Forum Logo




Nesli Tükenmekte Olan Balinalar Robotlar Yardımıyla Kurtarılabilir: Peki Nasıl?

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 29 Mayıs 2022, 16:02   #1
Çevrimdışı
Nesli Tükenmekte Olan Balinalar Robotlar Yardımıyla Kurtarılabilir: Peki Nasıl?




Nesli Tükenmekte Olan Balinalar Robotlar Yardımıyla Kurtarılabilir: Peki Nasıl?
Www.TrendForum.Net

Bilim insanları, sayılarının 300 civarında kaldığı düşünülen Kuzey Atlantik buzul balinalarını izlemek için robotik şamandıralar kullanacaklarını açıkladı. Bu teknolojinin, balinaların gerçek zamanlı konumunu insanlara iletebileceği ifade edildi.

İnsanların doğadaki ayak izinin, hem gezegenimizin hem de içinde yaşayan canlıların geleceğini önemli ölçüde tehdit ettiği bilinen bir gerçek. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda önümüzdeki yıllarda birçok canlı türünün neslinin tükenebileceği bilim insanları tarafından sürekli vurgulanıyor. Deniz ekosistemleri de bundan en çok etkilenenler arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz haftalarda okyanus yaşamının çok büyük bir kitlesel yok oluşun eşiğinde olduğunun uzmanlar tarafından açıklandığını sizlerle paylaşmıştık. Yapılan açıklamalarda karbon emisyonlarının kontrol altına alınması gerektiğinin altı çizilmişti. Bilim insanları şimdi de bu ekosistemlerde yaşayan oldukça önemli bir canlı türünün geleceğini korumak için yeni bir yöntem uyguladıklarını açıkladı.

Balinaların yerini saptamak için robotlar kullanılacak



Kuzey Atlantik’te yaşayan buzul balinalarının yalnızca 300 adet civarında kaldığı düşünülüyor. Bu canlıların korunması için çalışmalarını sürdüren bilim insanları, gelişen teknoloji ile hayatımıza giren robotik sistemleri bu amaç için kullanmayı amaçladıklarını ifade etti.

Deniz ekolojisti Mark Baumgartner, balinaları kaydetmek için dinleme cihazlarını uzun yıllardır kullanıyordu. Şimdi ise Baumgartner’in çalıştığı laboratuvar, hayatta olan balinaların gerçek zamanlı konum bilgilerini insanlara ulaştırmak için tasarlanan robotik şamandıralar için bir nakliye şirketi ile ortaklık kurdu. Woods Hole Oceanographic Institution tarafından geliştirilen teknolojinin, bu memeli türlerinin bulunduğu alanlar hakkında insanları bilgilendirebileceği; böylece de ölümcül sonuçlar doğurabilecek olayların (gemi çarpması gibi) engelleyebileceği belirtildi.

Baumgartner konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, “Balinalar etraftayken endüstriyel faaliyetlerimizi değiştirmeliyiz. Bu teknolojinin sağladığı şey de tam olarak bu” ifadelerini kullandı.

Dünya çapındaki balina popülasyonları azalmaya devam ediyor. İklim değişiklikleri, bu canlıları besin aramak için daha ılık ve yoğun sulara itiyor. Üreme ve ölüm oranlarının korkunç derecelerde olması ve kontrolsüz insan faaliyetleri de bu türlerin yok olmasına sebebiyet veriyor. Ek olarak Associated Press tarafından paylaşılan bir rapor, yeni cihazların inceleyeceği Kuzey Atlantik buzul balinalarının sayısının son yirmi yılın en düşük seviyesine ulaştığını gösteriyor.

Webtekno
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
balinalar, kurtarılabilir, nasıl, nesli, olan, peki, robotlar, tükenmekte, yardımıyla


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Kendisiyle Barışık Olan İnsanlar Never Give Up Trend Sözlük 3 01 Ocak 2024 07:18
Forumda En İyi Avatara Sahip Olan Worgen Trend Sözlük 21 25 Mart 2023 22:55
Aşkta benzer olan mı yoksa zıt olan mı daha iyi? Beatrice Kafamıza Göre 3 19 Kasım 2022 22:02
Dyson, Ev Tipi Yardımcı Robotlar Üzerinde Çalışmaya Başladı KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 25 Mayıs 2022 21:53
Kalın Tüylenmeye Neden Olan O Madde! DeepSilence Vücut ve Cilt Bakımı 0 23 Mayıs 2022 11:19




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net