Forum Logo




Karadul


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Er Şaban

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 30 Eylül 2022, 02:24   #1
Çevrimdışı
Charismax
Karadul




Karadul
Www.TrendForum.Net

Trend Sözlük
Örümcek türüdür... Erkeği ile işi bitince yiyen bir tip'tir belki ondan dul'dur karalığıda ordan geliyordur (renkten)

Birde kısa bir reel anlamını girelim..

Latin isim

Latrodectus spp.

Görünüm

Kum saati işareti: Karadullar, karınlarının alt tarafındaki kırmızı kum saati işaretiyle tanımlanır. Bu işaret parlak kırmızıdır ve avcılara ve saldırganlara tehlike oluşturur.

Renk: Karadullar parlak siyah renktedir.

Boyut: Çoğu karadul örümceğinin gövdesi 3 ila 10 mm’dir. Dişiler erkeklerden daha büyüktür ve vücut uzunluğunda 13 mm’yi ölçebilir.

Karadul Ne Demek ?
Karadul örümceği, çiftleşme davranışlarıyla ilgili bir hikâye nedeniyle adını aldı. Kur yapma, erkeklerin göz alıcı dişi örümcek arayışına girmeleriyle başlar. Ağ örgülü bir kadına yaklaşırken, erkek örümcek istekli olduğunun bir göstergesi için bekleyecektir: çiftleşmeyle ilgilenen kadınlar hala erkeklerin kendilerini döllenmelerini sağlar.

Öykü devam ederken, döllenmeden sonra, karadul kadın örümcekler eşlerini öldürüp beslenirler. Bu hikaye karadulun adının çıkış noktasıdır. Bununla birlikte, tüm karadulların eşlerini öldürüp tüketmeleri yanılgıdır. Aksine, bu davranış tipik olarak yalnızca esaret altında gözlenir. Yani açık alanda çiftleşmeden sonra erkek uzaklaşır ve böyle olaylar nadir meydana gelir.

Karadul, sinekler ve sivrisinekler gibi böcekleri tüketerek ekosistemin dengesine katkıda bulunur. Aynı zamanda, çekirge, böcek ve tırtıllar dahil bitkileri saran zararlı böceklerle beslenen mahsul haşere popülasyonlarını da kontrol eder.



Karadul Örümceği Özellikleri

Tarak ayağı: Karadul örümceğinin önemli bir özelliği tarak ayağıdır. Bu güçlü, kavisli kıl sırası, arka bacak çifti üzerine yerleştirilir ve yakalanan avın üzerine ipek atmak için kullanılır.

Utangaçtır: Karadullar doğada utangaçtır. Yalnız, sadece çiftleşme sırasında sosyalleşiyorlar.

Gececidir: Karadullar gecedir ve gündüzleri ağ örerler.

Baş aşağı sarkma: Bazen, ağlarında baş aşağı sarkarken görülebilir, bu da abartılı bir kum saati abdominal işaretini gösterir.

Erkek ve Dişi Karadul Karşılaştırması
Ortalama olarak, erkek karadul örümcekleri dişilerden daha küçüktür ve boylarının sadece yarısına ulaşır. Bununla birlikte, erkek karadulun bacakları dişilerle orantılı olarak daha uzundur ve eklemlerde turuncu ve kahverengi ile işaretlenmiştir. Erkekler, türlere bağlı olarak karın üzerinde kırmızı ve beyaz çizgiler sergileyebilir ve kadınlardan daha renkli ve ince desenlidir.

Dişi Karadul Erkek Karadul Örümceğini Neden Yer ?
Karadul örümcekleri arasında gerçekleşen çiftleşme ve kur aktiviteleri enerji harcatır. Dişi erkeğe göre daha büyük ve güçlüdür. Bu acıkma faaliyetinde eğer erkek çiftleşmeden sonra yanından uzaklaşamazsa (kapalı ortam gibi nedenler etkendir) bu durumda dişi erkeği beslenmek amacıyla yer.

Karadul Örümceği Zehri
Karadul örümceği, çok fazla böcek yedikleri için genellikle faydalı kabul edilir. Ancak, karadul dişileri, kışkırtıldıklarında insanlara saldırabilirler. Karadul örümceği, en zehirli örümceklerden biridir. Karadul örümceğinin zehiri, sinir sistemini etkileyen nörotoksinlerden oluşur.

Karadul ısırıkları hakkında mutlaka sizin için hazırladığımız yazımızı okuyun: Örümcek Isırığı

Karadul Örümceği Evime Nasıl Gelir ?

Bahçeleri bakımlı tutmak, özellikle karadul örümceği için haşere önlenmesinin önemli bir parçasıdır. Uzun ot ve yakacak odun ya da enkaz yığınları yiyecek bulmak, ağları saklamak ve örmek için çekici yerlerdir.

