Forum Logo




İnkontinans nedir, neden olur? İnkontinans türleri nelerdir?

Sağlık hakkında aklınıza gelebilecek her şeyin toplandığı bölüm


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Aralık 2022, 16:38   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
İnkontinans nedir, neden olur? İnkontinans türleri nelerdir?




İnkontinans nedir, neden olur? İnkontinans türleri nelerdir?
Www.TrendForum.Net

Gaz veya dışkı kaçırma olarak bilinen inkontinans hastalığın derecesine göre tedavi edilir. İşte inkontinansın nedenleri ve tedavisiyle ilgili bilinmesi gerekenler…



İnkontinans genel anlamda idrar kaçırma ya da gaita kaçırma sorunlarına verilen isimdir. İdrar kaçırma sorununa ise üriner inkontinans adı verilmektedir. Kadınlarda ve erkeklerde görülen farklı tipleri bulunmaktadır.

İNKONTİNANS TÜRLERİ NELERDİR?

Stres İnkontinans (Strese bağlı idrar kaçırma): Genelde pelvis kaslarının veya mesane/üretrada kapakçıklarının zayıflaması durumlarında oluşur. Sebepleri arasında gülme, öksürme veya aniden ayağa kalkma gibi durumları sıralayabileceğimiz gibi gebelik, doğum ve menapoz gibi yaşla ilgili durumları da söyleyebiliriz.

Urge İnkontinans (Sıkışmaya bağlı idrar kaçırma): Mesane kaslarının normal olması gerekenden çok daha aktif ve daha hassas olmasından kaynaklanmaktadır. Tuvalete gitme ihtiyacının sonunda tuvalete kadar yetişememe ve idrar kaçırma durumu olarak da açıklanabilir. Bu inkontinans çeşidi için özellikle idrar yolu enfeksiyonları, taş/kum gibi mesaneyi zorlayan durumlar, bağırsak problemleri, Parkinson veya Alzheimer hastalıkları baş sebepler olarak gösterilebilir.

Taşma İnkontinans: Mesanenin gereğinden fazla dolu olmasından kaynaklı ufak sızıntılar yaşanmasıdır. İdrara çıkıldıktan sonra bile tuvalete gitme ihtiyacı hissedilebilir. Genelde erkeklerde görülen bu tür inkontinansın sebepleri arasında büyümüş prostat bezi gösterilebilir. Bunun yanı sıra bazı diyabet ilaçları da bu durumlara sebebiyet verebilir.

Birleşik İnkontinans: Stres İnkontinans ve Sıkışmaya bağlı İnkontinans durumlarının bir arada olduğu birleşik duruma verilen isimdir.

İNKONTİNANS (İDRAR KAÇIRMA) HANGİ DURUMLARDA GÖRÜLÜR?

Kadınlarda gebelik, çoklu doğum ve menopoz dönemi pelvik taban kaslarının zayıflamasına neden olur. Kasların zayıflaması ve güç kaybetmesi ise idrar kaçırmaya sebep olur. İleri yaşla birlilkte görülebilen mesane ve rahim sarkması rahatsızlıkları da idrar kaçırmanın temel sebebi olabilir. Ayrıca jinekolojik cerrahi girişimler ve erkeklerde bulunan prostat dokusuna yönelik cerrahi girişimler başta olmak üzere, bu tip cerrahi işlemler sonrası da inkontinans şikayetleri oluşturabilmektedir.

İNKONTİNANS (İDRAR KAÇIRMA) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalık öyküsü ayrıntılı bir şekilde dinlenir. Sonraki aşamada sorunun nedeni ve şiddet derecesini belirlemek için dikkatli fiziksel muayene ve testler yapıldıktan sonra tedaviye geçilebilir. Diyette yapılan değişiklikler ve bazı kabızlık giderici ilaçlarla hafif sorunlar çok basitçe tedavi edilebilir. Doktorunuz ayrıca hafif olgularda makat kaslarını güçlendirebilen basit ev egzersizleri önerebilir.

ntv
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
neden, nedir, nelerdir, olur, türleri, İnkontinans


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
TC kimlik no ezberleme türüne göre zeka türleri nelerdir ve özellikleri neler? Zeytin Kafamıza Göre 8 15 Nisan 2023 20:19
Kadınlar Neden Olmayacak Adamlara Aşık Olur ? Zeytin Kadın & Erkek İlişkileri 12 08 Aralık 2022 20:04
Köpek Korkusu Neden Olur? Beatrice Psikiyatri 0 06 Kasım 2022 18:13
Bradikardi nedir, neden olur? Beatrice Genel Sağlık 5 10 Ekim 2022 02:44
Bebeklerde Ses Kısıklığı Neden Olur ? KoJiRo Anne ve Çocuk 0 11 Haziran 2022 22:55




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net