Forum Logo




Ağrı Kesici Bağımlılığı Konusunda Endişelenmeli Misiniz?

Sağlık hakkında aklınıza gelebilecek her şeyin toplandığı bölüm


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 20 Mayıs 2022, 15:34   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Ağrı Kesici Bağımlılığı Konusunda Endişelenmeli Misiniz?




Ağrı Kesici Bağımlılığı Konusunda Endişelenmeli Misiniz?
Www.TrendForum.Net

Kimse acı içinde yaşamak istemez ve neyse ki günümüzde birçok farklı ağrı türü için etkili tedavilerimiz var. Ancak çok uzun süre alırsanız, birçoğu ciddi bir bağımlılık riski taşır. Bağımlı olup olmadığınızı nasıl anlarsınız ve ne yapabilirsiniz?


Baş ağrısı, sırt ağrısı, osteoartrit, karın ağrısı gibi vücudunuz ağrınız olduğunda bunu size söylemekte çok iyidir ve sorumlu olan sinir sisteminizdir. Beyniniz karmaşık bir sinir ağı aracılığıyla vücudunuzun her bir parçasına bağlıdır: Boynunuzun altında, tüm bu mesajlar omuriliğinizden geçer. 'Motor' sinirler, beyninizden her bir kasın hareket etmesini söyleyen mesajlar taşır; duyusal sinirler cildinizden, uzuvlarınızdan ve vücut organlarınızdan gelen mesajları geri taşır ve beyninize dokunma, sıcaklık ve ağrı hakkında bilgi verir.


Vücudumuzun çoğu yerinde bu "duyu sinirlerinin" bir ucunda ağrı sensörleri bulunur. Onlar olmadan, yanan bir alevden elinizi çekmezsiniz veya karın ağrınız varsa yardım aramazsınız.


Acıyı uyuşturmak

Çoğu ağrı kesicinin amacı, beyninizin bu sinir sinyallerinden aldığı hissi azaltmaktır. Vücudunuzdaki karmaşık kimyasal yollar, vücudunuzun herhangi bir bölümünde iltihaplanma veya hasar olması durumunda kimyasalların salınmasına neden olur.


Kanser ağrısının yanı sıra kaslardan ve eklemlerden gelen ağrı sinyalleri, genellikle kodein veya tramadol gibi daha güçlü opioid ağrı kesiciler gibi ağrı kesicilere veya pregabalin ve gabapentin gibi sinir sistemi üzerinde çalışan ilaçlara iyi yanıt verir.




Ancak bazı ağrı kesiciler son derece bağımlılık yapabilir. Hepimiz eroin bağımlılığını biliyoruz - aslında, diamorfin (eroinin tıbbi terimi) on yıllardır kalp krizi ağrısının standart tedavisi olmuştur. Ve eroin opioid ailesinin bir parçasıdır.


Bağımlılık yapan bir ilacın tıbbi tanımı, aynı etkiye sahip olmak için zaman geçtikçe daha fazlasına ihtiyaç duymanız ve eğer yoksa onu arzulamanızdır. Yoksunluk belirtileri arasında terleme ve baş dönmesi, kaygı ve nefes darlığı ve aynı zamanda şiddetli ağrı bulunur.


Daha da endişe verici olan bazı ağrı kesiciler, vücudunuzu ağrıya karşı daha duyarlı hale getirebilir. Ağrı kesici alıyorsanız ve ağrınız varsa, içgüdünüz daha fazla ağrı kesici almaktır, bu da bağımlılığı beslemekle sonuçlanabilir.


Kronik baş ağrısı olan her üç kişiden birinin aslında 'ilacın aşırı kullanımına bağlı baş ağrılarından' muzdarip olduğu düşünülmektedir. Vücudunuz ağrı kesicilere uyum sağlar ve kanınızdaki seviyeler düştüğünde yoksunluk belirtileri yaşarsınız. Bu bir "geri tepme" baş ağrısına neden olur ve bariz yanıt daha fazla ağrı kesiciye ulaşmaktır. Bu, migreni olan ve aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrılarına daha yatkın görünen kişiler için özel bir sorundur.


Parasetamol gibi 'basit' ağrı kesiciler veya ibuprofen veya naproksen gibi iltihap önleyici tabletler bile haftada en az üç kez ve üç ay boyunca alırsanız bağımlılık yapabilir. Bununla birlikte, kodein içeren tabletler çok daha kötüdür. Üç ay veya daha uzun süre haftada sadece iki kez alındığında bu baş ağrılarına neden olabilirler ve onları durdurmakla birlikte gelen baş ağrılarını ve ağrıları atlatmak çok daha uzun sürer.
Diğer ağrı kesici riskleri
İltihap önleyici ilaçlar, çok uzun süre alırsanız şiddetli mide iltihabına neden olabilir ve kalbinize veya böbreklerinize zarar verebilir.


Birleşik Krallık'ta opioidler için verilen reçetelerin sayısının on yılda iki katına çıkarak yılda 12 milyondan 24 milyona çıkması pek şaşırtıcı değil. Ve 192.000'e kadar insanın bunlara bağımlı olabileceği düşünülüyor.


Ağrı kesicileri uzun süreli bir durum için alıyorsanız hemen kesmeyin. Ancak düzenli dozlarda güçlü ağrı kesiciler alıyorsanız kendinize bazı ciddi sorular sorun.

İlk olarak, üç ayı aşkın süredir düzenli olarak ilaç alıyor musunuz? Eğer öyleyse, günde kaç tane ağrı kesici aldığınızı tam olarak biliyor musunuz? Hiç reçete edilen dozdan daha fazlasını almak için çaba gösterdiniz mi? Reçetenizin yenilenme zamanı gelmeden ilaçlarınızın bittiğini mi düşünüyorsunuz? Her zaman tükeniyor gibi göründüğünüz için eşiniz de dahil olmak üzere diğer insanlardan tablet 'ödünç alıyor musunuz?


Ağrıyla baş etmek kolay değildir. Bu sorulardan herhangi birine 'evet' yanıtı verdiyseniz, doktorunuzla konuşun. Seçenekler arasında ağrı yönetimi klinikleri, ağrı grubu çalışması, fizyoterapi uzmanı değerlendirmesi ve muhtemelen danışmanlık yer alır.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ağrı, bağımlılığı, endişelenmeli, kesici, konusunda, misiniz


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Kokoreç sever misiniz ? Beatrice Trend Anketler 69 16 Mart 2024 03:22
Anime izlemeyi sever misiniz? Never Give Up Trend Anketler 11 13 Aralık 2023 12:42
Yemeklerde acı sevenlerden misiniz yoksa benden uzak olsun diyenlerden misiniz? Beatrice Kafamıza Göre 21 20 Eylül 2023 19:14
Sevgisini, aşkını söyleme konusunda kim daha cesurdur? Never Give Up Trend Anketler 6 04 Mart 2023 07:16
Bulmaca çözmeyi sever misiniz? Never Give Up Trend Anketler 11 04 Mart 2023 07:14




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net