Forum Logo




NVIDIA, Açık Kaynak GPU Çekirdek Modüllerini Piyasaya Sürüyor

Bilgisayar ve Donanım ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 04 Temmuz 2022, 21:08   #1
Çevrimiçi
NVIDIA, Açık Kaynak GPU Çekirdek Modüllerini Piyasaya Sürüyor




NVIDIA, Açık Kaynak GPU Çekirdek Modüllerini Piyasaya Sürüyor
Www.TrendForum.Net



NVIDIA, R515 sürücülerinden başlayarak, çift GPL/MIT lisansıyla Linux GPU çekirdek modüllerini açık kaynak olarak yayınlamaya başladı. Bu çekirdek modüllerinin kaynak kodunu NVIDIA/open-gpu-kernel-modules GitHub sayfasında bulabilirsiniz.

Bu sürüm, Linux’ta işletim sistemi ile daha sıkı entegrasyon sağlamak için NVIDIA GPU kullanımını geliştirmeye yönelik yapılan önemli bir adım olarak gözüküyor. Ayrıca geliştiricilerin hata ayıklamasını, entegre edebilmesini ve çeşitli katkılarda bulunmasına da olanak sağlaması bu sürümü önemli kılmakta. Linux dağıtım sağlayıcıları için açık kaynak modülleri kullanım kolaylığını arttırıyor. Ayrıca NVIDIA GPU sürücüsünü imzalayıp, dağıtmak için ezber bozan kullanıcı deneyimini de geliştiriyorlar. Canonical ve SUSE, açık çekirdek modüllerini, Ubuntu ve SUSE Linux Enterprise Distributions ile hemen paketleyebiliyor.

İsterseniz çekirdek olay zamanlamasını daha hızlı hata ayıklamak için iş yükünüzle nasıl etkileşime girdiğini, kod yollarını takip ederek görebilirsiniz. Buna ek olarak, kurumsal yazılım geliştiricileri artık sürücüyü projeleri için yapılandırılan özelleştirilmiş Linux çekirdeğine sorunsuz bir şekilde entegre edebilir.

Bu, Linux son kullanıcı topluluğundan gelen girdiler ve incelemelerle birlikte NVIDIA GPU sürücü kalitesi ve güvenliğinin artmasına katkı sağlıyor.

NVIDIA, her yeni sürücü sürümüyle birlikte, NVIDIA/open-gpu-kernel-modules GitHub sayfasında kaynak kodunu yayınlıyor. Topluluk tarafından gönderilen yamalar gözden geçiriliyor ve eğer onaylanırsa bir sonraki sürüme entegre ediliyor.

Daha fazla bilgi için NVIDIA’nın rehber nitelikteki kılavuzlarına ve süreç ve sürüm uyumu ile ilgili dokümana bakabilirsiniz.

Desteklenen işlevselliği

R515, açık GPU çekirdek modüllerinin ilk sürümü. Sürücülerin paketlenmiş sürümleri, kaynak koduyla birlikte tam takım sağlanmaktadır.

NVIDIA Turing ve NVIDIA Ampere mimarisindeki veri merkezi GPU’ları için bu kod üretime hazır halde beklemektedir. NVIDIA müşterileri içinse bu, geçişi kolaylaştırmak üzere tasarlanan GSP sürücü mimarisinin geçtiğimiz yıl içinde aşamalı olarak kullanıma sunulmasıyla mümkün oldu. Kişiye özel çekirdek modu sürücüsü ile özellik ve performans eşitliği sağlamak için çok çeşitli iş yüklerinde test edilmektedir.

Gelecekte, güven veren bilgi işlem için HMM(Heterogeneous Memory Support) gibi işlevler NVIDIA Hopper mimarisinde temel bir bileşen olabilecek.

Bu açık kaynaklı sürümde GeForce ve İş İstasyonu GPU’ları için olan desteğin, alfa kalitesinde olduğunu söyleyebiliriz. GeForce ve İş İstasyonu kullanıcıları, Linux masaüstlerini çalıştırmak ve Vulkan, NVIDIA OptiX’te birden çok ekran, G-SYNC ve NVIDIA RTX ışın izleme gibi özellikleri kullanmak için NVIDIA Turing ve NVIDIA Ampere Architecture GPU’larında bu sürücüyü kullanabilir. Çekirdek modülü parametresini kullanmayı tercih etmek isterseniz buradaki linkten ayrıntılara bakabilirsiniz.

Sonraki sürümlerde daha sağlam ve tam özellikli GeForce ve İş İstasyonu desteği sunulacak ve NVIDIA Açık Çekirdek Modülleri nihayetinde kapalı kaynak sürücüsünün yerini alacaktır.

NVIDIA Turing ve NVIDIA Ampere Architecture GPU’larına sahip müşteriler, hangi modüllerin kurulacağını seçebilmekte aynı zamanda, Turing öncesi müşteriler de kapalı kaynak modüllerini çalıştırmaya devam edebilecek..

