Forum Logo




Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey

Bilgisayar ve Donanım ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree35Beğeniler

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 08 Nisan 2023, 09:29   #11
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




İşlemcilerin Yazılım Destekleri

MMX: Intel’in geliştirdiği MMX’in açılımı çoklu ortam uzantılarıdır (Multimedia Extensions) ve işlemcilere eklenen 57 çoklu ortam komutuna verilen addır. AMD’de bu komut setinin lisansını Intel’den almıştır. MMX işlemciler bazı genel çoklu ortam işlemlerini üstlenirler (örneğin normalde ses kartı veya modemler tarafından yapılan dijital sinyal işleme). Ancak bu komut setinin kullanılabilmesi için MMX uyumlu yazılımların kullanılması gereklidir. MMX işlemcilere ekleneli uzun bir süre olmasına karşın MMX destekli.

Yazılımların beklendiği kadar çabuk artmadığı gözlenmiştir.
olabilir.

3DNOW!: 3 boyutlu grafikler ile ilgili hesapların hızlandırılması için AMD işlemcilerde kullanılan komut setinin adıdır. Özellikle 3dnow! Destekli oyunların sayısı hızla artmıştır. Ekran kartlarının da 3dnow! Destekli sürücüleri olabilir.

SSE: (Streaming SIMD Extensions) burada SIMD açılımı ise Single Instruction Multiple Data biçimindedir. Mutlaka Türkçeleştirmek gerekirse "akıcıtek komutla çoklu veri işleme uzantıları" diyebiliriz. Yani işlemciye bir komut verirsiniz birçok veriyi bir amaca yönelik olarak işler. Grafik resimvideo animasyon 3 boyut işlemleri ses tanıma öğelerine sahip ses destekli uygulamalarda ciddi bir performans artışı sağlar. Intel tarafından geliştirilip Pentium III işlemcilere uygulanan 70 adetlik yeni komut setidir. Yakında Celeron ve Pentium II işlemcilere de uygulanması beklenmektedir.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 09:31   #12
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




CD-ROM Sürücüler

CD (compact disk) 650 MB’lık veri ve 74 dakikaya kadar ses ya da görüntü depolama olanağı sunmaktadır. 12 cm çapına 1.2mm kalınlığındaki CD lerin aslına oldukça basit bir yapısı var.CD’nin yazılabilir yapısı üç adet ince tabakadan oluşmaktadır en üsteki kuruyucu tabaka ortadaki alüminyum tabaka ve en alt kısımda bulunan seffaf tabaka. Verilerin yazıldığı kısım ortadaki tabakadır.

CD-ROM Sürücüleri :
CD-ROM sürücüler yukarıda bahsi geçen CD türlerini bilgisayarda kullanmamızı sağlayan aletlerdir.CD-ROM sürücüler bir çok CD formatını desteklemektedir.

Bir çok CD sürücünün ön panelinde CD çıkarma ve play tuşları çalışma göstergesi ses kontrol düğmesi ve kulaklık çıkışı vardır. Eğer bir ses kartınız yoksa kulaklık çıkışına bağlayacağınız bir hoparlör veya kulaklık yardımıyla CD-ROM sürücüsünden müzik CD’lerini dinleyebilirsiniz.

Arka panel ise CD-ROM sürücünün bilgisayara bağlantısını gerçekleştirmek gerekli çıkışların bulunduğu bir kısımdır. Güç bağlantısı arabirim bağlantısı Master/Slave jumper analog ses çıkış dijital ses çıkış olmak üzere beş tane arabirim ünitesi bulunmaktadır.Güç bağlantı çıkışı sürücünün çalışması için gerekli elektriğin bağlandığı çıkıştır. Arabirim bağlantısı sürücünün okuduğu verileri sisteme gönderdiği çıkıştır.Jumper ayarları sayesinde sürücüyü bilgisayara master veya slave olarak tanıtabiliriz. Bu konuda dikkat edilmesi gerekken bir husus sürücünün bilgisayara secondary master olarak tanılmasının avantajlı olacağıdır.Böylelikle verinin sisteme erişim hızı artırılmış olur. Analog ve digital ses çıkışları sayesinde sürücüyle ses kartınız arasındaki bağlantıyı gerçekleştirebilirsiniz.

