Forum Logo




Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey

Bilgisayar ve Donanım ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree35Beğeniler

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 08 Nisan 2023, 11:12   #21
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




ZİP VE JAZ SÜRÜCÜLERİ:
Bu aygıtın en önemli özelliği taşınabilirliktir. Her seferinde bilgisayarın kasasını açıp sürücüyü çıkarmak gerekmiyor. Üç çeşidi vardır:Paralel porta bağlananı SCSI olanı ve her iki türlü de bağlanabileni. SCSI türü bir zip sürücü alıyorsanız yanında bir SCSI denetleyici de gerekiyor. Pil ve adaptörharici zip sürücüleri için gereklidir. Çünkü bu tip sürücüler elektriği prizden alır.SCSI zip sürücü paralel porta bağlananından daha yüksek bir veri aktarım hızına sahiptir. Eksik yönü ise yeterli hıza sahip olmamasıdır. Paralel porta bağlı olanı ise SCSI zipten daha yavaştır. Ama taşınabilirliği ve uyumluluğu ile bunu telafi ediyor.

Jaz ise disket sürücüye değil doğrudan “ikinci bir sabit disk”’e alternatif olmayı hedefliyor. Normalde jaz SCSI denetleyici gerektiriyor ve her bilgisayara bağlamak gibi bir imkanımız yok. Ancak Traveler adlı adaptörle jazı paralel porta bağlayabiliyor böylece taşınabilirliğini arttırabiliyorsunuz. Jaz kapasitesinin yanında performansıyla da dikkat çekiyor. Neredeyse bir sabit
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 11:13   #22
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




MONİTÖR
Bilgisayarın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitörler bir plastik muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri güç transformatörünü ve resim tüpünü içerir. Bir monitörün resim tüpü bir TV tüpü gibi çalışır.
Çalışma sistemlerine göre monitör çeşitleri:
1) CRT (CATHODE RAY TUBE)
2) LCD (LIQUID CYRISTAL)
3) Gas Plasma Monitörler
Boyutlarına göre monitörler:
1) 14” 2) 15” 3) 17” 4) 21” 5) 25”
1) CRT Monitörler: Katot ışınlı tüp yapısal olarak bir TV’ninkine benzer. Bir renkli monitörde üç adet katot tabancası bulunur. Katot tabancaları havası alınmış katot tüpü içinde ekranın hemen önündeki fosfor noktacığını elektron bombardımanına tutar. Çarpan elektronlar fosfor noktacığını kısa bir süre için parlatır. Bu işlem çok hızlı ve süreklidir.
2) LCD Monitörler: Yapıları nedeniyle mobil tesislerde kullanılır. Çalışma sistemleri basittir. LCD monitörde görüntü ışığa duyarlı bir plastik tabaka içinde sıvı kristalin ışığı yansıtmasıyla sağlanır. Bundan anlaşılacağı üzere LCD monitörler ışıksız ortamlarda kullanışsızdırlar.
Monitör seçimi: Ekranın büyüklüğünü yapacağımız işe ve amaca göre seçmeliyiz. Büyüklükle beraber çözünürlüğe de dikkat edilmelidir.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 11:14   #23
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




