Forum Logo




Microsoft Yenilikleri: Mağaza, ARM Desteği ve Project Volterra


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 28 Mayıs 2022, 08:53   #1
Çevrimiçi
Microsoft Yenilikleri: Mağaza, ARM Desteği ve Project Volterra




Microsoft Yenilikleri: Mağaza, ARM Desteği ve Project Volterra
Www.TrendForum.Net



Microsoft yıllık geliştirici konferansında genellikle yeni donanımlar üzerinde durmuyor. Ancak Buld 2022 ile şirket, geliştiricilere yapay zeka destekli yerel ARM uygulamaları oluşturma konusunda yardımcı olmak için yeni bir PC duyurdu: Project Volterra.

Yazılım devi etkinlik sırasında ayrıca Windows 11 ve Microsoft Store için bazı yeniliklere değindi. Ana başlıklar ise şu şekilde:

Mevcut kodlarınızı kullanabileceğiniz, uygulamalarınızı Windows’ta çekici hale getirmenize olanak tanıyan yeni uygulama oluşturma araçları.
Microsoft Store ve Arama entegrasyonu.
Windows 11 Widget özelliği üzerinde geliştirmeler.
Yeni cihazlarda uygulamaları geri yükleme.
Yapay zeka yeteneklerine sahip yeni geliştirme kiti Project Volterra ve kapsamlı Arm-native geliştirici araç seti.

Microsoft, CPU, GPU ve NPU (neural processing unit) üzerinde yerel bilgi işlemi ve Azure ile bulut bilişimi bir araya getirerek akıllı hibrit bilgi işlem dünyasına yönelik adımlar atıyor. Şirkete göre gelecekte istemci ve bulut arasında bilgi işlem iş yüklerini taşımak, bugün telefonunuzda Wi-Fi ve hücresel arasında geçiş yapmak kadar dinamik ve sorunsuz olacak.

Yapay zeka kullanımı, geleneksel işlemci (CPU) ve GPU yeteneklerinin ötesinde muazzam düzeyde işlem gücü gerektiriyor. Ancak yeni silikon tabanlı sinir işleme birimleri (neural processing unit-NPU), önemli yapay zeka iş yükleri için işleri kolaylaştırmak için geliyor.

Açık Donanım Ekosistemi, ARM ve Project Volterra

En önemli duyurudan başlayalım. Microsoft, Visual Studio 2022’nin yerel bir Arm64 sürümü ve minyatür bir Arm PC üzerinde çalışıyor. Visual Studio 2022’nin Arm yerel sürümünün önizleme sürümü “önümüzdeki birkaç hafta içinde” kullanıma sunulacak ve Arm64 .NET desteğiyle birlikte bu yıl içinde tamamen gönderilmesi bekleniyor.

Surface Pro X gibi Arm cihazlar, Visual Studio’yu x64 emülatör yoluyla çalıştırabilse de bazı özellikler desteklenmedi ve performansta düşüşler yaşandı. Visual Studio 2022 ve VS Code için yerel Arm desteği kesinlikle geliştiricilerin ilgisini çekecek. Microsoft, bu süreç için “Arm-native araç zinciri” adını verdiği şeyi yaratıyor:

Visual Studio 2022 & VSCode
Visual C++
.NET 6 ve Java
.NET Framework
Windows Terminal
WSL ve WSA

Arm yerel desteğinin yanı sıra Arm destekli bir geliştirici cihazı oluşturmak için Qualcomm ile bir kez daha ortaklık kuruldu. Project Volterra, geliştiricilerin bulutta yerel yapay zeka (AI) uygulamaları oluşturmasına olanak sağlamak için bir Snapdragon işlemci ve bir sinirsel işlem birimi (NPU) kullanacak.

Cihaz Mac Mini’ye benziyor ve kompakt bir tasarıma sahip. Böylece geliştiriciler birden fazla Project Volterra PC’yi masalarına veya sunucu raflarına yerleştirebilir. Microsoft henüz kesin özellikleri açıklamıyor, ancak Project Volterra’nın bir DisplayPort ve Ethernet bağlantı noktasının yanı sıra üç USB bağlantı noktası var. Cihazın yan tarafında da iki adet USB-C bağlantı noktası bulunuyor ve cihaz geri dönüştürülmüş okyanus plastiğinden üretilmiş.



Sinir ağı işlemcisi genellikle PC’lerde gördüğünüz bir şey değil. CPU’dan makine öğrenimi görevlerini üstlenerek pil gücünden tasarruf etmeye yardımcı olan NPU’lar telefonlarda çok daha yaygın. Ancak yerleşik NPU’lar içeren yongalarla birlikte masaüstü platform için bir genişleme göreceğiz. Microsoft’un baş ürün sorumlusu Panos Panay şöyle diyor:

“Gelecekteki tüm bilgi işlem cihazlarının olmasa da çoğunda NPU’ların yerleşik olduğunu görmeyi beklediğimizden, uçtan uca Windows platformuna NPU’lar için destek sağlayarak geliştiricilerin bu yeni yeteneklerden yararlanmalarını kolaylaştıracağız.”

