Forum Logo




Side Antik Kenti - Antalya


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 04 Haziran 2022, 17:38   #1
Çevrimdışı
Side Antik Kenti - Antalya




Side Antik Kenti - Antalya
Www.TrendForum.Net

Side Antik Kenti - Antalya

Antik dönemde Pamfilya’nın en önemli liman kenti olan Side, Antalya’nın 80 kilometre doğusunda, Manavgat’ın 7 kilometre güneybatısında bulunan 350-400 metre genişliğinde bir yarımada üzerinde kurulmuştur.



Side MÖ VII. yüzyılda bir yerleşim merkezi olmuştur. MÖ VI. yüzyılda tüm Pamfilya ile birlikte Lidya Krallığı'nın egemenliğine girmiş, Lidya Krallığı’nın 547/46’da yıkılışından sonra Perslerin hâkimiyeti altına girmiştir. Bu devirde özgürlüğünü bir ölçüde koruyan kent, kendi adına sikke basmıştır. Büyük İskender’in Anadolu seferinde (MÖ 334) hiçbir direniş göstermeden kapılarını Makedonya kralına açan Side, daha sonraları İskender’in kurduğu büyük sikke basım merkezlerinden biri olmuştur. İskender’in ölümünden sonra Helenistik Dönem krallıkları arasında sürekli el değiştiren Side, MÖ III. yüzyılda, önce Ptolemaioslar'ın, MÖ 215-189 yıllarında da Seleukoslar'ın egemenliği altına girmiştir. Seleukoslar Romalılar'a karşı açtığı savaşta yenik düşünce MÖ 188 yılında yapılan Apameia Barışı'na göre Pamfilya ve bu arada Side de Bergama Krallığı’na verilmiştir. Buna karşın Side bir süre sonra yeniden bağımsızlığına kavuşmuş ve tarih içerisindeki en parlak devirlerinden birini yaşamıştır.



MÖ 138 yılında Suriye tahtına oturan sonraları ise “Sidetes” lakabını alan Antiokhos VII’nin gençliğinde öğrenim görmesi için Side’ye gönderilmesi, kentin Doğu Akdeniz’de ne denli önemli bir kültür merkezi olduğunun göstergesidir. Kentin bu parlak dönemi fazla uzun sürmemiştir. MÖ 1. yüzyılda Pisidya ve dağlık Kilikya bölgelerinde başlayan korsanlık, Pamfilya ve dolayısıyla Side’ye de atlamış, korsanlarla başa çıkamayan Sideliler liman ve pazarlarını onlara açmak zorunda kalmışlardır. Sonunda MÖ 78 yılında Romalı Konsül Publius Servilius’un bölgeyi korsanlardan temizlemesi üzerine Side de Pamfilya’nın diğer kentleri gibi Roma İmparatorluğu’na bağlanmıştır.



MÖ 25 yılından sonra ise Augustus, Pamfilya bölgesini doğrudan doğruya kendisine bağlı bir memurun yönettiği eyalet haline getirmiştir. Bu tarihten sonra Side Roma’ya bağlı eyaletin bir kentidir. MS II. ve III. yüzyıllarda parlak bir dönem yaşayan Side, IV. yüzyılda fakirleşen bir Hıristiyan şehri görünümündedir. V. ve VI. yüzyıllarda üçüncü ve son parlak zamanını yaşayan kent, Doğu Pamfilya Metropolitliği'nin başkenti olmuştur. IX. ve X. yüzyıllarda Arap akınlarıyla iyice zayıf düşen kentten Bizans İmparatoru Konstantinos Porfirogennetos (913-959) “De Thematibus’’ adlı eserinde bir “korsanlar yuvası” olarak söz etmektedir. Arap coğrafyacısı İdrisi ise (1150’ye doğru) Side’yi “Yanık Antalya” olarak adlandırmakta, halkının ise iki günlük mesafede bulunan “Yeni Antalya”da iskân edilmiş olduğunu aktarmaktadır.