CD-ROM Sürücünün Çalışma prensibi : CD-ROM sürücünün çalışması basit bir mekanizmayla gerçekleştirilmiştir. Sürücünün içerisinde CD çekmecesi CD sabitleyici motor kafa ve kafa üzerinde yeralan lazer gözünden oluşur. CD çekmecesine yerleştirilen CD sürücünün içerisine girdiğinde CD sabitleyici tarafından tutulur ve motor yardımıyla dönmeye başlar. Motorun çalışması iki farklı yöntemle gerçekleşmektedir. Bunlardan ilki daha eski ve yavaş CD-ROM sürücülerde gördüğümüz CLV (Constant Linear Velocity) dir. CLV metodunda CD sürücü içerisinde okunan bölgeye göre farklı hızlarda döndürülür. Eğer CD nin dış bölümü okunuyorsa dönüş hızı düşüktür. İç kısımlarda ise bu hız artar. Motorun çalışmasında kullanılan ikinci yöntem ise CAV (Constant Angular Velocity) dir. Bu yöntemde CD hangi kısmın okunduğuna bakılmaksızın aynı hızda döndürülür. Bu yöntem hardisk’lerdeki motorun çalışma yöntemiyle aynıdır. Bu yöntem sayesinde CD’nin dış kısımlardaki veri oldukça hızlı bir şekilde okunur. Mekanizmada yer alan parçalardan birisi de kafadır. Kafanın ileri geri hareketi sayesinde CD üzerindeki farklı kısımlara ulaşılmasını sağlar. Kafa üzerindeki lazer CD üzerindeki veriyi okur.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 09:37   #13
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




CD-DVD TERMİNOLOJİSİ
CD-R yazılabilir CD’ye verilen isimdir. Bir CD’ye hem okuma hemde yazma imkanı sağlar. Ancak bu yazma işlemi bir kereye mahsustur. Yazdığınız bir CD-R’ı silemezsiniz. CD-R medyalar veri müzik ve görüntü depolamak amacıyla kullanılır ve tüm CD sürücülerle uyumludurlar.

CD-ROM Bugün okuma amaçlı kullanılan CD’leri okumak için kullanılan en yaygın üründür. CD-ROM’lar 650MB veri depolayabilir ve buda bir floppy’nin 400 katına denk düşer. Günümüzde satılmakta olan tüm kişisel bilgisayarlarda standard olarak bulunmaktadırlar. 1X 2X 4X ... şeklinde gelişip şu anda 48X’e kadar artmıştır. X ifadesinden evvel gelen sayı bir audio cd çalıcıdan kaç kat hızlı veri aktarabildiğini belirtir.

DVD : Digital(Sayisal) Video Disc kelimelerinden oluşmuştur. Daha sonra DVD forum tarafında çok amaçlı anlamına gelen Versatile eklenmiştir.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 09:41   #14
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




