Forum Logo




Dünya'nın Bir Değil de İki Güneş'i Olsa Sonuçları Ne Olurdu?

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 29 Kasım 2022, 13:03   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Dünya'nın Bir Değil de İki Güneş'i Olsa Sonuçları Ne Olurdu?




Dünya'nın Bir Değil de İki Güneş'i Olsa Sonuçları Ne Olurdu?
Www.TrendForum.Net

Dünya'mızın tek bir yıldızı var, o da Güneş. Peki ya Dünya'mız bir değil de iki yıldızın etrafında dönseydi hala yaşama elverişli olur muydu?

Star Wars'un iki yıldızı olan gezegeni Tatooine'i kaçınız hatırlıyor? Yıllarca hayalimizi süsleyen bu gezegen, bizlere de bazı sorular sordurtuyor. Her ne kadar Güneş'imizi sevsek de acaba Dünya'nın içinde bulunduğu Güneş Sistemi'nde iki tane yıldız olsaydı nasıl olurdu?

İki yıldızın etrafında dönen bir Dünya hayal etmek çok güzel bir şey. Özellikle o muhteşem gün batımları çok güzel olurdu. Peki gerçekten de böyle bir şey mümkün mü? Dünya, iki tane yıldızın etrafında dönerek yaşam barındırmaya devam edebilir mi? Bugün sizlere bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

Bir yerine iki tane Güneş'in yan yana olması mümkün mü?





Yıldız sistemleri tek bir yıldızdan oluşuyor gibi bir algı olsa da aslında evrende pek çok yıldızın yanında bir arkadaşıyla yer aldığını görürüz. İkili veya daha çok yıldızlı sistemlere son derece sık rastlanıyor. Hatta bize en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri'de toplamda üç tane yıldız bulunuyor. Yani yıldızların yan yana olabileceği, evrenin her köşesinden de görebileceğimiz gibi sıklıkla rastlanan bir durum.

Peki iki yıldızlı bir sistemde Dünya var olabilir mi?



İçeriğimizin asıl sorusuna geldik. Güneş'imizin yanında bir kardeşi olsaydı Dünya'da hala yaşam olabilirdi, ancak bunun için bazı koşulları netleştirmek gerekiyor. Öncelikle kabul etmemiz gereken bir şey var. İki veya daha fazla yıldızlı sistemlerde bizim Güneş Sistemi'mize nazaran çok daha fazla kaos var. Yine de böyle bir durumda dahi Dünya'da yaşam mümkün olabilir. Elbette bunun için yıldızların parlaklığı, büyüklüğü, uzaklığı gibi pek çok etken var.

Her akşam iki yıldızına da veda eden bir Dünya için ne olması gerekiyor?




İkili yıldız sisteminde Dünya'mızın yaşamı barındırmaya devam edebilmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle bu senaryoda iki yıldızın da mevcut Güneş'imizin yarısı parlaklığa sahip olması lazım.

Bununla birlikte bu iki yıldızın birbirine oldukça yakın olması bir diğer önemli nokta. Bu iki yıldız arasındaki mesafe 15 milyon kilometreden azsa Güneş Sistemi'ndeki tüm gezegenler (Merkür bile) potansiyelde kararlı bir şekilde yörüngede kalabilir.

5 günde bir 6 saatlik tutulmalar yaşardık.


İki yıldızın arasındaki mesafenin 5 milyon kilometre olduğunu düşünelim. Bu mesafeye göre dışarıdan bakıldığında iki yıldızın etraflarında dönmesi 10 gün sürerdi. Yani her 5 günde bir yıldızlar birbirlerinin önünden geçerdi. Bunun sonucunda yaşanacak tutulmalar yaklaşık 6 saat sürerdi ve bu süreçte yıldızlarımızdan birinin ısısını alamayacağımız için bir miktar üşürdük. Ancak bu üşüme çok ciddi boyutlara ulaşmazdı.

Böyle bir sistemde rahatlıkla var olabilirdik.



Gördüğümüz kadarıyla Güneş'in yarı parlaklığına sahip iki yıldızın yakın ve dengeli bir yörüngede olduğu senaryoda Dünya'da yaşamaya devam edebiliyoruz. Var olabiliyor olmamızda sorun yok. Buradaki asıl sorun ilk aşamada, gezegenler yeni oluşuyorken başlıyor. O ilk aşamada işlerin biraz karıştığını görüyoruz.

Çift yıldızlı sistemler, kayalık gezegenler yaratırken bir miktar zorlanabiliyor.

Dünya gibi nispeten küçük, kayalık bir gezegenin oluşması için çift yıldızlı bir sistem pek de uygun değil gibi görünüyor. Yapılan araştırmalara göre bu tarz sistemlerde oluşan gezegenler bizim gezegenimizden çok daha büyük olan gaz devleri oluyor.

Şu ana kadar bu tarz sistemlerde bizimkisi gibi bir gezegenin uygun ortamlarda bulunduğunu göremedik. Ancak bu göremeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Her ne kadar şu anda böyle bir sistemde bizimkisi bir gezegene rastlamamış olsak da gelecekte böyle gezegenler keşfedebiliriz.

Bugün sizlere "Dünya tek bir yıldız yerine iki yıldızlı bir sistemde olsaydı hala hayata el verişli olur muydu?" sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız bizlere yorumlarda yazabilirsiniz.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bir, değil, dünyanın, güneşi, olsa, olurdu, sonuçları, İki


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
ÖGG sonuçları 2022 sorgulama ekranı EGM: Özel Güvenlik sınav sonuçları açıklandı! Beatrice Eğitim Haberleri 1 17 Eylül 2022 10:15
Verstappen: "Piquet ırkçı biri değil fakat Hamilton yorumu doğru değil" KoJiRo Formula 1 0 01 Temmuz 2022 09:36
Rosberg: "Sainz, dünya şampiyonu olabilecek yeteneğe sahip değil" KoJiRo Formula 1 0 23 Haziran 2022 19:34
Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer? Yüzdeki Güneş Yanığı Nasıl Geçer? Beatrice Genel Sağlık 0 05 Haziran 2022 16:56
Güneş ve Dünya'nın Tam Ortasından Çekilen 83 Milyon Piksellik Güneş Görüntüsü Beatrice Bilim Dünyasından Haberler 4 31 Mayıs 2022 17:15




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net