Forum Logo




Düzce İli Hakkında Herşey


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Temmuz 2023, 00:42   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Düzce İli Hakkında Herşey




Düzce İli Hakkında Herşey
Www.TrendForum.Net

Düzce’nin tarihi, M.Ö. 1390-800 yılları arasında hüküm süren Hititler'e kadar uzanır. Orhan Gazi’nin komutanlarından Konuralp Bey’in Bizans Tekfurları ile 1323’te yaptığı savaşlar sonucu Osmanlı topraklarına katılan Düzce, 1869 yılına kadar Kastamonu Vilayeti Bolu Mutasarrıflığı, Göynük Kasabası’na bağlı bir bucak olarak tarihte yer almıştır. 1869 veya 1870 yılında Bolu Sancağı’na bağlı Kaza olmuştur. 1999 yılına kadar ilçe olan Düzce 1999 Gölcük depremi ve 1999 Düzce depreminin ardından dönemin 57. Türkiye Hükûmeti tarafından TBMM'de alınan il statüsü verilme kararı ile ve 9. Türkiye cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayı ile il statüsü verilmiştir.



Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının yeraldığı Efteni Gölü Düzce ovasının kuzeyinde yer alır.Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Yeşilöz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, Sırıkyayla Göknarı Tabiat Anıtı, Paşabükü Dışbudak Ağacı Tabiat Anıtı, Kurugöl Tabiat Parkı (Kaynaşlı), Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Demirciönü Tabiatı Koruma Alanı ilin koruma altındaki alanlarıdır.



Düzce ili önemli oranda Karadeniz iklimi etkilidir.Bazı durumlarda batıdan komşu olduğu Marmara iklimi etkileri de hissedilir.Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Uzun Yıllar İçinde Gerçekleşen Ortalama Değerlerine (1960 - 2012) göre: Yıllık ortalama sıcaklık 13,2°Cdir. En soğuk ay Ocak (3.7 °C), en sıcak ay Temmuzdur (22.6 °C). Yağış miktarı 817,7 mmdir. Kış ve Sonbahar mevsimleri yağışın çok olduğu zamanlardır, en kurak mevsim Yazdır.Yağışın mevsimlere dağışı şu şekilde gerçekleşir: Kış %32, Sonbahar %26, İlkbahar %23, Yaz %19.



Son düzenleyen DeepSilence; 02 Temmuz 2023, 08:48.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 00:43   #2
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Düzce Hakkında Herşey




Akçakoca



Yazın sıcaklarında biraz serinlemek isterseniz Akçakoca'nın mavi bayraklı plajına uğrayabilirsiniz. İl merkezine 40 km. uzaklıkta olup, Ankara'ya en yakın deniz unvanını da elinde bulundurur.

Güzeldere Şelalesi



Şelale, düzenlenen 3 ayrı patika ve merdivenler sistemiyle gezilebiliyor. Kışın beyaz örtüyle kaplanan, ilkbaharda ise Orman gülleriyle canlanan Güzeldere'nin en görkemli zamanı ilkbahar ve güz mevsimi. İlkbaharın ve sonbaharın renk cümbüşüne dönüşen tonları bir tabloya benzetiyor bu tabiat köşesini.

Odayeri Yaylası



Düzce-Merkez Çınardüzü köyü sınırları içerisinde kalan Odayeri yaylası Düzce'ye 28 km mesafededir. Dönem dönem izci kampı kurulup, doğa yürüyüşleri de düzenlenmektedir. Ailenizle de beraber gidip bol oksijenin ve yöre halkının size sunduğu soğuk ayranın tadını çıkarabilirsiniz.

Efteni Gölü



D-100 karayoluna 15 km. TEM otobanına 10 km. mesafededir. Göl adını Bizans prensesi olan Eftelya'dan almıştır.

Cumayeri Rafting



Ankara ve İstanbul'a olan yakınlığıyla su sporlarını sevenler için ideal bir rafting alanıdır. Raftinge elverişli orta zorluktaki 13 km.lik parkuru ile Türkiye'nin 3.büyük rafting sporlarının yapıldığı bölgedir.

Fakıllı Mağarası



Fakıllı mağarası Düzce'nin Akçakoca ilçesinin 8 km. güneydoğusundaki Fakıllı Köyünde bulunmaktadır.Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 1. derece sit alanı olarak tescillenmiştir.Bulunduğu köyden ismini alan mağaranın toplam uzunluğu 1017,ziyarete açık alanı ise 350 metredir.