PC-DVD’lerin en büyük avantajı hem DVD filmlerin seyredilebilmesi hem de DVD üzerindeki bilgisayar datalarının okunabilmesidir.1996 sonundan beri ev sineması kavramı da DVD ile beraber yaratıldı. Beş ayrık hoparlör bir de bas sistemini destekleyen ses formatını üzerinde bulunduran DVD’ler evde sinema kalitesinde ses çıkışı sağlamaktadır.
--------------------------------------------------------------------------------
CD-I (Interaktive-CD): Duran görnütler audio grafik ve bilgisayar bilgileri verebilen interaktif bir ürün için kullanılan deyimCD-ROM XA: CD-I gibi bu depo edici disk bilgisayar metin ve grafiklerini ve durağan görüntülü video bilgileri ve yüksek kaliteli audio ile kombine eder.
--------------------------------------------------------------------------------
CD-ROM: Herhangi bir dijital bilgiyi bir kompakt diskte toplamak için geliştirilmiş biçimsel bir standart.
--------------------------------------------------------------------------------
CD-ROM: Yazılımların depolanmasında arşivlenmesinde ve multimedya uygulamalarında kullanılan dünya standartıdır.
--------------------------------------------------------------------------------
CD-ROM: CD-ROM kişisel bilgisayar ortamlarında harici bir CD-ROM okuyucu yoluyla kullanılan CD’lerdir. Bilginin CD-ROM üzerine kaydediliş şekli hangi işletim sisteminde kullanılacağını belirler. CD-ROM okuyucular ise böyle bir ayrıma tabi değildir. Macintosh ve IBM uyumlu bilgisayarlar aynı CD-ROM okuyucusunu kullanabilirler. CD-ROM okuyucuların fiyat farklılıklarını belirleyen bilgi erişim hızlarıdır. Bu hız ortalama 31 milisaniye ile 120 ms arasında değişir. CD-ROM ’ların bilgi erişim hızı her geçen gün artmakta fiyatları ise düşmektedir.CD-ROM okuyucusu bilgisayara harici olarak veya disket sürücü gibi ana gövdeye de takılabilir.Tüm CD-Audio’ları bu okuyucular okuyabilir.CD-DOM’un bilgi kayıt formatı Sarı Kitap adı verilen teknik spesifikasyonla standartlaştırılmıştır.
--------------------------------------------------------------------------------
CD-ROM Sürücünün Denetlenmesi: Bilgisayar bir CD sürücüsünü kontrol ederek bir CD’ deki depolanmış müziği okutabilir.
--------------------------------------------------------------------------------
CD-Audio: Müzik CD’lerinin yayımlandığı medyadır ve tüm CD okuyucularında çalışabilme özelliğine sahiptir. CD-Audio’nun bilgi kayıt formatı Kırmızı Kitap adı verilen teknik spesifikasyonla standartlaştırılmıştır.
--------------------------------------------------------------------------------
CDI (intevaktive): İçinde müzik grafik ve videoyu etkileşimli bir şekilde bulundurabilen bir CD formatıdır. Sadece CDI formatını okuyabilen cihazlar mevcuttur. Bilgisayar ortamında CDI oynatmak için ek bir yazılım gerekmektedir.
--------------------------------------------------------------------------------
CD-I: CD-Interactive tüketici pazarına yönelik üretilen ve televizyonla birlikte kullanılan bir CD çalar aygıtı için geliştirilmiş bir formattır. Üzerine 19 saatlik mono ses veya 72 dakikalık tam ekran video veya 5000 adet fotoğraf kaydedilebilmektedir. Bunların farklı oranlarda kombinasyonları mümkündür.Tüm detayları Yeşil kitapla standartlaşmıştır. CD-I okuyucunun diğer okuyuculardan temel farklılığı kullanımı için yalnızca bir TV’nin yeterli olmasıdır. Okuyucu uzaktan kumanda bir fare veya kablolu bir fare ile kullanılmaktadır. Ayrıca tüm CD-Audio disklerini de okuyabilmektedir.
--------------------------------------------------------------------------------
CD-XA: Bu format Sony’nin getirdiği bir standart olup fazla yaygınlık kazanmamıştır. Temelde CD-ROM formatının daha iyi görsel bilgi aktarabilmesi için geliştirilmiş bir ara çözümdür. Yine bilgisayarlara takılan özel bir okuyucu tarafından okunabilmektedir. Bilgi kayıt formatı Sarı kitapta standartlaştırılmıştır.
--------------------------------------------------------------------------------
CD-Bridge: En yaygın kullanımında olan CD-ROM formatı ile yeni gelmesine rağmen hızla yaygınlaşan CD-I formatlarının bir anlamıyla bileşiminden çıkan bir formattır. Bu formatta kayıt yapılan disk hem CD-I okuyucuda hem de CD-ROM okuyucuda kullanılabilmektedir.Daha fazla yazılım üreticilerinin yeni gelişen pazarlara CD-ROM ürünlerini aktarmaları için geliştirilmiştir.Özel bir okuyucusu yoktur.
--------------------------------------------------------------------------------
CD TERMİNOLOJİSİ: CD’ler multimedya programlarının en yaygın kayıt ve kullanım ortamı haline gelmektedir. Bu gelişmenin nedeni CD’lerin geniş hafıza kapasitesinden kaynaklanmaktadır. Bir CD 650 MB hafıza kapasitesiyle 450 adet 1.4 MB hafızalı bilgisayar disketine eşdeğerdir. Bu özellikleriyle CD’ler doğal olarak bol miktarda hafıza gerektiren görsel işitsel veriler için en uygun ortamı sağlamaktadır.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 09:49   #15
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




