Forum Logo




Dünyanın yeni 7 harikası

Ülkemizin ve Dünyanın en Trend Turizm bölgelerini burada görebilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Zeytin

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 08 Aralık 2022, 11:49   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
Dünyanın yeni 7 harikası




Dünyanın yeni 7 harikası
Www.TrendForum.Net

İlk dünyanın 7 harikası listesi milattan önce 2. yüzyılda derlendi ve bu listede yer alan eserlerden yalnızca bir tanesi, Gize Piramitleri, günümüze kadar gelebildi. Yeni ve güncel bir liste oluşturmak adına İsviçre kökenli bir organizasyon, 2000 yılında dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek için bir kampanya başlattı. Dünyanın dört bir yanından insanların, internette veya kısa mesaj yoluyla 100 milyondan fazla oy verdiği seçimin sonuçları 2007’de açıklandı. Bu sonuçlar, Atina’daki Akropolis ve Ayasofya gibi bazı çok önemli yapıları içermediğinden eleştiriler de aldı. Peki siz bu listeye katılıyor musunuz?



Çin Seddi
Dünyanın en büyük yapılarından biri olan Çin Seddi’nin yaklaşık 8.850 km uzunluğunda olduğu düşünülüyor; ancak bazı Çin kaynakları uzunluğunun 21.200 km olduğunu iddia ediyor. İnşaat çalışmaları MÖ 7. yüzyılda başlayıp iki bin yıl boyunca devam etmiş. Yapı aslında birbirine paralel uzanan iki duvardan oluşuyor. Ayrıca Çin Seddi boyunca gözetleme kuleleri ve koğuşlar da yer alıyor. Duvar istilaları önlemek için inşa edilmiş olmasına rağmen güvenliği sağlamakta büyük ölçüde başarısız oldu. Bilim adamları duvarın daha çok propaganda amacını taşıdığını belirtirken, şimdi dünyanın en ünlü yapılarından biri olarak turizme katkı sağlıyor.



Chichen Itzá
Chichén Itzá, Meksika’nın Yucatán Yarımadası’nda MS 9. ve 10. yüzyıllarda varlığını sürdürmüş bir Maya kenti. Itzá adlı Maya kabilesi bu bölgede bir dizi önemli anıt ve tapınak inşa etti, bunlardan en dikkate değer olanı ise 24 metre yüksekliğindeki basamaklı piramit El Castillo. Piramit, Mayaların astronomi bilimi yeteneklerine sahip olduğunun bir kanıtı olarak bir güneş yılındaki gün sayısı olan 365 basamağa sahip. İlkbahar ve sonbahar ekinoksları sırasında batan güneş, piramidin üzerine kuzey merdiveninden aşağıya kayan bir yılan görüntüsü veren gölgeler düşürüyor; kaidede ise taştan bir yılan başı bulunuyor.



Petra
Ürdün’ün Petra antik kenti, uzak bir vadide, kumtaşı dağları ve kayalıkların arasına inşa edilmiş. Bir Arap kabilesi olan Nebatiler, burayı başkent yapınca kent, bu süre zarfında gelişmiş ve özellikle baharatlar için önemli bir ticaret merkezi haline gelmiş. Nebatiler, değişen güneşle renk değiştiren kumtaşına evler, tapınaklar ve mezarlar oymuş. Ayrıca kentin yemyeşil bahçeler ve çiftçiliğe izin veren alanlar sağlayan bir sulama sistemi de inşa etmişler. Petra’nın nüfusu 30 binlere kadar çıkmış, ancak ticaret yolları değiştikçe şehir de gerilemeye başlamış. Milattan sonra 363 ve 551’de gerçekleşen büyük depremlerden sonra Petra yavaş yavaş terk edilmiş. Antik kent 1912’de yeniden keşfedilse de 20. yüzyılın sonlarına kadar arkeologlar tarafından büyük ölçüde göz ardı edildi, şimdi ise dünyanın en büyülü destinasyonlarından biri…