Konuralp Antik Tiyatro



Tarihi milattan önce 3 yüzyıla kadar dayanan Konuralp Antik Kenti, Konuralp müzesi, Roma köprüsü, Su kemerleri ve Antik tiyatrosu ile Düzce'nin tarihi ve kültürel değerlerini içinde barındırmaktadır.

Halk arasında 40 basamaklar olarak bilinen antik tiyatro M.S. 1 yüzyıla kadar yöreye hakim olan Prusias Krallığı döneminin sanatsal zenginliğini gösteren en canlı eserler arasında yerini almaktadır

Toptepe



Gölormanı köyünde bulunan Toptepe piknik ve mesire alanı şehir merkezine 15 km. mesafededir. Halk arasında Şahin Tepesi olarak adlandırılan Toptepe, Düzce Ovasının kuş bakışı izlendiği en güzel noktalardan biridir.

162 basamak çıkılan 45 m2'lik karkas gözlem terasında Efteni gölünün muhteşem manzarasını izleyebilir,kır gazinosunda yöresel yemeklerin tadında bakabilirsiniz.

Torkul Göleti



Torkul göleti ve yaylası il merkezine 34 km. uzaklıktadır. Torkul göleti 1251 mt. yükseklikte bulunan Torkul yaylası içerisinde volkanik çöküntüden oluşmuş 5000m2 alana sahip tabii bir gölettir.

Torkul ve Odayeri yaylası arasındaki 6 km. lik mesafede trekking turları gerçekleştirebilirsiniz.

At Çiftlikleri




Düzce Merkezde bulunan Binef ve Konaklı at çiftliklerinde haftasonu serpme köy kahvaltısı yapabilir, ardından da at binmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 00:44   #3
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Düzce Hakkında Herşey




Akçakoca'da yemek kültürü oldukça zengin sayılır. Genel olarak üç guruba ayrılabilir. Çerkez ve Abhaza Kültürü, Karadeniz Kültürü ve Manav Türkleri Kültürlerine ait yemekler ağırlıklı olarak yapılıyor. Genel olarak bakıldığında kolay ve basit yemeklerin yapıldığı görülmektedir. Coğrafi şartların zorluğu ve tarımsal özellikler yemek kültürünün oluşmasında büyük rol oynamış.



Çerkez ve Abhaza Köylerinde Kafkasya’dan getirilen kültürün etkisi görülüyor. Abhaza otu olarak bilinen ot hemen her yemekte kullanılıyor. Bu otu göç sırasında beraberlerinde getirmişler ve sonrasında burada yetiştirmişler. Abhaza tuzu denilen ve yemeklere bir çeşit salçalı tuzlu ve Abhaza otu katkılı sos neredeyse tüm yemeklere, özellikle tavuk yemeklerine katılıyor.



Çerkez mantısı (haluj-suda pişen irice bir mantı çeşidi), çiğ börek,mısır unundan yaptıkları ve ekmek yerine yedikleri mamursa(üzerine sıcak haldeyken peynir katıyorlar) en önde gelen yemekler arasında. Bunun yanında Çerkez tavuğu, lepsi (bir tür tavuk yemeği) mutlaka bulunuyor. Neredeyse her yemekte ceviz kullanıyorlar.



Karadeniz Kültürünün yöreye kazandırdığı mancar ( karalahana) yöreyi sarmış durumda. Tüm köylerde mancar baş tacı edilmiş. Mısır mancar ve fasulye Karadeniz Kültürü geleneksel mutfağının baş malzemeleri arasında sayılıyor. Mancarlı pide, fasulye içi ile pişirilen mancar tepelemesi, mancar dolması, yöreye özgü bir bitki çeşidi olan kaldirik kavurması, Laz böreği, halk arasında damat fındığı olarak bilinen şekerli fındık, fasülye yemeği ve mısır ekmeği başlıca yemekleri.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
düzce, hakkında, herşey, İli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Eskişehir İli Hakkında Herşey DeepSilence İç Anadolu Bölgesi 3 02 Temmuz 2023 00:40
Amasya Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 3 01 Temmuz 2023 22:32
Kahramanmaraş Hakkında Herşey DeepSilence Akdeniz Bölgesi 5 01 Temmuz 2023 21:21
Kanser Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 19 20 Mayıs 2022 15:25
Diyabet Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 14 20 Mayıs 2022 15:21




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net