Audio Modem Riser (AMR) nedir?
AMR Intel tarafından geliştirilen bir teknolojidir ve kullanıma i810 yongalı anakartlarla ile girmiştir. AC97 uyumlu bu teknolojiyle birlikte Masaüstü PC maliyetlerinde düşürülmesi amaçlanmıştır. AMR’ın amacı modemin analog I/O fonksiyonlarını anakartta bulunan Riser adı verilen küçük bir slot üzerindeki codec yongasıyla işlemektir. Ses iletimi ise anakart üzerinde bulunan ses yongası tarafından yapılmaktadır. Bu riser anakart üzerindeki diğer slotlardan boyut olarak oldukça küçüktür. Ancak anakart üzerindeki bu modem özelliğini kullanmak sadece AMR yetmez. Bu özelliği aktifleştirmek için son kullanıcıya maliyeti PCI bir soft modemden çok daha az olan bir AMR Kart takılır. Bu AMR Kartların tümü şu anda V.90 gibi mevcut olan modem teknolojilerini desteklemektedirler. AMR’la birlikte anakartınızda modeminize bir slot ayırmayacaksınız. Böylece anakartınızda kullanabileceğiniz fazladan bir slotunuz kalıyor. AMR kartlar iki türlü çalışabiliyor. Primary (birincil) ve Secondary (ikincil) olarak. Primary yada Secondary ayarı ise anakartın üzerinde ses yongası olup olmamasına bağlı. Eğer anakartınızın üzerinde ses yongası varsa AMR kartınızı üzerinde bulunan jumper yardımıyla kartınızı Primary olarak eğer ses yongası yok ise Secondary olarak ayarlıyacaksınız. Bunun nedeni ise anakart üzerinde veri aktarımı sırasında ses yongası olup olmamasına bağlı olarak performans düşüşünü ve zaman kaybını önlemek
AMR teknolojisi sadece modem için değildir. Ses özellikli AMR kartlarda düşünülmüştür ancak günümüzde sadece modem kartlarını kullanabilmekteyiz. AMR kartların yaygınlaşmasıyla ISA modemlerin yerini alan PCI modemlerde yerlerini AMR kartlara bırakacak gibi görünüyor.

Not:Eski bir bilgi sayılır ama bilinmesinde fayda görüyorum.saygılar.

Gigabit Ethernet;
Yüksek Bant Genişliğine Rağmen
Alt-Yapı Yatırımlarını Koruyacak Gibi Görünüyor !
Gigabit Ethernet yerel ağlar için (Local Area Network – LAN) veri iletim standartı olup teorik olarak saniyede 1 milyar bit’lik bir oranı ifade etmektedir. Teorik olarak diyoruz çünkü henüz bu sınırda çalışan ürünler yok; son kullanıcılara sunulan ürünlerin içinde bilinen en büyük veri iletim hızı yaklaşık 800000000 bit/saniye (800 Mbit/sec) seviyesindedir. Bu oranda bile şu karşılaştırmayı yapabiliriz; bir server üzerinde full-duplex çalışan 4 adet yüksek performanslı Fast Ethernet NIC (Network Interface Card) toplamının sağladığı bant genişliğini 1 adet Gigabit Ethernet NIC tek başına sağlayabilmektedir.

