Forum Logo




Kız Kalesi - Mersin


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 04 Haziran 2022, 08:03   #1
Çevrimiçi
Kız Kalesi - Mersin




Kız Kalesi - Mersin
Www.TrendForum.Net

Deniz Kalesi olarak da bilinen Kız Kalesi, adını da verdiği mahalle sahilindeki küçük bir adacığın üzerinde kurulmuştur. Kıyıya uzaklığı yaklaşık 600 metredir. Burada bulunan bir yazıttan 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmış olduğu öğrenilmiştir.



1361’de Kıbrıs Krallığı tarafından zapt edilmiştir. Strabon, Roma Dönemi’nde korsanların kaleyi barınak olarak kullandıklarından bahsetmektedir. Kale Bizans ve Ermeniler tarafından karadaki kale kadar önemsenmiştir. Kalenin girişi kuzeydedir.



Burada devşirme malzeme kullanılmıştır. Yine zaman zaman moloz taşların kullanıldığı yerler büyük bir olasılıkla Lusignanlar Dönemi'ne ait olmalıdır. 192 metre uzunluğundaki mazgal delikleri açılmış kale suru üzerine üçgen, dörtgen ve yuvarlak biçiminde 8 burç oturtulmuştur. Batıdaki sur boyunca uzanan iyi korunmuş bir galeri ile buradan denize açılan bir kapı bulunmaktadır.



Mersin Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan temizlik kazısı sırasında kalenin orta alanında bir yapı kompleksi ortaya çıkarılmıştır. Bu yapı kompleksi içerisinde bir şapel bulunmaktadır. Yapı topluluğu ile müşterek plan veren bu şapelin, kalenin avlusunda bulunan diğer şapelden daha eski olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca tabanda mozaiklerin yanı sıra opus sectile zemin döşemesi de uygulanmıştır.



Çevresindeki odalar orta mekândaki salona açılmaktadır ve kare planlı odaların zemini kuzeye doğru yükselmektedir. Taban mozaiği üzerinde yuvarlak saç örgüsü içinde beş satır yazı ve alanın batı köşesindeki revak üzerinde de başka bir yazıt bulunmaktadır. Kale avlusu içerisinde sarnıçlar ve işlikler de yer almaktadır.



Kız Kalesi efsanesi

Kızkalesi’nin farklı yerler için de anlatılan bir de efsanesi bulunmaktadır. “Vaktiyle bir kral varmış. Çok sevdiği tek kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya danışmış. Kızının yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için bu kaleyi yaptırmış. Böylece onun can güvencesini sağladığını zanneden kral, bir gün kızına bir sepet üzüm göndermiş. Ne var ki sepette gizlenen yılan kızı sokarak öldürmüş.” Benzer bir anlatım İstanbul'daki Kızkulesi için de kullanılmaktadır.

Kız Kalesine nasıl gidilir?

Mersin'in 60 kilometre güneybatısında Kızkalesi Beldesi'nde yeralan Kızkalesi'ne şehir içi ulaşım araçları ile gidilebilir.

Kaynak: Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 14 Haziran 2022, 12:31   #2
Çevrimiçi
Gold Üye
Yanıt: Kız Kalesi - Mersin




Apaçilerin cirit attığı, timsahların ceylanları avladığı bir bölge fsdfsdfsdfs.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 18 Temmuz 2022, 12:56   #3
Çevrimdışı
Platin Üye
Yanıt: Kız Kalesi - Mersin




Yüzerek gidiyoz pert oluyoz bi ara akkumdan yüzmeye Calistik geri döndük
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 03 Ağustos 2023, 01:24   #4
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Kız Kalesi - Mersin




Mersin Kız Kalesi (Mamure Kalesi olarak da bilinir), Türkiye'nin Mersin ilinde bulunan tarihi bir kale kompleksidir. Akdeniz kıyısında, Anamur ilçesinde yer alan kale, tarihi önemi ve etkileyici görüntüsüyle tanınır.

Kız Kalesi, 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmeye başlanmıştır. Ancak daha sonraki dönemlerde Selçuklu ve Osmanlı İmparatorlukları tarafından genişletilip güçlendirilmiştir. Kale, denizden gelebilecek saldırılara karşı savunma amacıyla yapılmıştır.

Kale kompleksi, dış surlar, iç kale, kuleler, hamam, cami, depolar ve konut alanları gibi çeşitli yapıları içerir. Kalenin etrafını çevreleyen sağlam surlar ve kuleler, tarihi atmosferi korurken ziyaretçilere panoramik bir deniz manzarası sunar.

Kız Kalesi'nin en dikkat çekici yapısı, iç kalenin ana giriş kapısının bulunduğu Ana Kule'dir. Ana Kule, dikdörtgen bir plana sahip olup dış surlarla bağlantılıdır. İç kalede yer alan diğer önemli yapılar arasında bir cami, hamam, kraliyet odaları ve depolar bulunmaktadır.

Kız Kalesi, ziyaretçilere tarihi bir atmosfer sunmanın yanı sıra, yaz aylarında çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Konserler, tiyatro gösterileri ve sergiler gibi etkinlikler kalede düzenlenir ve ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatır.

Mersin Kız Kalesi, tarih ve kültür meraklıları için önemli bir ziyaret noktasıdır. Kalede yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde ziyaretçiler, tarihi dokuyu ve kale kompleksinin büyüleyici atmosferini deneyimleyebilirler.

Kız Kalesi'ni ziyaret etmek isterseniz, önceden açılış saatleri ve ziyaret koşulları hakkında bilgi almanız önemlidir. Mersin il merkezine yakın bir konumda bulunan Kız Kalesi, bölgeyi ziyaret edenler için kolaylıkla ulaşılabilir bir yerdir.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
kalesi, kız, mersin


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Çamlı Yayla : Papazın Bahçesi - Mersin KoJiRo Akdeniz Bölgesi 7 30 Temmuz 2022 13:10
Mersin'de 223 düzensiz göçmen yakalandı KoJiRo Ülkemizden Haberler 0 30 Mayıs 2022 21:18
Mersin'de siyah erikte ilk hasat yaşandı KoJiRo Ekonomi Dünyası 2 27 Mayıs 2022 20:36




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net