KLAVYE:
Bilgisayarın en önemli giriş elemanıdır. İki tip klavye vardır: F klavye ve Q klavye. Klavyede her tuşa iki kod atanmıştır. Tuşa basınca oluştur kodu tetiklenir. Tuş bırakıldığı zamanda bitir kodu tetiklenir. Karakter atamaları kod sayfalarında saklıdır. Bunlar her tuş koduna belirli bir karakter karşılığı düşürürler. KEYB komutu basit anlamda klavyeden gönderilen her kod için uygun bir karakter atamakta kullanılan bir tabloyu yükler. Standart klavye tuşları şu şekilde sınıflandırmaya tabi tutulabilir.
1) Fonksiyon tuşları
2) Genel amaçlı tuşlar
3) Özel amaçlı tuşlar
4) Kursör gösterge tuşları
5) Sayı tuşları
1) Fonksiyon tuşları: Fonksiyon tuşları 1’den 12’ye kadardır.(F1-F12 tuşları). Bu tuşlardan F1 ve F3 tuşları DOS ortamında özel amaçlı kullanırlar.
2) Genel amaçlı tuşlar: Rakamların küçük ve büyük harflerin girilmesinde kullanılırlar.
3) Özel amaçlı tuşlar: Bunlar klavyenin kullanılmasında ve programların yürütülmesinde kolaylık sağlarlar. Bu tuşlar;
a) Caps Lock: Büyük harf için tuşları kilitler veya çözer.
b) Delete(Del): Kursörün sağındaki karakterleri siler.
c) Back Space: Her basışta kursörün solunda bulunan karakteri siler.
d) Insert: Araya karakter girme tuşudur.
e) Num Lock: Rakam kilitleme tuşudur.
f) Print Screen: Ekrandaki görüntüyü printere aktarır.
g) Pause: Ekranda akan görüntüyü durdurur.
h) Shift: Klavyede büyük ve küçük harf yazmada kullanılır. Ayrıca üzerinde iki ayrı karakter bulunan tuşlardan üst kısımdakileri yazdırır.
i) Tab: Kursörün soldan sağa ilerlemesini sağlar.
j) Escape(Esc): O anda işletilmekte olan komutu iptal eder.
k) Alt Gr: Tuşların yan yüzeyinde bulunan karakterleri yazdırır.
l) Ctrl: Tek başına bir işe yaramaz. Genellikle komutlara ilişkin kestirme tuşlarını tanımlamak için kullanılır.
m)Page Up – Page Down: Çalıştırılmakta olan bazı programlarda sayfaların aşağı ya da yukarı kaydırılmasını sağlar.
n) End – Home: Programda sayfanın veya satırın en başına ve en sonuna gidilmesi için kullanılır.
4) Kursör kontrol tuşları: Kursörün sağa sola aşağı ve yukarı hareketini sağlar.
5) Sayı tuşları: Num Lock tuşunun aktif olmasıyla birlikte sayı girilmesini sağlar.
Enter Tuşu: Klavye ile yazılan komutun bilgisayara girilmesini ve işleme sokulmasını sağlar.
Space Tuşu: Karakterler arası boşluk bırakılmasını sağlar.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 11:14   #24
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




MOUSE:
Programın yapısına göre bazen menü seçmek veya ekran içerisinde çalışılacak noktaya gidebilmek kursör gösterge tuşlarıyla uzun zaman alabilir. Bu işlemin hızlandırılmasında mouse görev alır. Mouse üzerinde iki veya üç tuşu bulunan düzgün bir yüzeyde hareket edebilen elektriki sinyaller üreten bir giriş birimidir. Mouse hareket ettirildikçe mouse işareti de hareket eder. Üzerindeki tuşların özel anlamları vardır. Sol tuş enter sağ tuş esc’dir.
Mouse bilgisayarda COM1 olarak adlandırılan seri porta bağlanır. Kendine özel mouse programıyla bilgisayara yüklenir. Mouse programı bir mouse driver ise bu dosya device komutu ile CONFIG.SYS dosyasının içine yazılır. COM veya EXE uzantılı dosya ise doğrudan AUTOEXEC.BAT dosyası içerisine yazılmalıdır.
Mouse ile çeşitli yönlerde yapılan hareketler mouse’un altında bulunan topu hareket ettirir. Topun hareketi yatayda ve dikeyde hareket edebilen ayrı disklere iletilir. Bu disklerdeki hareketler ise elektriki sinyallere çevrilir ve bu sinyaller de bilgisayara birer bilgi olarak taşınır.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 11:15   #25
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




YAZICILAR:
Bilgisayardaki bilgilerin basılı bir kopyasını almamızı sağlar. En önemli çıktı aygıtlarından biridir. Başka bir ifadeyle bilgisayardan elde edilen çıktıları kağıt üzerine yazan elektronik baskı birimidir. Üç çeşit yazıcı vardır:
1) Nokta vuruşlu yazıcılar
2) Mürekkep püskürtmeli yazıcılar
3) Lazer yazıcılar
Nokta vuruşlu yazıcılar: Matrix şeklinde dizilmiş iğneleri bilgisayardan aldıkları emirler doğrultusunda elektromıknatıs etkisiyle hareket ettirerek kağıt ile yazıcı kafası arasında gergin duran şeride nokta vuruşlarla karakteri basan yazıcılardır. Bu yazıcılar şu bölümlerden oluşur:
a)Şerit
b)Şerit kafesi
c)Şaryo(kağıt rulosu)
d)Kağıt seçme mandalı
e)Kaka ayarı mandalı
f)Traktör
g)Paralel bağlantı konnektörü
2-Mürekkep püskürtmeli yazıcılar: Bu tip yazıcılar yazma prensibi olarak nokta vuruşlu yazıcılar gibi karakter basabilir. Bununla birlikte bu yazıcılar çok sessiz ve görünüşleri daha ergonomiktir. Bu yazıcılarda baskı işlemini yapan mürekkep baskı kafaları delik matrixlerden oluşur. Yazıcı kafasında bulunan meme odaları otomatik tüpe dolum işlemini aynı anda yaparlar.