Zaten böcek sorunu olan evler, karadul sorunu geliştirme potansiyeline sahiptir. Bu örümcekler karıncaları, sinekleri ve diğer zararlıları yerler, bu yüzden kapı veya penceredeki bir çatlak içeri girip avlanmaya başlamak için açık bir davettir. Ne ve nasıl yediklerini daha fazla okuyun.

Karadul Örümceğinden Nasıl Kurtulurum?
ilaclama.com.tr Ne Yapar?

İlaclama.com.tr uzmanları örümceklerin ve diğer zararlıların öldürülmesine ve önlenmesine yardımcı olmak için eğitilmiştir. Her bahçe veya ev farklı olduğu için, teknisyenimiz sizin durumunuz için benzersiz bir program tasarlayacaktır.

Örümcekleri evinizden uzak tutmak, bir seferlik bir işlem değil, devam eden bir süreçtir. İlaclama.com.tr nin ürettiği çözüm, üç kritik adımdan oluşan devam eden bir döngüdür – Değerlendir, Uygula ve İzle.

ilaclama.com.tr , örümcekleri evlerinden uzakta tutmak için doğru çözümü sağlayabilir.

Karadul Belirtileri
Karadullar dağınık, düzensiz ağlar oluşturur. Ağlar genellikle zemin seviyesinin yakınında, yeşil bitkilerin yaprakları arasında, mobilyalar veya odun yığınları gibi korunmuş bir çıkıntının altında bulunur. İkonik kırmızı kum saati işaretine sahip dişi de onların varlığını gösterir. Kara dul örümcekler

Karadul Örümceği Nerede Yaşar ?
Karadul örümceği çatlaklar ve ağaçlık gibi karanlık, tenha bölgeleri tercih eder. Evin içinde karadullar genellikle garajlar, karanlık köşeler, bodrum katları, dolaplar ve darmadağın alanlar gibi korunaklı, loş ışıklı yerlerde saklanır. Öncelikle ılıman bölgelerde gelişirler. Türkiye özellikle Akdeniz karadul örümceği daha çok bulunmaktadır.

Karadul Ağları
Dişi karadullar, yüzlerce yumurta içerebilen bir kozayı askıya alan büyük bir ağ örer. Bu örümcekler ayrıca ağlarını sinek, çekirge, böcek vb. Gibi böcekleri içeren avlarını yakalamak için kullanırlar.

Siyah Karadul Örümceği

Karadul örümceği türleri, zaman zaman ev eşyalarının doğal menzilinin dışındaki şehirlere gönderilmesi ile de taşınır. Kuzey karadullar, esas olarak seyrek bitki örtüsü, kütükler, oyuk kütükler ve enkaz yığınlarına sahip marjinal kara habitatlarında bulunur. Kuzey karadul örümceği nadiren iç mekanlarda bulunur. Ancak, odun yığınları veya içeriye sokulan diğer nesneler üzerinde insan konutlarına girebilirler. Yetişkin dişi kuzey karadul örümceğinin çoğu, karın üstüne kırmızı lekeler içeren parlak siyah renktedir. Karın alt kısmında kırmızı bir kum saatine benzeyen çapraz çubuklar belirir.

Akdeniz Karadul Örümceği

Güney bölgelerdeki sıcak hava kara dul örümceğinin gelişmesine son derece elverişlidir ve çeşitli türler bulunabilir. En güzel örnek Akdeniz karadul örümceğidir (Latrodectus mactans). Güney Bölgelerdeki en yaygın kara dul türlerinden biridir. Dişiler düzensiz ve simetrik olmayan ağları örer. İç mekanlara bulunmayı tercih etmiyorlar ancak garaj kapıları gibi dış mekanlara açılan açıklıklara yakın garajlarda veya bodrumlarda bulunabilirler.

Akdeniz karadul örümceği tehlikeli bir türdür. Özellikle tarım işçileri için buğday ve üzüm tarlalarında ısırılma vakaları daha sık karşılaşılabilir.

Sırtında 13 kırmızı benek ve kum saati benzeri bir şekil bulunur.
Destina bunu beğendi.
__________________
Ben sene
Sen mene
Takka tukka
Mukasko tukka
Lehzen ahzen
Kabren mahzen
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Nisan 2023, 18:02   #2
Çevrimiçi
Schmiss
Yanıt: Karadul




Natasha Romanoff bilgiseli ile karşılaşacağımı düşünmüştüm.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 22 Nisan 2023, 20:14   #3
Çevrimdışı
Platin Üye
Yanıt: Karadul




eski sevgilim
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
karadul


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 





TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net