IEEE 802.3 standart segmentinde (Ethernet ve Fast Ethernet standartları ile beraber) bulunan Gigabit Ethernet son dönemlerde bilinirliği yüksek olan bazı markaların ürün gamına girmiş bulunmaktadır. Genel olarak hedeflenen kullanım alanı ileri seviye omurgalar (Enterprise Backbone) dır. Varolan 10 ve 100 Mbit’lik ağ kartlarından oluşmuş yerel ağlar için kullanilabilecek Gigabit Ethernet omurgalar temel olarak ATM’e bir alternatif olarak görülmektedir. Veri iletiminde bant genişliğinin yükseltilebilmesi ATM’e göre daha ucuz esnek ve uyumlu olması Gigabit Ethernet için şimdilik bir avantajı ifade etmektedir. Esas olarak fiber-optic medyayı temel alan Gigabit Ethernet standartı (IEEE 802.3z) kısa mesafelerde halihazırda popüler ve yaygın olan kategori 5 (CAT5) bakır medyayı da kullanabilmektedir (IEEE 802.3ab)

Genel olarak ağ uzmanları (burada özellikle ağ yönetimi ve geliştirilmesi ile sorumlu olan kişileri niteliyoruz) kullanılan data kablolama altyapısının doğal olarak basit ve kullanım ömrününde uzun olmasını sağlamaya çalışırlar. Geleceğe dönük olarak bugün varolan data kablolama alt-yapılarında yani bakır medyada (CAT5 UTP) Gigabit Ethernet’in reel olarak kullanılabilmesi ağ uzmanlarını en fazla ilgilendiren konudur. Günümüzde kamu yada özel sektördeki işyerlerinde CAT5 kullanımı oldukça yaygındır; 10 Mbit ve 100 Mbit Ethernet standartlarının dünyadaki yerel ağların nerede ise 80%’ini oluşturmaktadırlar. 1000BASE-T tanımı ile bakır üzerinden Gigabit Ethernet kullanımı (1000Base-T IEEE802.3ab) varolan CAT5 veri kablolama alt-yapılarının gelecekte de devamlılığını sağlayıcı etkenlerden birini oluşturmaktadır.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 10:03   #16
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




Farklı bir bakış açısıyla QUANTUM;
Shock Protection System
&
Shock Protection System II


Bilgisayarımızın en hassas parçası olan Hard Diskimiz büyük küçük her türlü darbeden etkilenmektedir. Bu etkiler belki hemen o anda veya kısa vadede etkisini göstermez ancak uzun vadede çok büyük problemlere yol açabilirler. Aslında keşke arıza hemen ortaya çıksa ve o anda icabına bakılsa... Çünkü aylar yıllar sonra çıkan arıza yalnızca Hard diski götürmez içindeki bilgilere kullanıcısı için yeri belki hiç doldurulamayacak olan bilgilere de zarar verir. Acısını başına gelen varsa bilir!

Tabii ki Hard Disk sektörünün öncüsü Quantum’un Mühendisleri bu çok önemli problemin farkına vardıkları anda çözüm geliştirmeleri uzun sürmüyor ve öncelikle Hard Disk çalışmazken aldığı darbelere çözüm geliştiriyorlar;

SHOCK PROTECTION SYSTEM:


Disk darbe aldığında plaka üzerindeki okuyucu kafa hareket ederek yüzeye kontrolsüz olarak çarpıyor. Bu darbeler plakadan mikroskopik parçalar kopmasına sebep oluyor ve kopan parçalar diski üzerine yapışıyor. Daha sonra disk çalışmaya başladığında kafa dairesel hareketlerle diskin yüzeyinde uçarak bilgileri plakaya yazmaya çalışıyor ANCAK kopan o küçücük parçacıklar adeta devleşiyor ve kafanın hareketini engelliyor. Bilgilerin düzen içinde yazılması mümkün olmuyor. BAD SECTOR denilen korkunç hadisenin ilk adımı işte böyle atılıyor ve disk çöpte nihayetleniyor. Tabi ki bilgilerimizle birlikte...

