Forum Logo




Van Gogh ve Fizik


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Efrasiyab

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 19 Ocak 2023, 19:34   #1
Çevrimdışı
Van Gogh ve Fizik




Van Gogh ve Fizik
Www.TrendForum.Net

1889 Haziran’da Vincent Van Gogh güneş doğmadan hemen önce, akıl hastanesinden dışarıyı resmetti.



Yıldızlı Gece tablosundaki dairesel fırça darbeleri, fırıl fırıl dönen bulutlar ve yıldız anaforlarıyla dolu bir gece oluşturmuştur. Van Gogh ve diğer Empresyonistler ışığı kendi seleflerinden farklı yorumlamışlardır. Hareketini yakalamak ister gibi. Örneğin; güneş-benekli sular karşısında veya burada, mavi gece göğünün uysal dalgaları arasında, parıldayan ve eriyen yıldız ışığında.

Etki parlaklıkla ve kontrast renklerde ki ışığın yoğunluğu ile ortaya çıkar. Kontrast hareketi gören ama rengi görmeyen görsel korteksimizin daha ilkel kısmı, farklı renkteki iki bölgeyi aynı parlaklığa sahiplerse, birbirine karıştıracaktır. Bu iki canlandırmanın aynı anda oluşmasıyla, tuhaf şekilde birçok Empresyonistin çalışmasında ışık titreşiyor ve saçılıyor gibi görünür.

Bu ve diğer empresyonizm çalışmaları, ışığın nasıl hareket ettiğiyle ilgili çarpıcı biçimde gerçek bir şeyleri yakalamak için hızlıca yapılmış belirgin fırça darbelerini kullanır.

60 yıl sonra, Rus matematikçi Mat. Andrey Kolmogrov, türbülansın matematiksel anlatımını geliştirdi.

R uzunluğundaki türbülanslı bir sıvıda enerjinin R’ ın S/3 kuvveti ile orantılı şekil de değiştiğini söyledi. Deneysel ölçümler Kolmogrov’ un türbülans akışının çalışma prensibine çok yaklaştığını gösteriyor. Buna rağmen türbülansın tam tarihi, fizikte çözülemeyen problemlerden biri olarak duruyor. Yani büyük girdaplar enerjilerini küçüklere aktarırlar, onlar da kendinden küçüklere.

Jüpiter’ in ”Kırmızı Noktası” türbülansın iyi örneklerinden biridir.
2004’ te Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanarak, bilim insanları, bir yıldızın etrafında uzak bir gaz ve toz bulutunun anahtarlarını gördüler. Ve bu onlara Van Gogh’ un Yıldızlı Gece’ sini hatırlattı. Bu, Meksika, İspanya, İngiltere’ den bilim insanlarının Van Gogh’ un tablolarındaki parlaklığı detayları incelemeye yöneltti. Çoğu Van Gogh’un tablolarında gizli Kolmogorov’un denklemine yakın türbülansı akış yapılarının açık bir modelinin varlığını buldular. Araştırmacılar tabloları sayısallaştırdılar ve iki piksel arasında parlaklığım nasıl değiştiğini gördüler.

Piksel ayırmaları için ölçülen eğrilerden Van Gogh’un psikolojik sıkıntılar dönemi tablolarının belirgin şekilde akışkan türbülansına benzer davranış gösterdiğini gördüler. Van Gogh’un sakin dönemlerinden kalma bir pipoyla kendi portresinde bu benzerlikte bir şey bulunamadı. Van Gogh’un türbülanslı zekasının onun türbülansı resmetmesini sağladığını söylemek çok kolayken, doğanın insandan önce oluşturduğu fevkalade kavramlardan birini, Van Gogh’un aşırı acı çektiği dönemde her nasılsa sezip betimlemesi ve hareket akışkan ve ışığın en derin gizemleriyle özgün akıl gözünü birleştirmesi gerçeğin heyecan verici güzelliğini doğru şekilde ifade etmek de oldukça zor olsa gerek.

Kaynak: TEDed
PERDELER_ bunu beğendi.
__________________
Aklında fikir olmayanın, dilinde küfür; kalbinde muhabbet olmayanın elinde şiddet olur. / İhsan Fazlioglu

sei dolorosamente bella
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
fizik, gogh, van


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Erkeklerin fizik durumu nasıl olmalıdır? Never Give Up Trend Sorular 3 27 Mart 2023 03:43
Atkı ( Fizik ) DeepSilence Trend Ansiklopedi 0 01 Haziran 2022 08:42




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net