Forum Logo




Günah Çıkarmanın Dört Bölümü


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 19 Eylül 2022, 16:27   #1
Çevrimiçi
Günah Çıkarmanın Dört Bölümü




Günah Çıkarmanın Dört Bölümü
Www.TrendForum.Net



1. Bölüm: Pişmanlık
“Pişmanlık” (İng. “contrition”) kelimesi Latince “CONTRITIO” – “Ezdim” kelimesinden türemiştir.
Neyi ezdim? Günahla taşlaşacak şekilde kalbimi ezdim ve un ufak ettim.
Yumuşak bir kalbimiz olmadan Tanrı’nın iyileştiren lütufları, suyun kayanın üstünden aktığı gibi akıp gider. Günah bizi bencilleştirir ve kalbimizi taşlaştırır. Ama pişman bir kalp Tanrı’nın lütuflarını, süngerin suyu emdiği gibi içine çeker.
Pişmanım; günahlarım için gerçekten üzgünüm. Günahlarım için gerçekten üzgünüm; sevgi dolu Tanrıma ve komşuma karşı ciddi suçlar işlediğimi kabul ediyorum, günahlarım için yürekten pişmanım ve kesin bir şekilde tekrar günah işlememe kararı alıyorum. Günah çıkararak; özellikle de Bahçedeki Çilesinde, Sütunda Kırbaçlanırken, Dikenlerle Taçlandırılırken, Çarmıhını Taşırken, Çarmıha Gerilirken ve Ölümünde BENİM GÜNAHLARIMIN İSA’YA ne yaptığını anlayarak büyüyorum.
Pişman olarak bizim gibi günah tarafından yaralanmış yaratıklara uygun olan şeyi yapabiliriz: Kendimizi düzeltemeyiz, fakat içimizdeki kötülük olan günahımızdan nefret edebiliriz. Kendimizi Tanrı’ya vererek O’na uygun olanı yapmasına izin veririz: AFFETMEK!
Yürekten pişman olarak adaletimizi “kendimizde” değil fakat Mesih İsa’da ararız. İsa, O’na GÜVENMEMİZİ istiyor. İsa, İlahi Merhamet resminin imzasının “İSA SANA GÜVENİYORUM” olmasını kesin olarak talep etmişti. İlahi Merhamet resmine baktığımızda onun sonsuz Merhametinin, İyiliğinin ve Sevgisinin Resmini görürüz; “İSA SANA GÜVENİYORUM” imzasını okuduğumuzda, O’na, kalbimizde olması gerektiği gibi karşılık veririz.
Günahlarımızla İsa’ya yaptıklarımız için üzüldüğümüz zaman pişmanlığımız KUSURSUZ olur. Günahlarımızın bize yaptıkları (rezil olmak, geçici ve belki de ebedi ceza) yüzünden üzüldüğümüzde pişmanlığımız KUSURLU olur.
Katolikler lütuf üzerine lütuf almışlardır çünkü İtiraf Sakramenti kusurlu pişmanlığı kusursuz hale getirir, öyle ki ölümcül günahlar bile affolunur. Yoksa ölümcül günahlar sadece kusursuz şekilde pişman olduğunuzda affedilebilirdi.
Ancak, özellikle de ölümcül günah durumundayken kusursuz şekilde pişman olmak zordur. Neden? Çünkü günah yüzünden Tanrı’dan önce kendimizi severiz. Pişmanlığımızın kusursuz olup olmadığını sadece Tanrı bilir. Varsayımları ve küstahlığı bırakın ve Günah Çıkarmaya gidin!
Eğer bir Katolik lütuf altında değilse kusursuz pişmanlığı, İsa’nın Kilisesi aracılığıyla yapmamızı buyurduğu şeyi de içerir: Günah Çıkarmaya gitmeyi! Bu yüzden kimse itiraf edilmemiş ölümcül günahı olduğunun farkındaysa Kutsal Komünyon’a gitmemelidir. İtiraf edilmemiş ölümcül günahın olduğunu bilerek Kutsal Komünyon’a gitmek Rab’be küfürdür ve günahların en kötüsüdür.
Eğer pişmanlığımız kusursuz ise cezaya ihtiyaç duymayız! Neden? Çünkü ruh zaten Tanrı’yı her şeyden çok sevdiği için artık cezaya gerek kalmamıştır! Öyleyse günahlarınız için daha fazla kederlenin, pişmanlığınızı kusursuzlaştırın ve sık sık günah çıkarmaya gidin. Araf’taki ruhlar için dua edin. O zaman öldüğünüzde doğruca cennete gitmeyi umabilirsiniz, zira Araf’ta temizlenmenize gerek kalmamıştır!
Pişmanlık Üzerine Derin Düşünmek İçin:
(1) “Günahkar bir Ruhla Merhametli Tanrının Sohbetinden” alıntıdır, Aziz Faustina’nın Günlüğü, #1485
İsa: Merhametim senin ve tüm dünyanın günahlarından daha büyüktür. İyiliğimi boyutlarını kim ölçebilir? Senin için gökten yeryüzüne indim, senin için beni çarmıha çivilemelerine izin verdim, senin için Kutsal Kalbimin bir mızrakla delinmesine izin verdim ki böylece merhametin kaynağını senin için sonuna kadar açtım. Öyleyse, bu kaynağın lütuflarından almak için güvenerek gel. Pişman bir yüreği asla reddetmem. Sefaletin Merhametimin derinliklerinde kayboldu. Kötülüğün hakkında benimle tartışma. Tüm dertlerini ve tasalarını bana teslim edersen beni memnun edersin. Lütfumun hazinelerini üzerine yağdıracağım.
(2) “Umutsuz bir Ruhla Merhametli Tanrının Sohbetinden” alıntıdır, Aziz Faustina’nın Günlüğü, #1485
İsa: Çocuğum, tüm günahların beni şimdiki güvensizliğin kadar yaralamadı. Sevgimin ve merhametimin bunca çabalarından sonra iyiliğimin karşısında hala kuşkulusun.

