Forum Logo




10 Yıllık Güvenlik Açığı Halen Etkili: Dosya Doğrulama Kusurları Nasıl Düzeltilir ?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 29 Nisan 2023, 05:04   #1
Çevrimdışı
10 Yıllık Güvenlik Açığı Halen Etkili: Dosya Doğrulama Kusurları Nasıl Düzeltilir ?




10 Yıllık Güvenlik Açığı Halen Etkili: Dosya Doğrulama Kusurları Nasıl Düzeltilir ?
Www.TrendForum.Net



10 yıllık bir Windows açığı, yürütülebilir dosyaların yasal olarak imzalanmış gibi görünmesini sağlamak için halen çeşitli kötü amaçlı amaçlarla kullanılıyor. Microsoft geçmişte bu güvenlik açıkları için bazı yamalar hazırlamıştı ancak tehlike halen bitmiş değil.

İşin kötüsü, Windows 10 işletim sistemine sahip bir bilgisayar Windows 11’e yükseltme yapıldığında bu düzeltmeler otomatik olarak kaldırılıyor. VoIP iletişim şirketi 3CX, kısa bir süre öncesinde Windows masaüstü uygulamasının trojanlaştırılmış versiyonlarını dağıtmak üzere geniş çaplı bir tedarik zinciri saldırısına maruz kaldı. Bu saldırıda Windows masaüstü uygulaması tarafından kullanılan iki DLL’nin değiştirildiği, bilgisayardan bilgi toplayan bir trojan gibi ek kötü amaçlı yazılımlar indirildiği belirtiliyor.



Saldırıda kullanılan kötü amaçlı DLL’lerden biri de Microsoft tarafından imzalanmış, meşru bir dosya gibi görünen “d3dcompiler_47.dll” dosyası. Ancak kötü amaçlı kişiler DLL’yi dosyanın sonuna şifrelenmiş kötü amaçlı veriler içerecek şekilde değiştirmiş. Kötü senaryoya gelince, dosya değiştirilmiş olsa da Windows dosyayı Microsoft tarafından doğru şekilde imzalanmış olarak gösteriyor.
Onaylı DLL ve EXE Dosyaları

DLL veya EXE dosyası gibi bir yürütülebilir dosya eğer imzalanmış ise, Windows kullanıcıları bu dosyanın gerçek olduğunu, kötü amaçlı kod içerecek şekilde değiştirilmediğini düşünür. En azından bu imza onayı kullanıcıya güvence vermek içindir.

İmzalı bir yürütülebilir dosya değiştirildiğinde, Windows “nesnenin dijital imzasının doğrulanmadığını” belirten bir mesaj görüntülemekte. Ancak güvenlik açıklarının kullanıldığı sırada “d3dcompiler_47.dll” isimli dosya değiştirilmiş olmasına rağmen Windows’ta hala “imzalı” olarak gösteriliyordu.

ANALYGENCE’ta kıdemli bir güvenlik açığı analisti olan Will Dormann ile DLL dosyası paylaşıldı. Sonrasında ise DLL’nin bir CVE-2013-3900 etiketiyle bilinen WinVerifyTrust İmza Doğrulama Güvenlik Açığı’ndan (WinVerifyTrust Signature Validation Vulnerability) yararlandığı bildirildi.

Microsoft bu zafiyeti ilk olarak 10 Aralık 2013 tarihinde açıklamıştı. Yazılım devi, açığın imzalı bir yürütülebilir dosyada EXE’nin imza doğrulama bölümüne (WIN_CERTIFICATE yapısı) içerik eklenmesine (imzayı geçersiz kılmadan) imkan tanıdığını söyledi.

Örneğin Dormann attığı tweetlerde Google Chrome yükleyicisinin Authenticode (kimlik doğrulama) yapısına veri ekleyerek “Google’a kullanım istatistikleri ve çökme raporları göndermeyi” tercih edip etmediğinizi belirlediğini açıkladı. Google Chrome yüklendiğinde, tanılama raporlarının etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceğini belirlemek için authenticode imzasını bu veriler için kontrol etmekte.