Baskı işlemi için ısıtma odaları sıcaklığını 300 °C’ ye çıkartır. Bu ısıtılan mürekkep damlacığı yüksek bir hızla(100 km) kağıda püskürtülür.
3-Laser yazıcılar: Son geliştirilen yazıcı türüdür. Sessiz yüksek baskı kalitesine sahip ve diğer yazıcılara göre daha hızlıdır. Temel olarak fotokopi makinasına benzer bir baskı tekniği kullanırlar. Fotokopi makinası ile laser yazıcıyı birbirinden ayıran özellik;baskı kaynağının bilgisayardan gelen digital kodlarının olmasıdır. Bilgisayardan gelen bu sinyaller laserin ürettiği bir ışığı açıp kaparlar. Bu açılıp kapanma çok hızlıdır. Bu ışık dönmekte olan aynaya çarpar ve çarpan ışın ışığa duyarlı olarak dizayn edilmiş bir silindir üzerinde pozitif bir enerji elde eder. Silindir üzerindeki + yüklü alanlara tonerden gelen toz parçacıkları çarpar. Bu olay elektrostatik bir olaydır. Tüm bu işlemler sonucunda + yüklü bölgedeki toner parçacıkları kağıdın üzerinden geçerek baskı işlemini tamamlarlar.

Laser Yazıcının Bölümleri:
a)Kağıt kablosu
b)Toner kartuşu
c) Tanbur =Toner tanburunun yanından dönerek geçen ve toner tozlarının statik yöntemle kağıda basan ünitedir.
d)Toner tanburu = Tonerden gelen tozu üzerinde tutan tanburdur.
e)Laser
f) Temizleme yastığı
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 11:16   #26
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




PLOTTER(ÇİZİCİLER):
Ekranda yaratılan çizim ve grafikleri basmada kullanılan çıktı aygıtıdır. Çiziciler genellikle bir kalemi büyükçe bir kağıdın üzerinde gezdirerek doğrular daire gibi şekiller çizerler. Çok doğru çizimler üretirler. Bu nedenle çizim programlarında sık kullanılırlar.
Çizicilerin çoğunda renkli grafikler üretme ve kalem değiştirme özelliği vardır. Bu çiziciler metin basımına uygun değillerdir. Çünkü her karakteri tek tek çizmek uygun değildir. Ayrıca karakterler her zaman tek dize görünürler. Günümüzde iki tek çizici vardır:
1)Düz satırlı çiziciler: Düz satırlı çizicilerde kağıt bütünüyle çizicinin yüzeyine konur. Kalem-kağıt üzerinde köprü şeklinde uzanan hareketli bir çubuk üzerine yerleştirilmiş bir mekanizma ile hareket ettirilir.
2)Tanburlu çiziciler: Tanburlu çiziciler yalnız bir eksende hareket ederler. Diğer eksenlerde hareket kağıdın hareketi ile sağlanır. Tanburlu çiziciler standart mektup kağıdı boyutundan başlayarak çok daha büyük boyutlu kağıtlara kadar dizayn edilmişlerdir.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 11:17   #27
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




SCANNER(TARAYICI):
Resim yazı şekil etiket standartlandırılmış kod gibi işaretler basılı olduğu alandan okuyup elektrik sinyalleri üreterek bilgisayarın giriş ünitesine gönderen cihazlardır. Bu cihazların çalışmasını fotokopi ve fakslara benzetmek mümkündür. Tarayıcılarda her noktayı algılamayı sağlayan sensörlere CCD denir. Işık şiddetine göre bu sensörlerin yükü değişebilir. Renkli tarama işlemi kırmızı mavi ve yeşil renklerle yapılır. Yoğunluğu ve renk algılaması yüksek bir tarayıcı ile grafik ve şekiller daha net elde edilir.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 11:17   #28
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




HOPARLÖR:
Teknik bir ifadeyle hoparlörler kaynaktan aldıkları anlamlı elektriksel sesleri kulağımız aracılığıyla algılayabileceğimiz titreşimlere yani kısaca seslere çeviren cihazlardır. Tekniği çok basit ve anlaşılabilirdir. Bir mıknatıs içerisindeki bir bölgeye gelen elektriksel sinyaller yardımıyla hareket edebilecekdaha doğrusu titreşim yaratabilecek yapıda elektromıknatıs yerleştirilmiştir. Yani anlayabileceğimiz manyetik özellikleri bulunan cisimlerin birbirleriyle etkileşimi birbirlerini itme-çekme ilkesinden geçer.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 11:18   #29
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




