Tekil mesaj gösterimi
Alt 02 Temmuz 2023, 00:44   #3
Çevrimdışı
DeepSilence
Banlı Üye
Yanıt: Düzce Hakkında Herşey




Akçakoca'da yemek kültürü oldukça zengin sayılır. Genel olarak üç guruba ayrılabilir. Çerkez ve Abhaza Kültürü, Karadeniz Kültürü ve Manav Türkleri Kültürlerine ait yemekler ağırlıklı olarak yapılıyor. Genel olarak bakıldığında kolay ve basit yemeklerin yapıldığı görülmektedir. Coğrafi şartların zorluğu ve tarımsal özellikler yemek kültürünün oluşmasında büyük rol oynamış.



Çerkez ve Abhaza Köylerinde Kafkasya’dan getirilen kültürün etkisi görülüyor. Abhaza otu olarak bilinen ot hemen her yemekte kullanılıyor. Bu otu göç sırasında beraberlerinde getirmişler ve sonrasında burada yetiştirmişler. Abhaza tuzu denilen ve yemeklere bir çeşit salçalı tuzlu ve Abhaza otu katkılı sos neredeyse tüm yemeklere, özellikle tavuk yemeklerine katılıyor.



Çerkez mantısı (haluj-suda pişen irice bir mantı çeşidi), çiğ börek,mısır unundan yaptıkları ve ekmek yerine yedikleri mamursa(üzerine sıcak haldeyken peynir katıyorlar) en önde gelen yemekler arasında. Bunun yanında Çerkez tavuğu, lepsi (bir tür tavuk yemeği) mutlaka bulunuyor. Neredeyse her yemekte ceviz kullanıyorlar.



Karadeniz Kültürünün yöreye kazandırdığı mancar ( karalahana) yöreyi sarmış durumda. Tüm köylerde mancar baş tacı edilmiş. Mısır mancar ve fasulye Karadeniz Kültürü geleneksel mutfağının baş malzemeleri arasında sayılıyor. Mancarlı pide, fasulye içi ile pişirilen mancar tepelemesi, mancar dolması, yöreye özgü bir bitki çeşidi olan kaldirik kavurması, Laz böreği, halk arasında damat fındığı olarak bilinen şekerli fındık, fasülye yemeği ve mısır ekmeği başlıca yemekleri.
 
Alıntı ile Yanıt