Forum Logo




Çinko Vücudumuzda Ne İşe Yarar?

Sağlık hakkında aklınıza gelebilecek her şeyin toplandığı bölüm


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 20 Mayıs 2022, 15:33   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Çinko Vücudumuzda Ne İşe Yarar?




Çinko Vücudumuzda Ne İşe Yarar?
Www.TrendForum.Net

Vücudunuzda bulunan bir besin maddesi olan çinko, bağışıklık sisteminizin ve metabolizmanızın çalışmasına yardımcı olur. Çinko ayrıca yaranın iyileşmesi ve tat ve koku alma duyunuz için de önemlidir.




Sağlıklı beslenme düzeninde vücudunuz genellikle yeterince çinko alır. Çinkonun besin kaynakları arasında tavuk, kırmızı et ve zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar bulunur.

İnsanlar soğuk algınlığı tedavisinde yardımcı olması için oral çinko kullanırlar, ancak bazı ilaçların etkinliğini azaltabilir ve yan etkilere neden olabilir.




Önerilen günlük çinko miktarı kadınlar için 8 miligram (mg) ve yetişkin erkekler için 11 mg'dır.

Belirli koşullar için oral çinko üzerine yapılan araştırmalar şunu göstermektedir:




Çinko eksikliği. Düşük çinko seviyesine sahip kişiler, en çok çinko takviyelerinden fayda görüyor gibi görünmektedir.




Soğuk algınlığı. Kanıtlar, çinko pastilleri veya şurubu, soğuk algınlığı semptomları başladıktan sonraki 24 saat içinde alınırsa, takviyenin soğuk algınlığının süresini kısaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, burun içi çinko kullanımı, bazı durumlarda uzun süreli veya kalıcı olarak koku duyusunun kaybı ile ilişkilendirilmiştir.




Yara iyileşmesi. Deri ülseri ve düşük çinko seviyeleri olan kişiler oral çinko takviyelerinden yararlanabilir.




İshal. Ağızdan çinko takviyeleri, yetersiz beslenme gibi düşük çinko seviyelerine sahip çocuklarda ishal semptomlarını azaltabilir. Sağlıklı, çeşitli diyetleri olan ishalli çocuklar için oral çinko kullanımını önermek için yeterli kanıt yoktur.




Yaşa bağlı makula dejenerasyonu. Araştırmalar, oral çinkonun bu göz hastalığının ilerlemesini yavaşlatabileceğini düşündürmektedir.




Topikal olarak kullanılan çinko, çinko oksit olarak bilinir. Pişik ve güneş yanığı gibi durumları önlemek için cilde çinko oksit krem, merhem veya macun sürülür.
Çinko takviyeleri
Düşük çinko seviyesine sahip insanlara fayda sağlayabilir. Soğuk algınlığı semptomları ortaya çıktıktan hemen sonra alınan çinko, soğuk algınlığının süresini de kısaltabilir.




Bununla birlikte, koku alma duyusunun kaybolmasıyla bağlantılı olan burun içi çinkoyu kullanmayın. Çinko takviyesi alımı şunlara neden olabilir:

Hazımsızlık
İshal
Baş ağrısı
Mide bulantısı
Kusma
Ağızdan alınan çinko uzun süreli ve yüksek dozlarda alındığında bakır eksikliğine neden olabilir. Bakır seviyeleri düşük olan kişiler, kollarda ve bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük gibi nörolojik sorunlar yaşayabilir.




Uzmanlar günde 40 mg çinkonun yetişkinler için üst sınır doz olduğunu ve 6 aylıktan küçük bebekler için günde 4 mg çinko olduğunu kabul etmektedir.

 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
Çinko, vücudumuzda, yarar, İşe


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 





TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net