bağışıklık sistemiyle güçlü bir şekilde eşleşen bir tedavi oluşturulması için hem bebek hem de yetişkin donörden kan kullandı.

Tedavi, esasen kadının bağışıklık sisteminin öldürülmesi, ardından yeni bağışıklık sistemini oluşturmaktan oluşuyordu. Haplo-kord kök hücre nakli, tedavi uygulandıktan sonra lösemiyi dört yıldan fazla bir süre ve HIV’yi üç yıl boyunca remisyonda tutmayı, yani hastalığın aktif olmamasını sağlamayı başardı.
Öte yandan ABD Başkanı’nın Baş Tıbbi Danışmanı Anthony Fauci, bu gelişme hakkında önemli bir açıklama yaptı. Fauci, bu tedavinin 36 milyon HIV’lıya uygulanamayacağını, hastanın halihazırda kök hücre tedavisi gerektiren bir hastalığa sahip olduğunu belirtti. Öyle ki haplo-kord kök hücre tedavisi, ABD’de her yıl yalnızca ortalama 50 kişiye uygulanabiliyor. Yine de Fauci’ye göre bu tedavi, HIV araştırmaları için bir rehber niteliği görebilir.
Alıntıdır.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bir, hiv, ile, kadın, kez, kurtuldu, tedavi, virüsünden, İlk


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Dekolte giyen kadınlar, erkeklerin gözünde basit kadın imajını mı taşır? Beatrice Trend Sorular 14 06 Aralık 2023 00:23
Kadın Destek Uygulaması (KADES) Beatrice Trend Kadınların Dünyası 4 09 Ekim 2023 19:22
En sevdiğiniz kadın sanatçı kimdir? Never Give Up Kafamıza Göre 10 03 Aralık 2022 13:03
Âdet kanaması 10 günden fazla süren bir kadın ibadetlerini ne yapmalıdır? mamihlapinatapai İslamda Kadın ve Aile 1 06 Mayıs 2022 13:26
İslam'da kadın hakları nelerdir? mamihlapinatapai İslamda Kadın ve Aile 0 06 Mayıs 2022 05:28




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net