Quantum ise geliştirdiği SPS ile kafanın kontrolsüz hareketlerini engelliyor parçacıklar kopmuyor bilgiler yanlış yerlere veya eksik yazılmıyor veeee Bad Sector oluşmuyor.

Aslında bu başlangıç. Diskler yalnızca çalışmazken darbe almıyorlar. Hepimizin ayağı kimbilir günde kaç kez çarpıyor bilgisayarımızın kasasına. Birsürü küçük darbe alıyor zavallı bilgisayarlarımız. Aslında bu darbeler hiçte küçük değil... Yani bir hard disk için... Tam birşeyler yazarken 7.4 şiddetinde deprem olduğunu düşünün... Kalem bir tarafta kağıt diğer bir tarafta!!!

Kafanın kaç kez plakaya çarptığını kopan parçacıkları ve sonrasında oluşan Bad Sector’leri bir düşünün...Quantum’umuzun güzide mühendisleri bunun da çözümünü bulmuşlar;

SHOCK PROTECTION SYSTEM II:

Yani bir Quantum disk tam bilgileri yazma esnasında darbe alırsa Kafa bunu hissediyor. Yazmayı bırakıyor diskin üzerinde uçmayı da... Bu arada bilgiler Quantum’un içindeki bir Chipte saklanıyor. Şok geçtiği anda bilgiler tekrar yazılmaya başlıyor. Bad sector yok problem yok bilgilerimiz güvende... İŞTE QUANTUM FARKI.

NOT: Quantum artık üretilmiyormaxtor satın alınca firmayı maxtor adı altında maxtor ismi ve teknolojisi ile birleştirilerek üretilmektedir.Quantum gerçektende bambaşka bir diskti.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 10:06   #17
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




DİSKETLER:
Yardımcı bellek birimleridir. En önemli özelliği sistemden bağımsız olarak saklanabilmesi ve taşınabilmesidir. Bu yüzden bilgisayardan bilgisayara bilgi taşıma ve bilgi alışverişi yapma olanağı sağlarlar. Floppy disketler ancak disket sürücü tarafından kullanabilirler. Disket sürücüler birbirleriyle uyum içerisinde çalışan mekanik ve elektrik-elektronik parçalardan meydana gelmişlerdir. Okuma-yazma kafası çift taraflı olup ileri-geri hareketlerle üzerindeki verilere erişir. Kayıt ortamları plastik bir koruyucu ile kaplanmıştır. İki çeşit disket vardır:

a) 5.25 inch’lik disketler: İlk çıkan disketlerdir. Kapasite olarak küçük hacim olarak büyüktürler. 320 Kb ve 720 Kb kapasitededirler.
b)3.5 inch’lik disketler: Bunlar 720 Kb ve 1.44 Mb kapasiteye sahiptirler. Double Density ve High Density olmak üzere iki tiptedirler.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 10:18   #18
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




SES KARTLARI:
Multimedia uygulamalarının en önemli parçasıdır. Herhangi bir olaydaki sesi bizlere yansıtır. 16 bit’lik PCI veriyoluna sahiptirler. Genellikle uzantıları MP3MID ve WAV şeklindedir. Ses kartının çalışma prensibi sesleri yapay olarak elde etme işlemidir. Sesin tanımı frekans ile sinyalin genliğidir. Frekans sesin ton yüksekliğini ölçmede kullanılır ve birimi Hz’dir. Sound Blaster en yaygın olarak kullanılan ve tüm yazılımlar tarafından tanınan bir ses kartı formudur. Sound Blaster uyumlu ses kartları ses özelliği taşıyan bütün yazılımlarda kullanılır. Ses kartını alırken şunlara dikkat edilmesi gerekir:

