Forum Logo




Hepimiz Bir Anda Vegan Olsaydık Gezegenimizde Ne Gibi Değişiklikler Olurdu?


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Zeytin

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 20 Mart 2023, 16:21   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
Hepimiz Bir Anda Vegan Olsaydık Gezegenimizde Ne Gibi Değişiklikler Olurdu?




Hepimiz Bir Anda Vegan Olsaydık Gezegenimizde Ne Gibi Değişiklikler Olurdu?
Www.TrendForum.Net

Vegan bir yaşam biçimini seçmek, yalnızca et ve hayvansal gıdaları tüketmemek değil; aynı zamanda hayvanların sömürü nesnesi olarak kullanıldığı her alana destek olacak eylemlerden kaçınmaktır. Genellikle beslenme ile ilişkilendirilen ve son yıllarda artışa geçen veganlığın beslenme boyutunun dünyamıza etkisi azımsanamayacak kadar önemli.

Veganlık ve ekoloji arasındaki denge günümüzde pek bilinmese de yapılan araştırmalar küresel ısınma ve iklim krizine sebep olan en önemli faktörün hayvancılık endüstrisi olduğunu ortaya koydu.

Bu yüzden, veganların hayvancılık endüstrisini desteklemekten kaçınmasındaki tek sebep hayvan hakları ihlali değil. Sağlık, etik ve çevre konuları da birçoğunun motivasyonları arasında sayılabilir.

Etçil bir beslenmenin gezegenimize nasıl bir etkisi olabilir ki?



Bitkisel beslenmenin dünyayla olan ilişkisine birazdan başlıklar hâlinde değineceğiz ancak şunu söyleyebiliriz ki; piyasadaki hayvan etine olan talep arttıkça, gezegenimizdeki doğal işleyiş giderek geri dönülmez bir hâl alıyor.

Yoksulluk ve açlık artıyor, hava kirliliği yükseliyor, temiz su kaynakları azalıyor, biyoçeşitlilik düşüyor, iklim krizi yaklaşıyor ve verimli topraklar verimsiz hâle geliyor.

İneklerin çıkardıkları gazlar sandığınız kadar masum değil!



Metan gazı adı verilen çiftlik hayvanlarının çıkardıkları gazlar, atmosferdeki sera gazı emisyonlarının %18'inden sorumlu. Bu da demek oluyor ki dünyadaki tüm egzoz gazlarının atmosfere verdiği zarardan daha yüksek.

Şöyle de düşünebiliriz; dört kişilik ortalama bir ailenin tükettiği et miktarı sonucunda oluşan gazlar, 2 otomobilin çıkardığı gazdan daha fazla. Eğer bugün herkes vegan olsa, sera gazı salınımları %60 oranına kadar düşüş gösterir.

Dünyadaki besi hayvanlarının sayısı hayvancılık yüzünden artarken hayvan çeşitliliği azalıyor.



Tarım yapabileceğimiz toprakların %68'i (Afrika kıtasının tamamı kadar) hayvan yetiştirmek amacıyla kullanılıyor. Bu da o topraklarda yaşayan diğer hayvanların ölümüne sebep oluyor. "Madem vegansın, o zaman yolda yürürken böcekleri de ezme." diyen etçil biri, aslında bir vegandan çok daha fazla böceğin ölümüne katkı sağlıyor.

Herkesin vegan olduğu bir senaryoda hayvancılık için kullanılan bu arazilerin %80'i tekrar orman ve çayır hâline getirilerek biyoçeşitliliğin artmasına ve iklim krizinin yavaşlamasına neden olabilir.

Dünyadaki açlık, vegan bir beslenmeyle azaltılabilir.



Az önce bahsettiğimiz %80'lik alanın geri kalanı sebze ve bakliyat yetiştirilmesi için kullanıldığında çok daha fazla insan beslenebilir. Çünkü şu anda tarım alanlarının %50'si insanlara et olarak sunulacak hayvanların besinleri için kullanılıyor.

Eğer bu tahıllar hayvancılık için kullanılmak yerine insan besini olarak sunulsaydı dünyadaki tüm insanlara yetecek kadar besin olurdu. Tabii "herkesi vegan yapalım ve bir anda bunlar düzelsin" diye bir şey söz konusu değil. Ancak iyi düşünülmüş bir planlama ve yatırımla mümkün.

Bazı hastalıklara ve kanser türlerine daha az yakalanabiliriz.



Dünya Sağlık Örgütü de dahil olmak üzere birçok güvenilir kaynak, dengeli ve düzenli bir vegan beslenmenin etçil beslenmeden eksik bir yanının olmadığı kanıtlandı. Hatta yapılan araştırmalar veganların günlük protein ihtiyaçlarının 2 katını aldığını gösteriyor. Bunun yanında; kalp ve damar hastalıklarına, diyabete, kolesterole ve kansere daha az yakalanıyorlar.