Volterra ile Microsoft, NPU’lar için Windows desteği ekliyor. Şirket ayrıca Visual Studio 2022 ve Windows Terminal gibi geliştirme araçlarının yakında ARM donanımında yerel olarak çalışacağını söyledi. Tüm bunlar, şirket geliştiricilerinin Windows için yerel ARM uygulamalarını programlamasını sağlamak için her zamankinden daha istekli olduğunu gösteriyor.



Uygulama Geliştirme Araçları

Redmond devi, açık Windows platformuyla insanların .NET, web, Android, C++, Linux veya yazılım dili fark etmeksizin uygulamaları Windows üzerinde rahatlıkla geliştirmesini ve çalıştırabilmesini hedefliyor.

Windows masaüstü uygulamaları oluşturmak için kullanılan Windows App SDK ve WinUI 3 platformu, Windows 10’daki kullanıcılara ulaşmaya devam ederken C# veya C++ kullanarak Windows 11 için zengin yerel uygulamalar geliştirmeyi kolaylaştırıyor. En son Windows App SDK 1.1 güncellemesi önizleme aşamasında ve yakında kullanıma sunulacak. WinUI 3’teki Fluent görsel materyaller, güncellenmiş masaüstü pencereleme API’leri, anında iletme bildirimlerine yönelik geliştirmeler, C++ için yeni ortam API’leri ve çeşitli performans iyileştirmeleri gibi yeni özelliklerle yakında piyasaya sürülecek.

Uygulamanızı oluşturmak ve WinUI 3’ü kullanabilmeniz için iki araç da güncellendi:

Template Studio for WinUI (C#): Bu Visual Studio uzantısı, yeni bir C# WinUI 3 uygulaması için başlangıç sürecini kolaylaştırıyor. Bu bağlamda uygulamanın kullanıcı arayüzü, mantığı ve paketlemesi için proje iskelesi sağlıyor.
.NET Upgrade Assistant: WinUI 2’den WinUI 3’e güncelleme dahil olmak üzere .NET UWP uygulamalarının .NET 6’ya geçişini otomatik hale getirmek amacıyla bu açık kaynaklı araçta yeni güncellemeler yapılıyor.

Platformlar arası uygulama geliştirme için .NET Multi-platform App UI (.NET MAUI) 1.0 artık hazır. .NET MAUI, paylaşılan bir kod tabanından Android, iOS, macOS ve Windows üzerinde çalışabilen uygulamalar oluşturmanıza yardımcı oluyor ve Windows üzerinde çalışırken de WinUI 3 üzerine kurulu.

Sitenizi bir uygulama gibi dağıtmanıza ve daha zengin işletim sistemi özelliklerinden yararlanmanıza olanak tanıyan Progressive Web App‘ı (PWA) kullanabilirsiniz. Microsoft şimdi en son URL protokolü işleyici kaydı ve özel başlık çubukları için pencere kontrolleri katmanı gibi yeni özellikler getirdi.

Öte yandan uygulamalarınıza web içeriklerini dahil etmek için WebView2’yi kullanabilirsiniz. WebView2’nin paylaşılan çalışma zamanı, Microsoft Edge tarayıcısıyla aynı anda en yeni web platformu özelliklerine ve güvenlik güncellemelerine erişmenizi sağlarken, uygulamalar arasında footprint’i ve çalıştırma zamanı maliyetlerini en aza indirerek verimlilik sağlıyor.

Windows Subsystem for Linux (WSL), özellikle bulut ve web için birçok geliştirici, mühendis ve Linux iş akışlarına aşina birçok insan için önemli bir araç haline geldi. Windows geliştiricisi, WSL’yi daha kolay şekilde yüklemek ve güncellemeniz için yakın zamanda Microsoft Store’da kullanıma sunmuştu.

Windows Subsystem for Android (WSA), bildiğiniz gibi Windows 11 ile hayatımıza girdi. WSA sürekli güncellenmeye devam ediyor ve kısa süre önce önemli bir güncelleme aldığını yazmıştık.

Widget’lar ve Bulut Bağlantısı

Windows 11’deki widget’lar, kullanıcılar için yeni, kolay anlaşılır ve kullanışlı bir görünüm sağlamak amacıyla tasarlandı. Microsoft, Windows 11’de Win32 ve PWA uygulamaları için Adaptive Cards platformu tarafından desteklenen yeni bir araçla birlikte Widget’lar tasarlamanıza olanak tanıyacak. Ancak şu an için tarih verilmedi ve yılın ilerleyen saatlerinde geliştiriciler için hazır olacak.