1-Plug and play özelliği bulunmalı
2-En az 44.1 KHz örnekleme frekansında bulunmalı
3-MIDI müzikleri yapmak istiyorsanız aldığınız ses kartı MIDI klavye ve enstrüman bağlanabilecek MIDI ara birimine sahip olmalıdır.
Ses kartını kurulması:
1-Ses kartı uygun ve boş bir slota takılır ve bilgisayar çalıştırılır.
2-Ses kartının sürücü disketi sürücüye takılır.
3-Denetim masasından “yeni donanım ekle” simgesi tıklatılır. Donanım ekleme sihirbazından bize uygun olan donanım seçilir.
4-Yeni donanım ekleme sihirbazı dialog kutusundan “ses video ve oyun denetçileri” seçeneği seçilip “ileri” düğmesine tıklanır. Gelen pencereden marka ve model seçimi yapılır. “İleri” düğmesine tıklanır.
5-Gelen pencereden “disketten yükle” dialog kutusunda “üretici dosyalarını” konumu seçilir. Eğer bilinmiyorsa “gözat”a tıklanılır. Yükleme işlemi bittikten sonra bilgisayar yeniden başlatılır.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 10:24   #19
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




MODEM:
Modemler bilgisayarlar arası iletişimi sağlayan donanım elemanlarıdır. Modem digital sinyalleri analog sinyallere analog sinyalleri de digital sinyallere çeviren aygıtlardır. Modemler telefon hattı üzerinde 300-3000 Hz arasında analog ses dalgaları iletir. Modem bağlantısı seri portlar vasıtası ile sağlanır. Modemlerdeki faks özelliği sayesinde dökümanları resim ve grafikleri fakslayabilir; bize fakslanan bu tür bilgileri bilgisayarımıza alabilir ve yazıcıdan çıktı alabiliriz. İki tip modem vardırahili modem ve harici modem.

Harici modemdeki ışıklı göstergelerin anlamları:
TD=Verinin bilgisayara modemlerle telefon hattı ya da öz kablolu bağlantılar ile diğer modeme göndereceğini belirler.
RD=Diğer modemden verinin geldiğini bildirir.
DCD=Sistemin ve karşıdaki modemin iletişime hazır olduğunu belirtir.
RS=Bilgisayarın modemi kontrol ettiğini gösterir.
RU=Telefonun çaldığını gösterir.
TM=Modem test modunda.
CS=Hattın temiz olduğunu belirtir.

Modemin kurulumu:
1)Denetim masasından “modem” tıklanır.
2)”Yeni modem yükle” dialog kutusundan “modemimi algılama;onu listeden seçeceğim” kutucuğu tıklanır ve “ileri” ye basılır.
3)Ekrana gelen dialog kutusundan marka ve model seçilir ve Windows’un sürücüleri yüklenir. Eğer modemin kendi sürücü dosyaları varsa bu pencereden “disketi var” seçeneği seçilir. Yükleme işlemi bittikten sonra bilgisayar yeniden başlatılır.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Nisan 2023, 11:11   #20
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




ETHERNET KARTI:
Ethernet kartı network(ağ) sistemlerinde kullanılan bilgisayarla ağ arasında iletişimi sağlayan ağ arabirim kartıdır( NIC Network Interface Card). Masaüstü bilgisayarlarda bir genişleme yuvasına takılan diz üstü bilgisayarlarda bir PC Card (PMCIA) soketine takılan yahut bir paralel port aracılığıyla bağlanan karttır. Ethernet kartı gönderilecek verileri alır paketlere böler varış yerine iletir ve paketleri orijinal veri veya dosya yapısına geri çevirir. Yol boyunca kart üzerindeki yazılım bilginin doğruluğunu garantilemek üzere iletim boyunca veri kaybının olup olmadığını anlayabilmek için hata kontrolü yapar.
Ethernet kartı ağa fiziksel olarak bağlanır. Her Ethernet kartın MAC adresi olarak adlandırılan 48 bitlik bir adresi vardır ve 00-23-c3-45-00-b3 şeklinde gösterilir. Piyasada çok çeşitli Ethernet kartları mevcuttur.

