Forum Logo




Alkol ve sigaraya ÖTV zammı

Ülkemizden son dakika gelişmelere en sıcak haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 05 Temmuz 2023, 18:12   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Alkol ve sigaraya ÖTV zammı




Alkol ve sigaraya ÖTV zammı
Www.TrendForum.Net

Alkollü içki ve sigarada ÖTV tutarı yüzde 14,82 oranında zamlandı. Yeni zamlar en çok yüksek alkollü rakı, viski ve cin gibi içkileri vurdu. Litrelik rakının vergisi KDV dahil 58 lira birden zamlandı. Vergi zammı fiyatlara yansıyacak.



Alkollü içkiler ile sigaranın üzerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarına her 6 ayda bir üretici fiyatları endeksi (ÜFE) oranında otomatik zam yapılacak şekilde yürürlükte olan yasa yeni bir zam sağanağına yol açtı.

İçki ve sigaraya birkaç gün önce gelen maliyet nedenli zamların yanı sıra şimdi de ÜFE zammı gelecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 6 aylık ÜFE'nin yüzde 14.82 olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın elinde otomatik zamları uygulayıp uygulamama konusunda yetki bulunuyordu. Ancak yetkisini kullanmadı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) enflasyon açıklanır açıklanmaz jet hızıyla ÖTV oranlarını yüzde 14,82 oranında artırıp ilan etti.

EN ÇOK RAKIYI VURACAK
ÖTV zamlarından en çok rakı, viski, cin ve şarap gibi ÖTV'si doğrudan maktu tutarla belirlenen içkileri vurdu.

Yeni zamlarla birlikte litrelik rakının ÖTV yükü 331,6 liradan 380,7 liraya çıktı. Rakının ÖTV'si litrede 49,1 lira arttı.

ÖTV üzerinden bir de KDV alındığı için KDV dahil toplam vergi yükü 58 liraya çıktı. Bu da litrelik rakıya en az 58 lira zammı kaçınılmaz hale getirdi.

Aynı şekilde ÖTV ve KDV dahil olmak üzere 70'lik rakıda 39 TL, 35'lik rakıda en az 20 TL zam baskısı oluştu.

Bazı viski markaları, ÖTV zammından bir gün önce ürünlerine litrede 40 liranın üzerinde zam yaptı. Ancak yeni vergilerle bu zamların da yetersiz kalabileceği ifade ediliyor.

Yeni zamlarla şarabın üzerindeki ÖTV 26,5 liradan 30,44 liraya çıktı. Biradan alınan maktu ÖTV de 5,40 TL'den 6,19 TL'ye çıktı. Ancak biranın satış fiyatı üzerinden yüzde 63 nispi ÖTV alındığı için maktu artışın etkisi sınırlı kalacak.

SİGARANIN ÖTV'Sİ DE ARTTI
Birkaç gündür seri zamların yaşandığı sigaranın üzerindeki maktu ve asgari maktu ÖTV tutarları yüzde 14,82 oranlarında artırıldı.

Yeni zamlarla bir paket sigaranın üzerindeki maktu ve asgari maktu ÖTV tutarı 20,33 liradan 23,33 liraya çıktı. Ancak sigaranın satış fiyatı üzerinden yüzde 63 oranında nispi ÖTV alındığı için bu vergi asgari maktu verginin üzerinde seyrediyor. Bu nedenle düşük fiyatlı sigaralar dışında ÖTV artışı kaynaklı yeni bir zam baskısı oluşmadı.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
alkol, sigaraya, zammı, Ötv


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Alkol Bağımlısıyım Nasıl Kurtulabilirim - Alkol Bağımlısı Biri Nasıl Kurtulur Candres Trend Sorular 5 21 Kasım 2023 23:17
Asgari ücret zammı site aidatlarında kriz çıkardı DeepSilence Ekonomi Dünyası 0 28 Haziran 2023 00:01
Alkol Bağımlısıyım Nasıl Kurtulabilirim - Alkol Bağımlısı Biri Nasıl Kurtulur Candres Trend Sorular 9 08 Haziran 2023 21:05
Alkol ve sigarada ÖTV ne kadar artacak? (2023 alkol ve sigara zammı) Zeytin Ekonomi Dünyası 0 04 Ocak 2023 11:09
Sigaraya zam geldi Zeytin Ekonomi Dünyası 7 16 Ekim 2022 13:59




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net