Forum Logo




Bilim insanlarının 10 yılı aşkın bir süredir tam 600 kez tekrarladığı deney

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 15 Mayıs 2023, 17:09   #1
Çevrimiçi
Bilim insanlarının 10 yılı aşkın bir süredir tam 600 kez tekrarladığı deney




Bilim insanlarının 10 yılı aşkın bir süredir tam 600 kez tekrarladığı deney
Www.TrendForum.Net

Bilim insanları, 10 yılı aşkın bir süredir aynı deneyi tekrarlıyor. 600 kez tekrarlanan bu deneyin amacı ise...



Einstein’ın, aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı bir sonuç beklemenin delilik olduğunu söylediği iddia edilir. Ancak görünene göre, evrimin sırlarını ortaya çıkarmak için 600 kez aynı deneyi tamamlayan bir grup bilim insanı bu fikri desteklemiyor.

Deney on yılı aşkın bir süredir devam ediyor ve bilim insanları Atlanta’daki bir laboratuvarda her gün binlerce maya hücresinin savaşmasını izliyor. New York Times’ta yayınlanan bir habere göre, en hızlı büyüyen hücreler en uzun süre yaşayanlar, en büyük kümeleri oluşturanlar ve sonunda kar tanesi şekillerine ayrılanlar oluyor.

Buna benzer kar tanelerinin, milyonlarca yıl önce ilk tek hücreli canlılar bir araya gelip çok hücreli olmaya başladıklarında gerçekleşen evrimin merkezinde yer aldığı düşünülüyor. Bu yüzden deneyin, evrimin uzun süredir bilim insanlarının gözünden kaçan sırlarına ışık tutabileceği umuluyor.

Nature dergisinde yayınlanan yeni makale, tek hücreli organizmaların nasıl aynı kaderi paylaşan çok hücreli organizmalara dönüştüğünü anlamaya çalışıyor. Araştırmacılar, elde ettikleri verilerin, hücrelerin kendilerini çok hücreli bir bedene dönüştürmeye nasıl başladıklarına dair en az bir ipucu ortaya çıkardığını söylüyor.

Deney, yaklaşık 3.000 nesil boyunca maya kümelerinin çıplak gözle bile görülebilecek kadar büyümeye başladığını gösterdi. Bu büyümenin muazzam olduğu rahatlıkla söylenebilir ve deney, insanların hala evrimleşmeye devam edip etmediği de dahil olmak üzere evrimin bizden sakladığı sırlar hakkında daha fazla fikir verebilir.

Araştırmacılar her gün maya hücreleriyle dolu bir test tüpünü döndürüyor ve en dibe batanlar daha sonra emilerek ertesi gün test tüpünde kullanılıyor. Bu, onların her gün daha fazla büyümelerine ve bağlantı kurmalarına imkan tanıyor, bu da araştırmacıların gözlemlediği kar tanesi benzeri yapılara doğru genişlemelerini sağlıyor.

En dıştaki maya nesnelerinin en içteki yapılara besin sağlaması da mümkün olabilir. Araştırmacıların gelecekte test etmeyi planladıkları şeylerin arasında bu ihtimal de yer alıyor ve bu, evrimin sırlarını çözmemize yardımcı olacak ipuçlarını daha da açığa çıkarabilir…

Chip
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
600, aşkın, bilim, bir, deney, insanlarının, kez, süredir, tam, tekrarladığı, yılı


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Üniversitenin İlk Yılı Yaşanan Sorunlar devriksekiz Trend Sözlük 3 07 Haziran 2023 23:09
Kısmetse Olur: Aşkın Gücü 47. Bölüm Tanıtımı Kısmetse Olur: Aşkın Gücü Beatrice Televizyon Dünyası 1 01 Mart 2023 16:25
Londra'da Çin Yeni Yılı Kutlanıyor Beatrice Dünyadan Haberler 1 22 Ocak 2023 16:52
Sosyal deney Razor Trend Sözlük 1 05 Kasım 2022 17:47
Büyük Çerkes Sürgünü'nün 158. yılı Beatrice Ülkemizden Haberler 1 21 Mayıs 2022 09:45




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net