Bir PC’yi ağa bağlayabilmek için PC üzerine bazı ekran ve ses kartları gibi bilgisayar içerisindeki bölümlere ( slot ) Ethernet ağ kartı takılmalı ve bilgisayara kartın sürücü programı yüklenmelidir.

Ethernet ilk olarak 2.94 Mbps hızında tasarlandı yalnız daha sonra gereksinimi karşılayabilmek amacıyla 10 Mbps 100 Mbps ( Fast Ethernet ) ve 1000 Mbps ( Gigabit Ethernet ) hızlarında çalışan tipleri üretilmiştir.

Piyasada desteklediği hıza ve teknolojiye göre değişiklik gösteren Ethernet kartları mevcuttur. Ethernet kartları bağlanacakları ağ cihazlarının portları ile aynı teknoloji ve hıza sahip olmalıdır. Bu da bilgisayara takılı mevcut diğer kartlar ve modüllerin özelliklerine göre bir ayarlama yapmak zorunluluğudur. Örneğin 100 Mbps Ethernet portları olan bir HUB’a 100 Mbps hızında bir Ethernet kartı bağlanmalıdır. Bazı kart veya cihaz üzerinde portlarda ’autosense’ özelliği mevcuttur. Bu özellik karşı tarafın hızına uyum sağlayabilme özelliğidir. Ancak teknolojileri yine de aynı olmalıdır. Bu tip ayarların yapılabilmesi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler Ethernet kartının tipine göre değişiklik göstermektedir. Kimi ayarlar kartın üzerinde bulunan bazı anahtar ve jumperlar(atlama) yardımı ile gerçekleştirilir. Bazı ayarlamalar ise kartın bilgisayara takılmasından sonra karta özel bir ayarlama yazılımının çalıştırılmasıyla yapılabilmektedir.

Bazı Ethernet kartları üzerinde bilgisayara takılmadan önce ayarlanması gereken parçalar mevcuttur. Özellikle birden fazla kablo tipini destekleyen tiplerden birine ayarlanmalıdır. Şayet seçim yapılacaksa kart üzerinde bulunan jumper(atlama)’lar ile gerçekleştirilmelidir. Jumperlar devrelerde geçici bağlantıların yapılmasında kullanılan tel gurubudur. Kart üzerinde bulunan her bir jumperin ayrı numarası vardır (Örneğin; J1J2 vb..).

Son yıllarda üretilen Ethernet kartlarının bir çoğunda ikinci bir yöntem olan yazılımla ayarlama özelliği mevcut olduğundan bunlarda jumper ve benzeri elemanlar bulunmaz. Onun yerine gerekli ayarların yapılabilmesi için Ethernet kartının yanında verilen bir disket içinde bulunan kartın ayarlarının yapılabileceği yazılımlar verilir. Ethernet kartlarının montajlarının yapılmadan önce jumper ayarlarının kesinlikle yapılması gerekir.
Dua ' bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilgisayar, bilgisayar arşivi, bilgisayar hakkında, donanım, donanım arşivi, donanım hakkında herşey, hakkında, herşey


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Kanser Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 19 20 Mayıs 2022 15:25
Diyabet Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 14 20 Mayıs 2022 15:21
Başak Burcu Erkeği Hakkında Herşey Astrea Başak 4 14 Mayıs 2022 04:25
Başak Kadını Hakkında Herşey Astrea Başak 2 14 Mayıs 2022 04:24
Güzellik Sırları ~ Moda ve Güzellik Hakkında Herşey.. Astrea Vücut ve Cilt Bakımı 9 14 Mayıs 2022 02:40




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net