2. Bölüm: İtiraf
Rahip aracılığıyla günahlarımı doğrudan İsa’ya itiraf ediyorum. Neden “doğrudan” rahip aracılığıyla? Çünkü İsa bu adamı rahip olarak atadı öyleki bu rahip, günahları affetmek için, O’nun bir aracıdır: Günahları affeden gerçekten Mesih’tir.
İsa bizi vekili olan rahip aracılığıyla affettiği zaman, 2000 yıl önce yeryüzünde yürüdüğü zamanlar bizi affedeceğinden daha az lütuf almayız. Aynı şekilde Kutsal Ayin’deki Kutsamada bulunan lütuf, Çarmıhta öldüğünde Mesih’in huzurunda diz çöktüğünüzde alacağınız lütuftan az değildir.
İsa’nın Tövbe Sakramentini tesis etmesi münasiptir. “Onların üzerine üfledi ve onlara şöyle dedi: Kutsal Ruh’u alın. Kimin günahlarını bağışlarsanız, bağışlanmış olur; kimin günahlarını bağışlamazsanız, bağışlanmamış kalır” (Yu. 20:22-23). Günah işlediğimizde Tanrı’ya ve Kilisesine karşı suç işleriz; buna uygun olarak günahlarımızı vekili aracılığıyla İsa’ya itiraf ederiz. Günah kibrimizi artırır bu yüzden “bir yalanı yaşarız”; itiraf kibrimizi kırar böylece pişmanlığımızı kusursuzlaştırır. Ölü olan ruh kendini diriltemez ve yeni bir yaşam aşısına ihtiyaç duyar. İsa, İtiraf Sakramenti aracılığıyla, vaftizden sonra dahi ölümcül günahla enkaza dönmüş ruhu diriltir.
Günah çıkardığımız zaman İsa’nın bizi affettiğini BİLİRİZ. Sadece günahlarımızı saklamadan itiraf etmemiz gereklidir.
Ölümcül günahları cinsleri ve sayılarıyla itiraf ederiz. Eğer bir ölümcül günahı “saklıyorsak”, iyi bir itiraf yapmamış oluruz. İtirafın kendisi günah olur; günahını itiraf etmeyi bilerek reddettiği zaman ruhta gerekli olan kusurlu pişmanlık dahi bulunamaz.
Eğer bir günahı unuttuysak, itiraf hala iyi bir itiraftır. Ama ölümcül günahı hatırladıktan sonra en kısa zamanda itiraf etmeliyiz.
Her hafif günahı, kusuru ve hatayı cinsleri ve sayılarıyla itiraf etmek imkansızdır – Bu çok fazla olurdu. Gerçekten Mesih’in lütfuyla kutsallaşmak yerine kendi kusurlarımızla meşgul olabilir ve gerçekten de kusursuzlaşmak üzere kendimizi Mesih’e teslim etmek yerine kendi kendimizi kusursuzlaştırmaya çabalama tuzağına düşebiliriz.
Bunun yerine, kısa bir günah itirafında ıstırabımızı derinlemesine ifade edemiyeceğimizin tamamen farkında olarak, başlıca hafif günahlarınızı ve kusurlarınızı PİŞMANLIKLA, AZ ve ÖZ olarak itiraf edin. Bu sebeple EN KUTSAL SAKRAMENT olan Kutsal Efkaristiya’ya olan ihtiyacımızı görüyoruz. Kutsal Komünyonda, İsa bizi kusursuzlaştırır, ilahi sevgisiyle kusurlarımızı ve günahlarımızı yakar geçer. Sık yapılan günah çıkarma – hafif günahlar ve kusurlar için olanlar bile – Sevgi Sakramenti olan Kutsal Efkaristiya’yı yaraşır biçimde almak için çok güçlü bir hazırlıktır.
Hatırlayın: tüm ruhlar kibirli ve bencildir. Böyle ucu açık genellemeleri itiraf etmenin günah çıkarırken pek faydası yoktur. Bunun yerine, gereksiz detaya girmeden NASIL kibirli ve bencil olduğunuzu itiraf edin. (örn. “Ebeveynlerime karşılık verdim ve uyarılarını dikkate almadım.”) Günah çıkarmaya uygun içerik böyledir.