Açık kaynaklı çekirdek modu sürücüsü, CUDA, OpenGL, Vulkan gibi aynı kullanıcı modu yığınları ile çalışır. Ancak, bu durumda sürücü yığınının tüm bileşenleri, bir sürümdeki versiyonlarla eşleşmelidir. Örneğin, kaynak kodun bir sürümünü alıp önceki veya sonraki yayınlanacak bir sürümden, kullanıcı modu yığınıyla oluşturamaz ve çalıştıramazsınız.

Doğru sürümleri yükleme ve sorun giderme adımları hakkında daha fazla bilgi için, sürücü ile ilgili olan README’ye bakabilirsiniz.

Kuruluma geçiş

R515 sürümü hem kapalı kaynaklı sürücünün hem de açık kaynaklı çekirdek modüllerinin önceden derlenmiş sürümlerini içerir. Bu sürümler özeldir ve seçimi kurulum sırasında yapabilmenize olanak sağlamaktadır. Sessiz kurulumların NVIDIA Turing GPU’lara kıyasla NVIDIA Volta ve daha eski GPU’lar için en uygun yolu seçmesini sağlayan varsayılan seçenekle gelmektedir.

Kaynak kodundan çekirdek modülleri oluşturabilir ve bunları ilgili kullanıcı modu sürücüleriyle kurabilirsiniz.



Ortak ekosistem

NVIDIA, ortak müşteriler için daha iyi paketleme, dağıtım ve destek modelleri için Canonical, Red Hat ve SUSE ile birlikte çalışmaktadır.

Canonical

Canonical Silikon ortaklığından sorumlu Başkan Yardımcısı Cindy Goldberg, “İster AI/ML geliştiricileri ister oyuncular veya bulut kullanıcıları olsun, yeni NVIDIA açık kaynaklı GPU çekirdek modülleri, Ubuntu kullanıcıları için kurulumları basitleştirirken, güvenliği de arttıracaktır” şeklinde yorumladı. “Geliştiriciler arasında en popüler Linux tabanlı işletim sistemi olan Ubuntu’nun yapımcıları olarak, AI ve ML alanında ileri seviyede çalışan geliştiricilere daha da iyi destek verebilmek adına Ubuntu’daki NVIDIA GPU’ları ile daha da iyi entegrasyon sağlayabiliyoruz.”

Önümüzdeki aylarda, NVIDIA Open GPU çekirdek modülleri, yakın zamanda piyasaya sürülen Canonical Ubuntu 22.04 LTS’de yerini alacaktır.

SUSE

Markus Noga, SUSE Genel Müdürü, “SUSE olarak NVIDIA’nın GPU çekirdek modu sürücüsünü açık kaynak olarak yayınlamasından heyecan duyuyoruz. Bu açık kaynak topluluğu ve hızlandırılmış bilgi işlem için gerçek bir dönüm noktasıdır. SUSE, Haziran ayında SUSE Linux Enterprise 15 SP4 ile bu atılımı gerçekleştiren ilk büyük Linux dağıtımı olmaktan gurur duyuyor. NVIDIA ve SUSE birlikte, bulut, veri merkezi ve güvenli bir yazılım tedarik zinciri ile büyük bir destek sağlayarak GPU hızlandırmalı bilgi işlem ihtiyaçlarınızın birçoğunu karşılamakta.” şeklinde yorumladı.

Red Hat

Mike McGrath, Red Hat Linux Mühendisliği Başkan Yardımcısı, “Red Hat, “kurumsal açık kaynak, inovasyonu teşvik edebilir ve müşterilerin deneyimini iyileştirebilir” ilkesiyle ilerlemektedir. NVIDIA’nın GPU çekirdek sürücüsünü açık kaynaklı hale getirme kararını alkışlıyoruz. Red Hat, NVIDIA ile uzun yıllardır iş birliği yapıyor ve onların sonraki adımı attığını görmekten heyecan duyuyoruz. Bu yetenekleri müşterilerimize sunmayı ve NVIDIA donanımıyla birlikte çalışabilirliğini geliştirmeyi dört gözle bekliyoruz.” yorumunda bulundu.

Upstream yaklaşımı

NVIDIA GPU sürücüleri, desteklenen tüm platformlarda tutarlı bir deneyim sağlanması açısından yıllar içinde işletim sistemleri, GPU’lar ve Jetson SOC’ler arasında kod paylaşmak üzere tasarlanmıştır. Mevcut kod tabanı, Linux çekirdeği tasarım kurallarına uymamakta ve Linux Upstream için bir aday olarak gözükmemektedir.

Linux kernel (çekirdek) topluluğu, Canonical, Red Hat ve SUSE gibi ortaklarla upstream yaklaşımı üzerinde çalışma planları yapmaktadır.

