Forum Logo




Enürezis nedir? Alt ıslatmanın nedenleri nelerdir?

Anne ve Çocuk Aile ilişkileri, çocuk sağlığı ve çocuklara dair tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Haziran 2022, 22:56   #1
Çevrimdışı
Enürezis nedir? Alt ıslatmanın nedenleri nelerdir?




Enürezis nedir? Alt ıslatmanın nedenleri nelerdir?
Www.TrendForum.Net

Halk dilinde ‘yatak ıslatma’ veya ‘alt ıslatma’ olarak bilinen ve çocukluk döneminin en önemli sorunlarından biri olan enürezis hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde... Alt ıslatma nedir? Alt ıslatma nedenleri ve tedavisi...

5 yaşındaki çocukların % 5-10'u, 10 yaşındaki çocukların ise % 3-5'inde görülen alt ıslatma yani tıp dilinde enürezis nedir? sosyal ve tıbbi bir sorun sorun olarak kabul edilen alt ıslatma nedenleri ve tedavisi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz…

ALT ISLATMA (ENÜREZİS) NEDİR?

Çocuğun normal gelişim içinde idrarını gece ve gündüz kontrol edeceği biyolojik olgunluğa erişmesi gereken 5 yaşından sonra tekrarlayıcı olarak istem dışı alt ıslatmasına enürezis denir. Daha çok geceleri görülür. Çocuk, 5 yaşından sonra üç ay içerisinde haftada iki kez altını ıslatıyorsa bu durum alt ıslatma problemi olarak kabul edilir.

İki tip altını ıslatma vardır: Birincil altını ıslatmada çocuk, altını ıslatma davranışı bir problem olarak görülene kadar altını ıslatma davranışını sürdürür. İkincil altını ıslatmada ise, çocuk, en az bir yıldan fazla kuru kaldıktan sonra tekrar altını ıslatmaya başlar.

ALT ISLATMANIN NEDENLERİ

Alt ıslatma davranışı 3 farklı nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bunlar:

– Genetik nedenler

Altını ıslatanla çocukların % 70'inin anne veya babasının da çocukluk yıllarında altını ıslattığı tespit edilmiştir. Hem anne hem baba çocukluklarında bu bozukluğu yaşamışlarsa bu oran % 77'ye çıkmaktadır. İkiz çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar da genetik faktörlerin bu bozukluğun ortaya çıkmasında güçlü bir neden olduğunu göstermektedir.

– Fizyolojik nedenler


Çocuğun gelişimine bağlı olarak ilgili organlarda ortaya çıkan niteliksel ve işlevsel sorunlardır. Çocuğun derin uyku nedeni ile mesanenin taşmasına ilişkin uyanma sinyallerini alamaması, mesanenin kapasitesinin ortalamanın altında olması ve böbrekten su atılmasını azaltan hormonun yeterince salgılanmaması, kabızlık sonucu mesanenin zorlanması altını ıslatmaya neden olan başlıca fizyolojik nedenlerdir. Vücuda aşırı sıvı girişi bu nedenlere bağlı olarak alt ıslatmayı kolaylaştırır.

– Psikolojik Nedenler

– İkincil altını ıslatma davranışı genellikle psikolojik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Aile düzenindeki ve okuldaki boşanma, yeni kardeş, ebeveyn kaybı, öğretmen değişikliği gibi değişimler çocuğu derinden etkiler. Çocuk yeni duruma uymakta zorlanır. Bu zorlanma ile altını ıslatma davranışı gösterebilir. Ayrıca, çocuğa uygulanan baskı, sevgi yoksunluğu ve tuvalet alışkanlığı kazandırmadaki olumsuzluklar da bu bozukluğun nedenleri arasında gösterilebilir.

ALT ISLATMADA TEDAVİ NASIL OLUR?

Altını ıslatma, genellikle tedavi sonucunda giderilebilen bir problemdir. Küçük çocuklarda tedavi sırasında strateji olarak öncelikle çocuğun cesaretini kıracak eylemlerden kaçınılması gerekir. Çocuğu cezalandırma, onunla alay etme gibi davranışlar ve aile içi çatışma tedaviyi güçleştirir. Yatmadan önce sıvı alımında kısıtlanması ve çocuk yattıktan 2-3 saat sonra çocuğun tuvalete çıkarılması çocuğun geceyi kuru geçirmesine yardımcı olabilir. Büyük çocuklar için çocuğun altını ıslatmayı durdurması yönünde güdülenmesi gerekir.


Ödüllendirme işlemi bu anlamda faydalı olabilir. Bunların yanında mesane kontrolüne yönelik kas egzersizleri için hekim kontrolünde bir program uygulanabilir. Bütün çabalara karşın bir başarı elde edilmemiş ise çocuk altını ıslatmadan alarm veren bir alet ve ilaç kullanılması gerekebilir. Alarm sistemi bu bozukluğun tedavisinde % 75 başarı sağlar. Son yıllarda, yatak ıslatan çocuklar için dilde eriyebilen ve düşük yan etki riski olan ilaçlar ile 3 aylık tedavi sonrasında %60-70 başarı elde etmek mümkün olabilmektedir. Bütün bunlara rağmen düzelmeyen hastaların idrar torbası (mesane) ürodinami adı verilen basınç çalışmaları ile değerlendirilmelidir. Bunun sonucunda bozukluk ortaya çıkarsa işeme eğitimleri(üroterapi) ve bazı durumlarda cerrahi girişimler gerekebilir.

Altını ıslatma belirtisi gösteren çocukların mutlaka ilgili uzmanlara götürülmesi gerekir. Yaşlarına göre çocuklar pediatri ve psikiyatr ve üroloji uzmanına götürülebilirler.


Alıntdır
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
alt, enürezis, nedenleri, nedir, nelerdir, ıslatmanın


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Göz tansiyonu nedir ? Göz tansiyonu belirtileri nelerdir ? KoJiRo Göz Sağlığı 0 11 Haziran 2022 15:39
Göz Kuruluğu, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir ? KoJiRo Göz Sağlığı 0 11 Haziran 2022 15:38
Salgına Dönüşmesinden Korkulan Maymun Çiçeği Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir? Beatrice Sağlık Haberleri 2 23 Mayıs 2022 14:07
Adak nedir, dindeki yeri nedir? mamihlapinatapai İslam ve Din 0 06 Mayıs 2022 13:08
Çocukların Yalan Söyleme Nedenleri Beatrice Anne ve Çocuk 0 05 Mayıs 2022 14:54




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net