JOYSTICK:
Türkçe karşılığını bulmak zor olsa da genel olarak eğlence yada oyun çubuğu olarak adlandırılır. Adından da anlaşılacağı üzere yere oturan bir
tabakanın üzerinde yukarıya uzanan bir kol ve düğmeler joysticklerin genel fiziksel yapısını oluşturur. Joysticklerde yan kontrolü çubuk ile sağlanırken diğer hareketler için düğmeler kullanılır. Joystick dünyasına baktığımızda iki kavram dikkati çeker: Analog ve digital kavramlar. Analog ve digital joysticklerin birbirlerinden farkı nedir? Bunu bir örnekle açıklayalım: Otomobil yarışı oynuyoruz ve digital bir joystickimiz var. Oyunun bir bölümünde sağa dönmemiz gerekti. Kolu sağa çevirdiğimizde bilgisayar sağ komutuna gider ve tam sağa dönüş gerçekleşir ama analog joystickte kolu çevirdiğimiz kadar dönecektir yani güce duyarlı olarak çalışır.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 11:20   #30
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




BARKOD OKUYUCU:

Barkod okuyucular temel olarak okudukları barkod bilgisini kablo aracılığıyla veya kablosuz olarak bilgisayara doğrudan aktaran cihazlardır.Barkod okuyucular CCD Long Range (Uzak Mesafe) Laser ve Kablosuz sınıfındadırlar.
CCD okuyucular yakın temasla ve ancak okuyucunun kafa genişliği kadar olan barkodları okuyabilirler. Long Range okuyucular bir tür CCD okuyucu olup barkod genişliği kafa genişliği ile kısıtlı değil ve 10-12 cm gibi uzak mesafeden okuma yapabilirler.
Laser okuyucular barkodları daha kolay ve daha uzak mesafeden okuyabilirler. Bu modellerin endüstriyel modelleri de mevcuttur.

Kablosuz okuyucular bilgisayar kablo bağlantısı olmadan serbestçe belirli bir alan içinde (yaklaşık 20-30m) barkodların okutulmasını ve bilgisayara aktarılmasını sağlar.

Barkod: Barkod kodlanabilir bilgilerin bilgisayar ve benzeri cihazlar tarafından okunabilmesini sağlayan basit simgelerdir. Başka bir tanımla yan yana dizilmiş farklı kalınlıktaki çizgilere barkod denir.

Barkodlar sadece düz çizgilerden oluşmamaktadır.2D diye adlandırılan iki boyutlu barkodlar da vardır. Bunun sayesinde yüzlerce karakterlik bilgi bit barkoda sığdırılabilmektedir.2D barkodu ile bir personelin tüm kimlik bilgileriniklinik uygulamalarda bir hastaya ait tüm bilgileriüretimde ürünün geçtiği aşamaları tutabiliriz.

İlk barkod patenti 1949 yılında alınmıştı. Ama o zamanlar bilgisayar ve teknolojik aletlerin yaygınlaşmış olmamasından dolayı kullanımı çok yaygın değildi. 1980 yılından sonra yoğun kullanılmaya başlanmıştır. İlk barkod standardı 1968’de oluşturulmuştur.

Barkod birçok standarta sahiptir. Bu standartlar barkodun basımı ve okunması için uluslar arası kuruluşlar tarafından saptanmaktadır.EAN Avrupa ve ülkemizde en yaygın kullanılan standarttır.EAN kodu içinde ülke koduürün kodukontrol kodu gibi kodlamalar bulunmaktadır.EAN kodu Türkiye’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde bulunan Mal Numaralama Merkezi tarafından verilmektedir.
EAN on üç haneden oluşur.EAN’ deki çizgilerin anlamları sırasıyla:

XXX XXXX XXXXX X
ülke kodu firma kodu ürün kodu kontrol kodu

Bazı ülkelerin kodları:
Ülke Kodu Ülke Kodu
USA&Kanada 00-13
İran 626
Fransa 30-37
Mısır 622
Almanya 400-440
İtalya 80-83
Japonya 45
İspanya 84
Yunanistan 520
Türkiye 869
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilgisayar, bilgisayar arşivi, bilgisayar hakkında, donanım, donanım arşivi, donanım hakkında herşey, hakkında, herşey


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Kanser Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 19 20 Mayıs 2022 15:25
Diyabet Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 14 20 Mayıs 2022 15:21
Başak Burcu Erkeği Hakkında Herşey Astrea Başak 4 14 Mayıs 2022 04:25
Başak Kadını Hakkında Herşey Astrea Başak 2 14 Mayıs 2022 04:24
Güzellik Sırları ~ Moda ve Güzellik Hakkında Herşey.. Astrea Vücut ve Cilt Bakımı 9 14 Mayıs 2022 02:40




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net