Forum Logo




Dünyada kuş gribi kaynaklı ilk insan ölümü gerçekleşti: Kuş gribi pandemiye neden olur mu?

Sağlık hakkında aklınıza gelebilecek her şeyin toplandığı bölüm


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 13 Nisan 2023, 14:24   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
Dünyada kuş gribi kaynaklı ilk insan ölümü gerçekleşti: Kuş gribi pandemiye neden olur mu?




Dünyada kuş gribi kaynaklı ilk insan ölümü gerçekleşti: Kuş gribi pandemiye neden olur mu?
Www.TrendForum.Net

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) duyurusuna göre dünyada kuş gribi (H3N8) kaynaklı ilk insan ölümü gerçekleşti. Hastalığın ilk kurbanı Çin'de yaşayan 56 yaşında bir kadın oldu. Peki kuş gribi insanlarda nasıl ortaya çıktı? Kuş gribi Covid-19 gibi bir pandemiye dönüşebilir mi? Kuş gribinin semptomları nelerdir?



İNSANLARDA İLK KEZ GEÇEN YIL TESPİT EDİLDİ
Kuş gribine neden olan H3N8 virüsünün ilk olarak Kuzey Amerika su kuşlarında ortaya çıktıktan sonra 2002'den beri küresel olarak dolaşımda olduğu; virüsün kanatlılar dışında atlara, köpeklere ve foklara bulaştığı biliniyor.

Geçen yıl Nisan ve Mayıs aylarında her ikisi de Çin'de olmak üzere iki ölümcül olmayan vaka ortaya çıkmadan önce insanlarda tespit edilmemişti.



DSÖ, dünyada kuş gribi nedeniyle hayatını kaybeden ilk insanın bir kadın olduğunu ve Çin'in güneydoğusundaki Guangdong eyaletinde yaşadığını açıkladı. Kuruluşun açıklamasına göre, 56 yaşındaki kadın 22 Şubat'ta hastalandı, 3 Mart'ta şiddetli zatürre nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve 16 Mart'ta öldü.



DSÖ tarafından yapılan açıklamada, "Hastanın birden fazla altta yatan durumu vardı. Hastalığın başlangıcından önce canlı kümes hayvanlarına maruz kalma öyküsü ve evinin çevresinde yabani kuş varlığı geçmişi vardı. Vakanın hiçbir yakın temaslısında, bildirim sırasında enfeksiyon veya hastalık belirtisi görülmedi." ifadeleri yer aldı.

ENFEKTE KÜMES HAYVANLARI İLE TEMAS ÖNEMLİ BİR NEDEN
Bununla birlikte DSÖ, canlı bir kümes hayvanı pazarına maruz kalmanın enfeksiyona neden olmuş olsa da, "Bu enfeksiyonun tam kaynağının ne olduğu ve bu virüsün hayvanlarda dolaşan diğer kuş gribi A(H3N8) virüsleriyle nasıl bir ilişkisi olduğu hala net değil." değerlendirmesinde bulunarak, daha fazla hayvan ve insan araştırması yapılması çağrısında bulundu.


Diğer taraftan, geçen yıl Çin’de ortaya çıkan iki vakadan biri kritik bir hastalık geliştirirken, diğerinde hafif bir hastalık vardı. DSÖ, her iki vakanın da muhtemelen enfekte kümes hayvanlarına doğrudan veya dolaylı maruz kalmaları nedeniyle enfeksiyon kaptığını bildirdi.



PANDEMİ RİSKİ VAR MI?
DSÖ, "Bu virüsün insandan insana kolayca yayılma kabiliyetine sahip olmadığı ve bu nedenle insanlar arasında ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde yayılma riskinin düşük olduğu görülüyor.


Ancak, influenza virüslerinin sürekli gelişen doğası nedeniyle, DSÖ, insan (veya hayvan) sağlığını etkileyebilecek dolaşımdaki influenza virüsleri ile ilişkili virolojik, epidemiyolojik ve klinik değişiklikleri tespit etmek için küresel çalışmanın önemini vurgulamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.


KUŞ GRİBİNİN SEMPTOMLARI NELER?
Öte yandan, insan kuş gribi vakaları genellikle enfekte canlı veya ölü kümes hayvanlarına veya kontamine ortamlara doğrudan veya dolaylı olarak maruz kalmanın sonucu olarak ortaya çıkıyor.


DSÖ, hayvan gribi enfeksiyonlarının konjonktivit veya hafif grip benzeri semptomlardan şiddetli akut solunum yolu hastalığına ve hatta ölüme kadar değişen hastalıklara yol açabileceğini belirterek, “Gastrointestinal veya nörolojik semptomlar rapor edildi, ancak bunlar nadirdir” açıklamasını yaptı.

ntv
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
dünyada, gerçekleşti, gribi, ilk, insan, kaynaklı, kuş, neden, olur, pandemiye, ölümü


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Antibiyotik kullanan bir insan alkol içerse ne olur ? Er Şaban Trend Sorular 14 25 Aralık 2023 21:04
Senin zıttın olan bir insan nasıl olur? Leila Kafamıza Göre 13 17 Temmuz 2023 01:19
Doktora gitmeden gribi atlatmak Zeytin Trend Sözlük 6 13 Mart 2023 15:38
Bradikardi nedir, neden olur? Beatrice Genel Sağlık 5 10 Ekim 2022 02:44
insan neden alkol içer sorunu xena Trend Sözlük 7 24 Eylül 2022 19:48




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net