Springmann'ın Karma Modeli'ne göre eğer bugün herkes vegan olsa, her yıl 8 milyon insanın ölümü engelleniyor. Aynı senaryoyu vejetaryenlik için düşündüğümüzde ise bu oran 7 milyona düşüyor.

Sosyolojik bağlamda baktığımızda işsizlik sorununa sebep olacağı da yadsınamaz.



Hayvancılık endüstrisinin bu kadar büyük olması elbette istihdamının da ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, vegan bir dünya düzenine geçilen senaryoda alternatif geçim kaynaklarının çok iyi planlanması gerekiyor.

Örneğin, hayvan besisi olarak kullanılan tarım ürünlerinin artıklarından biyoenerji üretimi alanında çalışmalara geçilebilir.

"Peki tüm o hayvanlar ne olacak?" diyenleri duyar gibiyiz.



Türkiye'de böyle değilmiş gibi düşünsek de aslında köy hayvancılığı, hayvancılığın çok küçük bir kısmı oluşturuyor. Dünyanın her yerinde hayvancılık için kullanılan hayvanlar yapay yollarla döllenerek sürekli doğurmaya ve yumurta vermeye programlanan makinelere dönüştürülüyor.

Verilen antibiyotikler, doğal ortamları yerine kafeslerde ve makinelerde yapay yollarla büyümeleri, süt ve yumurta için fazla kullanım gibi sebeplerle birçoğunun ömrü beşte bir oranında düşüyor. Bu yüzden, besi hayvanlarını tamamen doğaya saldığımızda zaten kısa sürede birçoğu ölecektir. Geri kalanlar ise zamanla endüstrileşmeden önceki doğal yollarla yaşamlarını sürdürebilir.

Herkesin bir anda vegan olması mümkün mü?



Tabii ki bir anda herkesin vegan olduğu bir senaryo mümkün değil ancak etçil bir beslenmenin gezegenimize yaptırımları ortada. Veganlığın artışı bu istatistikleri düşürerek daha yaşanabilir bir geleceğe katkı sağlıyor.

Kısaca, herkes vegan olursa bazı sorunlar ortaya çıkabilir ancak oluşabilecek bu sorunlara iyi düşünülmüş çözümler üretilmesi durumunda vegan bir dünya varsayımı mümkün olabilir.

Kaynaklar: Dünya Sağlık Örgütü, Cowspiracy, Chatham House, Inlander, Uzm. Dr. Oğuzcan Kınıkoğlu, Dr. Marco Springmann, Ian Scoones, BBC, FAO, Your Daily Vegan
Zeze bunu beğendi.
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 20 Mart 2023, 16:35   #2
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Hepimiz Bir Anda Vegan Olsaydık Gezegenimizde Ne Gibi Değişiklikler Olurdu?




İnsan vucuduna ters veganlık.aşırı et tuketimi kadar tuketmemekte saglikli degil.
Ayrica hayanlardan cok dogayi insanlar kirletiyo hic bir hayvanin dogayi kirlettigine inanmiyorum.

Bu gibi haberler yapay eti sevimli gostermek icin hazirlanmıs haberler.
__________________
"Her görüşünde ilk kez görür gibi.
Her bakışında son kez bakar gibi."
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 20 Mart 2023, 16:42   #3
Çevrimiçi
Zehirlidir uzak durun
Yanıt: Hepimiz Bir Anda Vegan Olsaydık Gezegenimizde Ne Gibi Değişiklikler Olurdu?




Ben etçil kalmayı tercih ederim.
__________________
Vazgeçilmez değilim, değilsin, değilsiniz.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 20 Mart 2023, 19:35   #4
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Hepimiz Bir Anda Vegan Olsaydık Gezegenimizde Ne Gibi Değişiklikler Olurdu?




Kahrolsun bitki katliamı
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 20 Mart 2023, 19:37   #5
Çevrimdışı
Bronze Üye
Yanıt: Hepimiz Bir Anda Vegan Olsaydık Gezegenimizde Ne Gibi Değişiklikler Olurdu?




İnsanın bünyesi arıyor bence. Bazen böyle bir adana dürüm yiyince güç geliyor sanki.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
anda, bir, değişiklikler, gezegenimizde, gibi, hepimiz, olsaydık, olurdu, vegan


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Çok pis yaptı arkadan yapsaydı hepimiz dağılırdık Er Şaban Trend Sözlük 1 21 Kasım 2023 23:31
hepimiz birer gerçek joker olabilirmiyiz? Roronoa Zoro Kafamıza Göre 6 09 Ekim 2023 23:32
Hill: "Benim yarıştığım dönemde olsaydık, kimse dalgalanmayı umursamazdı" KoJiRo Formula 1 0 23 Haziran 2022 20:01
Wolff, 2023'te büyük çaplı değişiklikler olabileceğinin sinyalini verdi KoJiRo Formula 1 0 14 Haziran 2022 05:06
AlphaTauri araçta dramatik değişiklikler planlamıyor KoJiRo Formula 1 0 06 Haziran 2022 13:13




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net