Bu arada, yayınlanan kaynak kodu, Nouveau sürücüsünün geliştirilmesine yardımcı olmak için bir referans görevi görüyor. Nouveau, saat yönetimi ve termal yönetim gibi birçok GPU işlevselliğini açığa çıkarmakla birlikte sürücüye yeni özellikler getirerek, NVIDIA sürücüsü tarafından kullanılan aynı yazılımından yararlanabilmektedir.

Gelecekteki sürücü gelişmeleri ve GitHub iş birliği için bizi takip etmeye devam edin.

Sıkça Sorulan Sorular

R515 sürücüsünü nereden indirebilirim?

R515 geliştirme sürücüsünü CUDA Toolkit 11.7‘nin bir parçası olarak veya “Beta” sürücüleri altındaki sürücü indirme sayfasından indirebilirsiniz. R515 veri merkezi sürücüsü, sonraki sürümlerde belirli aralılarla bunu takip edecektir.
Açık GPU çekirdek(kernel) modülleri dağıtılabilir mi?

Evet, NVIDIA açık çekirdek modülleri çift GPL/MIT lisansı altında lisanslanmıştır. Dağıtım ve yeniden paketleme izinleri lisans koşullarına tabidir.

CUDA gibi kullanıcı modu sürücülerinin kaynağı yayınlanacak mı?

Bu değişiklikler çekirdek modülleri içindir ve kullanıcı modu bileşenlerine dokunulmamaktadır. Kullanıcı modu kapalı kaynak olarak kalır, sürücüde ve CUDA araç setinde önceden oluşturulmuş ikili dosyalarla yayınlanır.
Hangi GPU’lar açık GPU çekirdek modülleri tarafından desteklenir?

Açık çekirdek modülleri, tüm NVIDIA Ampere ve Turing mimarili GPU’ları destekler. Veri merkezi GPU’ları üretim için destekleniyor. GeForce ve İş İstasyonu GPU’larına ise alfa kalitesinde bir destek sunulmaktadır. Daha fazla bilgi için Veri merkezi, NVIDIA RTX ve GeForce CUDA GPU’ları ürün tablolarına bakabilirsiniz (NVIDIA Turing ve sonraki GPU’lar 7.5 veya daha yüksek hesaplama kapasitesine sahiptir.).

Hatalar nasıl bildirilir?

Sorunları, GitHub depolarındaki sorun izleyicisi veya mevcut son kullanıcı destek forumu aracılığıyla bildirebilirsiniz. Lütfen güvenlik ile ilgili sorunlarınızı GitHub depo güvenlik ilkesinde listelenen kanallar aracılığıyla bildiriniz.
Yama gönderimi ve yamalar için SLA/CLA süreci nedir?

GitHub üzerindeki PR (pull requests)’lar aracılığıyla topluluk gönderimi teşvikini arttırmaya yönelik işler yapılmakta. Gönderilen yamalar gözden geçirilir ve onaylanırsa, sonraki yayınlanacak bir sürücü sürümüne entegre ediliyor. Daha fazla bilgi için NVIDIA sürücü sürecine ait dokümana bakabilirsiniz.

Yayınlanan kaynak kodu, paylaşılan bir kod tabanından oluşturulan anlık bir görüntü olduğundan, yapılan katkılar GitHub deposunda ayrı Git commit’leri olarak yansıtılmayabilir. Topluluk katkılarını onaylama süreci üzerinde çalışılıyor. Aynı nedenden dolayı, kodun önemli ölçüde yeniden biçimlendirilmesini de tavsiye etmiyoruz.

PR gönderme süreci NVIDIA/open-gpu-kernel-modules GitHub sayfasında açıklanmıştır ve bu tür katkılar Katılımcı Lisans Sözleşmesi kapsamındadır.

Daha fazla bilgi için açık GPU çekirdek modülleri NVIDIA/open-gpu-kernel-modules GitHub sayfasına bakabilirsiniz.

Technopat
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
açık, çekirdek, gpu, kaynak, modüllerini, nvidia, piyasaya, sürüyor


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Ryzen 7000 Serisi, Mobilde 16 Çekirdek Sunabilir KoJiRo Bilgisayar ve Donanım 0 28 Haziran 2022 21:59
FSR 2.0 Hızla Yayılacak: Açık Kaynak Kodları Yayınlandı KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 24 Haziran 2022 20:21
Cooler Master, HAF 700 EVO Kasasını Piyasaya Sürüyor KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 28 Mayıs 2022 08:45
Google Mayıs 2022 çekirdek algoritma güncellemesini duyurdu KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 26 Mayıs 2022 20:04
AMD,RAM modüllerini oto olarak overclock etmeyi amaçlayan yeni bir patent yayınladı KoJiRo Bilgisayar ve Donanım 0 25 Mayıs 2022 22:17




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net