Forum Logo




Satürn’ün Halkaları Hakkında 5 Olağanüstü Gerçek


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 18 Haziran 2023, 18:54   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Satürn’ün Halkaları Hakkında 5 Olağanüstü Gerçek




Satürn’ün Halkaları Hakkında 5 Olağanüstü Gerçek
Www.TrendForum.Net

Güneş sisteminin yakınlık sırasına göre altıncı gezegeni olan Satürn, büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşur. Çıplak gözle görülebilen gezegenler arasında bulunan Satürn, gaz devleri listesinde yer alır. Bu gezegen, Güneş sistemindeki diğer gaz devleri gibi halkalara sahiptir. Gezegenin merkezinde ise buz ve kaya tabakasından oluşan bir çekirdek vardır. Çekirdeği çevreleyen bölgede metalik hidrojenden meydana gelen manto tabakası bulunur. En dışta ise gezegen hacminin %90’ını oluşturan ve en az 30.000 km kalınlığında olan moleküler hidrojen tabakası yer alır. Bu bilgiler bir yana Satürn’ü asıl çekici kılan şey onun olağanüstü güzellikteki halkalarıdır. Gelin Satürn halkaları hakkında muhtemelen daha önce hiç duymadığınız 5 gerçeğe bakalım.

1. Satürn’ün halkaları buz, kaya ve tozdan oluşur


Satürn halkaları birbirinden bağımsız hareket eden çok sayıda buz, kaya ve toz parçacıklarından oluşur. Bu parçacıkların en küçüğü sadece bir kum tanesi kadardır. Ancak 10 metre genişliğinde büyük parçacıklar da bulunur. Bu parçacıkların, asteroidlerin ve gezegenin çekimine yakalanan yıldızların kalıntıları olduğu düşünülüyor. Unutmadan; 2004 yılında NASA, Cassini-Huygens uzay aracını Satürn’ün yörüngesine gönderdi. Uzay aracının gözlemlerine göre halkalarda sadece parçacıklar değil büyük kaya kümeleri de vardı. Ancak bu durum bilim dünyasında hala tartışılıyor.


2. Halkalar keşfedildikleri zamana göre alfabetik olarak adlandırılır



Satürn’ün ana halkaları A, B, C olarak adlandırılır. Bu halkaların içinde çok sayıda soluk başka halkalar da vardır. Gezegenin daha net görüntülenmesiyle birlikte D, E ve G halkaları da keşfedilmiştir. Bu halkaların çoğu birbirine yakın olsa da A ve B halkası bir istisna oluşturur. İki halka arasındaki mesafe tam 4700 kilometredir!


3. Halkalar Satürn’ün merkezinden 480.000 km uzaklığa kadar yayılır


Halkalar, Satürn atmosferindeki bulut tabakasının hemen üzerinden başlar ve en az 16 uydunun yörüngesini içine alır. Halkaların kalınlıklarının çoğu, birkaç yüz metreyi geçmez. Ancak Satürn’ün merkezinden 480.000 km uzaklığa kadar yayılır.


4. Satürn’ün halkaları ilk gözlemlendiğinde kulp ve kulağa benzetildi


Satürn’ün halkaları ilk defa 1610 yılında Galileo Galilei tarafından fark edildi. Galileo halkaları ilk gözlemlediğinde bunların halkadan çok kulp ve kulağa benzediğini düşündü. Ancak Christian Huygens bu halkaları 1655 yılında tanımladı. Aslında bunların kulak olmadığını, Satürn’ü çevreleyen halkalar olduğunu söyledi.


5. Halkaların kalınlığı çok incedir


Satürn’ün en büyük halkası gezegen çapının 200 katıdır. Ancak bu halkaların ortalama kalınlığı 100 metreyi geçmez. Bu ultra ince yapının sebebi parçacıkların düzenli olarak aşağı katmana düşmesidir. Parçacıklar birbirlerine çarptıklarında enerji kaybolur ve halkanın alt katmanına düşer. Bu nedenle halkaların kalınlığı çoğu bölgede 100 metrenin üzerine çıkmaz.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
gerçek, hakkında, halkaları, olağanüstü, satürn’ün


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Astroloji Hakkında 70 Gerçek - Astroloji Gerçekleri Asi Ruh Astroloji ve Burçlar Dünyası 0 08 Nisan 2023 21:12
Koalalar Hakkında 15 Yumuşak Tüylü Gerçek Fiona Hayvanlar Alemi 1 06 Nisan 2023 12:18
Değeri Yıllar Sonra Anlaşılan ve Hakkında Çok Az Şey Bilinen ‘İnci Küpeli Kız’ Tablosu Hakkında 8 Şaşırtıcı Gerçek Zeytin Kültür & Sanat & Tarih 0 08 Mart 2023 15:49
Tam Bir Av Ustası Olan Beagle Cinsi Köpekler Hakkında 9 Bilimsel Gerçek Zeytin Hayvanlar Alemi 0 22 Şubat 2023 13:21
İlişkiler Hakkında 50 Gerçek Rima Kadın & Erkek İlişkileri 2 08 Ağustos 2022 16:01




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net