Microsoft, muhtemelen bir yürütülebilir dosyanın imza bloğunda veri depolayan meşru, imzalı yürütülebilir dosyaları geçersiz kılacağı için düzeltmeyi isteğe bağlı hale getirmeye karar verdi. 10 Aralık 2013 tarihinde desteklenen tüm Windows sürümleri için “Windows Authenticode” imza formatıyla imzalanmış ikili dosyalar için imzaların doğrulanma şeklini değiştiren bir güncelleme yayınlandı:

“Etkinleştirildiğinde, Windows Authenticode imza doğrulaması için yeni eylem artık WIN_CERTIFICATE yapısında gereksiz bilgilere izin vermeyecek ve Windows artık uyumlu olmayan ikili dosyaları imzalanmış olarak tanımayacaktır.”

Aradan on yıla yakın bir süre geçti ve güvenlik açığının çok sayıda tehdit aktörü tarafından istismar edildiği biliniyor. Yine de, yalnızca Windows Kayıt Defteri üzerinden düzenleme yaparak düzeltmeyi etkinleştirmek mümkün.
Dosya Doğrulama Güvenlik Açığı Düzeltmesi Nasıl Etkinleştirilir?

Düzeltmeyi etkinleştirmek için 64 bit sistemlerde aşağıdaki Kayıt Defteri değişikliklerini yapabilirsiniz:

Arama bölümüne Kayıt Defteri yazın ve Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni açın.
Sırasıyla “HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Cryptograph y\Wintrust\Config” yolunu izleyin. Sonrasında “EnableCertPaddingCheck” isimli girdinin değerini “1” olarak ayarlayın.
Ayrıca “HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Wow6432Node\Microsoft \Cryptography\Wintrust\Config” yolunu izleyin ve “EnableCertPaddingCheck” isimli kaydı “1” olarak ayarlayın.

Bu Kayıt Defteri anahtarları etkinleştirildiğinde, tedarik zinciri saldırısında kullanılan kötü amaçlı d3dcompiler_47.dll DLL’sindeki imzayı ne kadar farklı doğruladığını görebilirsiniz; sol tarafta kötü amaçlı DLL, imzalı önek olarak görünüyor. Sağ tarafta ise düzeltmeden sonra imzasız olarak (dijital imzalar sekmesi de kayıp) görünüyor.



Windows 11 Yükseltmesi

Daha da kötüsü, bu işlemleri yapsanız bile Windows 11’e yükseltme yaptığınızda her şey otomatik olarak kaldırılıyor ve cihaz tekrar savunmasız hale geliyor. Güvenlik açığı, 3CX tedarik zinciri ve Ocak ayındaki Zloader kötü amaçlı yazılım dağıtım kampanyası gibi farklı saldırılarda kullanıldı. Yani eski tarihlerde keşfedilmiş olsa bile düzeltilmesinde fayda var.

Ne yazık ki çoğu kişi bu açıktan haberdar değil ve dosyayı kontrol etseniz bile imzalı olduğu için güvenilir olduğunu düşünebilirsiniz. Dormann, “Bir düzeltme isteğe bağlı olduğunda, kitleler korunmayacaktır.” diye uyarıyor.

Bu işlem sonrasında Google Chrome gibi bazı yükleyicilerin imzalı olarak gösterilmediği söyleniyor. Ancak kötü sonuçlara yol açmasındansa ek koruma için aktif etmekte fayda var.

Technopat
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
açığı, doğrulama, dosya, düzeltilir, etkili, güvenlik, halen, kusurları, nasıl, yıllık


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Bing Arama Motorunda Güvenlik Açığı Ortaya Çıktı KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 04 Nisan 2023 14:13
Elementor Pro’da Çıkan Güvenlik Açığı, 12 Milyon WordPress Sitesini Etkiliyor KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 03 Nisan 2023 12:16
2022'nin en çok güvenlik açığı bulunan tarayıcısı Google Chrome oldu Beatrice İnternet Tarayıcıları 2 08 Aralık 2022 12:03
Safari’de 5 Yıldır Varolan Bir Güvenlik Açığı Bulundu KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 26 Haziran 2022 12:48
Hertzbleed Güvenlik Açığı AMD ve Intel İşlemcileri Etkiliyor KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 16 Haziran 2022 21:29




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net