Forum Logo




Dünyanın ikinci ölümcül bulaşıcı hastalığı tüberküloz 7,5 milyon kişide görüldü

Sağlık hakkında aklınıza gelebilecek her şeyin toplandığı bölüm


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Zeytin

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 10 Kasım 2023, 13:29   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
Dünyanın ikinci ölümcül bulaşıcı hastalığı tüberküloz 7,5 milyon kişide görüldü




Dünyanın ikinci ölümcül bulaşıcı hastalığı tüberküloz 7,5 milyon kişide görüldü
Www.TrendForum.Net

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), toplumda verem adıyla da bilinen tüberküloz ile mücadelede Covid-19 salgınından sonra iyiye doğru bir eğilim olduğunu ancak bu alanda belirlenen yeni hedeflere ulaşmak için hızlandırılmış çalışmalara ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. Halen dünyanın ikinci ölümcül bulaşıcı hastalığı olan tüberkülozun 2022'de 7,5 milyon kişide görüldüğü aktarıldı.



Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan 2023 Küresel Tüberküloz Raporu'nda, 92 ülke ve bölgeden veriler yer aldı.

Raporda, 2022'de 7,5 milyon kişiye tüberküloz tanısı konulduğu, bunun, DSÖ'nün 1995'te küresel olarak tüberkülozu izlemeye başlamasından bu yana kaydedilen en yüksek rakam olduğunun altı çizildi.

Covid-19 salgını sonrası 2022'de tüberkülozun teşhis ve tedavi hizmetlerinin yaygınlaşmasında dünya genelinde iyileşme görüldüğü kaydedilen raporda, bu alanda belirlenen yeni hedeflere ulaşmak için hızlandırılmış çalışmalara ihtiyaç bulunduğu aktarıldı.

Raporda, 2020 ve 2021'de yeni tüberküloz tanısı konan kişi sayısındaki küresel düşüşün yüzde 60'ından fazlasını Hindistan, Endonezya ve Filipinler'deki vakaların azalmasıyla bağlantılı olduğu belirtilirken, bu ülkelerde 2022'de artan tüberküloz vakalarının 2019 seviyelerinin üzerine çıktığı kaydedildi.

2021'de İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) taşıyan hastalar da dahil tüberküloza bağlı ölümlerin sayısı 1,4 milyon iken, bu rakamın 2022'de 1,3 milyona gerilediğine vurgu yapıldı.

2020-2022 yılları arasında Covid-19 nedeniyle tedavilerde yaşanan aksamaların, yarım milyondan daha fazla tüberküloza bağlı ölümle sonuçlandığı ve tüberkülozun HIV'li hastalar için ölümcül etkisinin olduğu belirtildi.

Raporda, tüberküloz teşhis araçları, ilaçları ve aşılarının geliştirilmesinde ilerleme kaydedildiği ancak bunun, bu alandaki genel yatırım düzeyiyle sınırlı olduğunun altı çizildi.

2022'DE HALEN DÜNYANIN İKİNCİ ÖLÜMCÜL BULAŞICI HASTALIĞI

Tüberkülozla mücadeleye yönelik küresel çabaların 2000 yılından bu yana 75 milyonun üzerinde hayat kurtardığı vurgulanan raporda, 2022'de dünyanın ikinci ölümcül bulaşıcı hastalığı olmayı sürdüren tüberkülozla mücadele için daha fazla çabaya ihtiyaç bulunduğu ifade edildi.

Raporda, 2022'deki tüberkülozla mücadelede yaşanan önemli iyileşmeye rağmen, salgının neden olduğu aksaklıklar ve devam eden çatışmalar nedeniyle 2018'de belirlenen küresel tüberküloz hedeflerini karşılama konusunda ilerlemenin yetersiz kaldığı aktarıldı.

2015'ten 2022'ye tüberküloza bağlı ölümlerde yüzde 19'luk düşüş kaydedildiği belirtilen raporda, DSÖ'nün 2025'e kadar tüberküloza bağlı yüzde 75 oranında azalma hedefinin çok gerisinde kalındığı vurgulandı.

Raporda, tüberküloz için yürütülen hizmet ve araştırma için hedeflenen fonun yarısından azının seferber edildiği de kaydedildi.

"TÜBERKÜLOZ HİKAYESİNDE SON BÖLÜMÜ YAZMA FIRSATINA SAHİBİZ"

Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, uzun yıllar geçmiş nesillerin tüberküloz nedeniyle acı çektiği ve öldüğünü hatırlatırken, hastalığın ne olduğunun, sebeplerinin ve nasıl önleneceğinin bilinmediğini kaydetti.

Ghebreyesus, "Bugün atalarımızın ancak hayal edebileceği bilgi ve araçlara sahibiz. Siyasi kararlılığımız var ve insanlık tarihinde hiçbir neslin sahip olmadığı bir fırsata sahibiz. Tüberküloz hikayesinde son bölümü yazma fırsatına sahibiz." ifadelerini kullandı.

ntv
Efrasiyab bunu beğendi.
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bulaşıcı, dünyanın, görüldü, hastalığı, ikinci, kişide, milyon, tüberküloz, ölümcül


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
#SONDAKİKA Fahrettin Koca: Eris varyantı Türkiye'de 9 kişide görüldü. Beatrice Sağlık Haberleri 5 15 Eylül 2023 12:52
Covid-19'un etkileri sürüyor | Türkiye'de 1 milyon kişide koku kaybı var Zeytin Sağlık Haberleri 3 12 Eylül 2023 14:16
Dünyanın en ölümcül gölü Natron: Yaklaşan 'taş'a dönüyor Zeytin Dünyadan Haberler 4 24 Mart 2023 15:07
Dünyada ilk kez ölümcül genetik bir hastalığı olan bebek, ana rahminde tedavi edildi DeepSilence Sağlık Haberleri 0 29 Kasım 2022 10:45
Vladimir Zelensky: 'Dünyanın en büyük ikinci ordusunu durdurduk' KoJiRo Dünyadan Haberler 1 05 Haziran 2022 02:19




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net