Machu Picchu
Peru, Cusco yakınlarındaki bu İnka bölgesi, 1911’de Hiram Bingham tarafından keşfedildi. Bingham buranın İspanyol yönetimine karşı 16. yüzyıldaki isyan sırasında kullanılan gizli bir İnka kalesi olan Vilcabamba olduğuna inanıyordu; bu iddia daha sonra çürütüldü. Bilim adamları için Machu Picchu’nun kuruluş amacı ve anlamı hala bir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Buranın manastır, bir hac yeri ya da bir kraliyet inziva yeri olduğuna inananlar var. Gerçek olansa Machu Picchu’nun Kolomb öncesi döneme ait birkaç büyük kentten biri olduğu ve neredeyse bozulmamış olarak kaldığı. And Dağları’nın arasında kalan lokasyonuna rağmen, kentte etkileyici tarım terasları, meydanlar, yerleşim alanları ve tapınaklar inşa edilmiş; bunlar hala gören herkesi büyülemeye devam ediyor.



Kurtarıcı İsa
Dev bir heykel olan Kurtarıcı İsa, Rio de Janeiro’daki Corcovado Dağı’nın tepesinde yer alıyor. Kökeni Birinci Dünya Savaşı’nın hemen sonrasına dayanıyor. İnşaati 1926’da başlayan ve beş yıl sonra tamamlanan anıt, yaklaşık 8 metre yüksekliğindeki tabanı hariç 30 metre yüksekliğinde ve kolları 28 metre genişliğinde. Heykel dünyanın en büyük Art Deco tarzındaki heykeli unvanına sahip.



Kolezyum
Roma’nın simgelerinden Kolezyum, 1. yüzyılda İmparator Vespasianus’un emriyle inşa edilmiş, mühendislik harikası bir amfitiyatro. 189’a 156 metre boyutlarında olan yapı karmaşık bir tonoz sistemine sahip. 50 bin seyirci kapasiteli Kolezyum’da gerçekleşen etkinliklerden belki de en dikkate değer olanları gladyatör dövüşleriydi, ancak hayvanlarla yapılan dövüşler de yaygındı. Hatta bazen deniz savaşları gösterileri sergilemek için Kolezyum’a su pompalanırdı.



Tac Mahal
Hindistan’ın Agra kentinde bulunan ve Babür mimarisinin en güzel örneği olan bu yapı, dünyanın en ikonik anıt mezarlarından biri olarak kabul ediliyor. İmparator Şah Cihan tarafından, çocuğunu doğururken hayatını kaybeden eşi Mümtaz Mahal’i onurlandırmak için inşa ettirildi. Görkemli yapının görüntüsünün yansıdığı bir havuzu da bulunan muazzam bir bahçeyi içeren kompleksi inşa etmek yaklaşık 22 yıl sürdü ve inşaatta 20 bin işçi çalıştı. Tac Mahal, geometrik ve çiçek desenleriyle süslü, yarı değerli taşlara sahip beyaz mermerden inşa edildi. 1666’da ölen imparator Şah Cihan’ın mezarı da Tac Mahal’de yer alıyor.

ntv
Er Şaban bunu beğendi.
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Aralık 2022, 17:54   #2
Çevrimiçi
Yanıt: Dünyanın yeni 7 harikası




Üff diyorum ışınlanmak istiyorum arkadaşlar.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
dünyanın, harikası, yeni


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
dünyanın en karizmatik hayvanı Beatrice Trend Sözlük 7 19 Mart 2023 10:40
Yeni logo, yeni tasarım dili, yeni vizyon! DeepSilence Otomobil & Modifiye Tuning 0 30 Kasım 2022 10:11
dünyanın en güzel hissi xena Trend Sözlük 3 23 Ekim 2022 00:04
Dünyanın En Zehirli Hayvanları Beatrice Hayvanlar Alemi 1 28 Eylül 2022 16:43
Dünyanın Merkezinde Yeni Bir Manyetik Dalga Keşfedildi KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 1 30 Mayıs 2022 07:52




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net