3. Bölüm: Günahların Bağışlanması
Rahip günahları bağışlama sözlerini söylediği anda direkt olarak İsa o ruhu affeder.
İsa’ya inanıyor musunuz? O zaman, atanmış papazlarının ağzından söylediği günahları bağışlama sözleriyle ruhları affetme isteğine ve becerisine sahip olduğuna da inanın. İsa GÜNAHLARI AFFETTİĞİ için çarmıha gerildi – ve sadece Tanrı günahları affedebilir. Fakat O’nun günahları bağışlama iddiası küfür değil Hakikattir çünkü O – Üçlü Birliğin İkinci Şahsı- TANRI ve İnsandır.
Rab’bimizin Aziz Faustina’ya verdiği nasihatı tekrarlamakta fayda var: (Aziz Faustina’nın Günlüğü, 1448)
Yaz ve merhametimden söz et. Ruhlara teselli bulmak için nereye bakmaları gerektiğini söyle; orası Merhamet Kürsüsüdür [İtiraf (günah çıkarma) Sakramenti]. En büyük mucizeler orada gerçekleşir ve hiç durmadan tekrar eder. Bu mucizeden istifade edebilmek için büyük hac yolculuklarına çıkmak ya da farklı bir tören yapmak gerekmez, imanla vekilimin ayaklarına kadar gelip ona sefaletini itiraf etmek yeterlidir; böylece İlahi Merhametin mucizesi tamamen açımlanacaktır. Bir ruh çürüyen bir ceset gibi olsa da ve iyileştirilmesi insanların bakış açısıyla imkansız dahi olsa, Tanrı için bu böyle değildir. İlahi Merhametin mucizesi bu ruhu tamamen iyileştirecektir. Tanrı’nın merhametinin bu mucizesinden yararlanmayanlar ne kadar da sefiller! Boşu boşuna sesleneceksiniz, fakat sizin için vakit çok geç olacak.

4. Bölüm: Kefaret
Kefaretimizi hemen ve özveriyle yerine getirmeliyiz.
Kefaretimiz günahlarımızı kaldırıyor mu? HAYIR! Çarmıhta Kanını dökerek İsa günahlarımızı kaldırıyor. Kefaretimiz doğru şekilde üzüntü ve minnettarlığımızı “beş kuruşluk” gösterme yolumuzdur.
Kefaretimiz genellikle kısa bir duadan oluşur. İsa günahları bağışlama sözleriyle bizi affettikten sonra kurtuluş planında zaten “O’nun için çalışıyor” oluruz; basit bir dua ederek dahi(!) – onun şanı ve ruhların kurtuluşu için çalışma konusunda “tekrar yola girmiş” oluruz.
Büyük bir rol model olarak İsa’yı üç kere inkar eden Aziz Petrus’u örnek alın. Kefaret yaptı mı? Evet, pişmandı ve Mesih tarafından affedildi. Bizim günah çıkarmamızdakine benzer kendine özgü bir ‘kefareti” var mıydı? Evet, İsa ona üç kere, “Yuhanna oğlu Simun, beni seviyor musun?” diye sordu. Petrus bundan “incinmişti” çünkü kefaret bazen zordur: Petrus kendisine üçüncü kez, “Beni seviyor musun?” diye sormasına üzüldü. Ve ona şöyle dedi: “Rab, sen her şeyi bilirsin, seni sevdiğimi de bilirsin.”
Petrus “tekrar yola girmişti”. Haysiyetine kavuşmuş ve Tanrı için ruhları kazanıyordu.
Yüce Tövbe Sakramentinde Merhameti için Tanrı’yı yüceltin! Bu, ruhlara tekrar hayat vermek için insanların değil fakat Tanrı’nın planıdır!

xena bunu beğendi.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 19 Eylül 2022, 17:22   #2
Çevrimdışı
Gold Üye
Yanıt: Günah Çıkarmanın Dört Bölümü




Offf çok ağır…
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 19 Eylül 2022, 17:51   #3
Çevrimdışı
Platin Üye
Yanıt: Günah Çıkarmanın Dört Bölümü




Bazılarının günahı asla çıkmaz
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bölümü, Çıkarmanın, dört, günah


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Leipzig'den Sörloth açıklaması: Dört gözle... KoJiRo Beşiktaş 0 27 Haziran 2022 20:52
TSMC, Dört Yeni 3nm Yarı İletken Tesisi Kuruyor KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 20 Haziran 2022 21:46
Dört kulüpten yeni TFF başkanına dört farklı tebrik! KoJiRo Beşiktaş 0 17 Haziran 2022 21:49
Dört Peynir Soslu Gnocchi İtalya KoJiRo Dünya Mutfağı 0 12 Haziran 2022 15:53




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net