Dosya Gezgini üzerinde bulut entegrasyonunun geliştiğinden daha önce bahsetmiştik. Microsoft, bulutta içerikler oluşturan ve depolayan uygulamaların, bu özel içeriği Windows 11’deki Dosya Gezgini gibi alanlara ve yaygın dosya iletişim kutularına entegre etmenizi kolaylaştıracak bir yaklaşım benimsiyor. Özetle, artık bulutla iletişim kuran uygulamaların içeriklerine Windows ortamında ulaşmak daha kolay olacak. Microsoft bu konuda yakında daha fazla detay açıklayacağını söylüyor.
Microsoft Store

Windows 11 ile birlikte Microsoft Store sıfırdan geliştirilmişti. Kullanıcı arayüzünün yanı sıra geliştiriciler için de birçok yeni gelişme yaşandı. Şirket şimdi mağazası için bazı yeni duyurular yaptı:

Microsoft Store herkese açıldı: Microsoft Store’daki Win32 uygulamaları için bekleme listesi programı kaldırıldı ve tüm uygulama geliştiricilerine açıldı. Microsoft, geçen yıl Microsoft Store’da Win32 uygulamaları için bir bekleme listesi programı duyurmuştu. Bugün program artık tüm Win32 geliştiricilerine (.NET, C++, Electron, Flutter, Qt, Rust ve daha fazlası) için kullanılabilir durumda.

Microsoft Store Reklamları: Microsoft, geliştirici topluluğundan gelen geri bildirimlere dayanarak doğru müşterilere doğru zamanda ulaşmaya yardımcı olmak için yakında yeni geliştirici araçlarını denemeye başlıyor. Geliştiriciler, Microsoft Advertising’i kullanarak Mağaza’da reklam kampanyaları oluşturabilecek, yayınlayabilecek ve görüntüleyebilecek.

Amazon Appstore: Windows 11’deki Amazon Appstore önizlemesi şu anda ABD’de mevcut ve bu yılın sonuna kadar Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere beş ülkeye daha genişleyecek. Maalesef halen ülkemiz için bir gelişme yok, ancak listedeki ülkeler de bir hayli kısıtlı.



Microsoft Store’da yapılan diğer yeniliklere bakacak olursak;
Windows Arama

Bir uygulama Microsoft Store’da listelendiğinde, Windows Insider’lar yakında Başlat Menüsü üzerinden Microsoft Store’daki arama sonuçlarını görüntüleyebilecek ve akışından uzaklaşmadan uygulamayı buradan kolayca yükleyebilecek. Başlat Menüsü bildiğiniz gibi Windows üzerinde en çok kullanılan alanlardan biri ve insanların yarısından fazlası düzenli olarak buradan arama yapıyor. Microsoft ayrıca arama özelliğinin genellikle uygulamalar için kullanıldığını söylüyor.



Uygulamaları Geri Yükleme

Yazılım üreticisi, kullanıcıların yeni bilgisayarlarına hızlı ve sorunsuz geçiş yapabilmesi için önceden Microsoft Store’dan yüklediği uygulamaları yeni Windows cihazlarına otomatik olarak geri yüklemesine olanak tanıyan bir özelliği de test etmeye başlıyor. Böylelikle geliştiriciler de kullanıcılara yeniden yüklemeleri için bir hatırlatma yapmak zorunda kalmayacak. Bu özelliğin yakında Windows Insider kanalına ulaşacağını not düşelim.

Pop-up Mağaza (Açılır Pencereler)

Açılır mağaza ve Microsoft Store rozetleri, geliştiricilerin herhangi bir web sitesinde uygulamaları kolayca tanıtmasına olanak tanıyarak yükleme deneyimini geliştiriyor.

PWA Geliştiricileri İçin Yeni Araçlar

Geçtiğimiz yıllarda PWABuilder.com, gelişmiş PWA’ları öğrenmek, başlatmak, oluşturmak, paketlemek ve uygulamaları Microsoft Store’a veya diğer pazarlara dağıtmak için bir araç oldu. Bu yönde yapılan yenilikler ise şu şekilde:

PWA Starter: Bu yetenek, geliştiricilerin performansa, ana işletim sistemiyle entegrasyona ve harika bir kullanıcı deneyimi için yönergelere yardımcı olarak PWA başlangıç sürecine yardımcı oluyor.

PWA Studio: Bu Visual Studio Code’dan ayrılmadan PWA’ların oluşturulmasına, paketlenmesine ve Microsoft Store’da yayımlanmasına yardımcı olan yeni bir Visual Studio Code uzantısı.

Meta Quest desteği: Microsoft Store’daki PWA’lar HoloLens cihazlarında zaten desteklenmekte ve Meta yakın zamanda VR cihazlarında PWA’ları desteklediğini duyurdu. Microsoft ve Meta, PWABuilder’ı sanal ve karma gerçeklik için PWA’ları paketlemek, nihai araç haline getirmek için ortaklık kurdu ve geliştiricilere Meta Quest ve HoloLens için paketleri yandan yükleme yeteneği sağladı.

Technopat
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
arm, desteği, mağaza, microsoft, project, volterra, yenilikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Liz Truss: Ukrayna'ya tank ve uçak desteği meşru KoJiRo Dünyadan Haberler 0 27 Mayıs 2022 21:12
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 500 milyon dolarlık finansman desteği KoJiRo Ekonomi Dünyası 0 27 Mayıs 2022 20:15
DuckDuckGo kullanıcılarına Microsoft şoku KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 27 Mayıs 2022 19:52
Microsoft, Edge'in değiştirmeye çalışıyor KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 25 Mayıs 2022 22:16
Microsoft, Windows 11 için Android 12'yi test ediyor KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 22 Mayıs 2022 17:17




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net