Ticaret ve liman kenti olarak tanınan Side Antik Kenti kalıntıları üzerinde XX. yüzyıl başlarında Giritli göçmenler tarafından Selimiye Köyü kurulmuştur. Bir yarımada üzerine kurulmuş olan Side, diğer Pamfilya kentlerinde olduğu gibi şehrin ana kapısından başlayan bir anıtsal cadde boyunca uzanmaktadır. Kuzeydoğudaki “Büyük Kapı”dan başlayan ana cadde, Tiyatro önündeki kavis dışında hemen hemen düz bir çizgi şeklinde yarımada boyunca ilerleyerek tapınaklar yakınında büyük bir meydanla sona erer. Kentin ikinci büyük caddesi de “Büyük Kapı”dan kentin güneyine doğru uzanmaktadır. Her iki cadde de sütunlu olup iki taraflarında korint başlıklı sütunlu portikler ve bunların gerisinde de bir sıra dükkân vardır.



Kaynak: Side, Dünden Bugüne Antalya II. Cilt, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2012)
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 03 Ağustos 2023, 01:25   #2
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Side Antik Kenti - Antalya




Antalya'nın Side ilçesinde bulunan Side Antik Kenti, Türkiye'nin en ünlü arkeolojik sit alanlarından biridir. Akdeniz kıyısında, Pamfilya Bölgesi'nde yer alan bu antik kent, binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir.

Side, M.Ö. 7. yüzyılda Antik Yunan kolonistler tarafından kurulmuştur. Kent, Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir önem kazanmış ve gelişmiştir. Side, sahip olduğu stratejik konumu ve limanıyla deniz ticaretinde merkezi bir rol oynamıştır.

Side Antik Kenti, zengin bir arkeolojik mirasa sahiptir ve pek çok tarihi yapının kalıntılarını barındırır. Kentin en önemli yapıları arasında:

Antik Tiyatro: M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiş olan tiyatro, yaklaşık 15.000 seyirci kapasitesine sahiptir. Tiyatronun yüksek bir noktasında yer alması, muhteşem deniz manzaraları sunar.

Apollon Tapınağı: Side'nin en ünlü yapısı olan Apollon Tapınağı, M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiştir. Tapınak, geniş bir avlunun ortasında yer alır ve korint düzenindeki sütunlarıyla dikkat çeker.

Agora: Side Antik Kenti'nin merkezi pazar yeri olan Agora, çeşitli dükkanlar ve anıtsal yapılarla çevrilidir. Bu alanda antik dönemde ticaretin canlı olduğunu gösteren kalıntılar bulunmaktadır.

Roma Hamamı: Side'deki Roma Hamamı, büyük bir kompleks olarak inşa edilmiştir ve antik dönemde sosyal ve kültürel etkinliklerin merkezi olarak kullanılmıştır.

Side Antik Kenti'nde ayrıca antik surlar, anıtsal kapılar, antik evler ve mozaikler gibi birçok önemli kalıntı bulunmaktadır. Bu kalıntılar, Side'nin zengin tarihini ve kültürel geçmişini ziyaretçilere yansıtmaktadır.

Side Antik Kenti, turistler için büyük bir cazibe merkezidir ve her yıl birçok ziyaretçi ağırlar. Antik kentte yapılan kazılar ve restorasyon çalışmaları sayesinde ziyaretçiler, Side'nin antik atmosferini deneyimleyebilir ve tarihi yapıları keşfedebilir.

Ziyaretiniz sırasında rehberli turlara katılarak veya kendi başınıza keşfederek Side Antik Kenti'ni gezebilirsiniz. Ayrıca çevredeki güzel plajlar ve oteller de ziyaretinizi tamamlayacak seçenekler arasındadır.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
antalya, antik, kenti, side


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Dara Antik Kenti - Mardin KoJiRo Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1 03 Ağustos 2023 01:27
Patara Antik Kenti - Antalya KoJiRo Akdeniz Bölgesi 1 02 Ağustos 2023 08:12
Kuruyan Barajın Altından 3.400 Yıllık Antik Şehre Ait Kalıntılar Ortaya Çıktı KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 31 Mayıs 2022 20:52
Kekova - Antalya KoJiRo Akdeniz Bölgesi 1 29 Mayıs 2022 14:55
Antalya'da tur midibüsü devrildi KoJiRo Ülkemizden Haberler 0 26 Mayıs 2022 21:20




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net