Forum Logo




Merkez Bankası 4 gün sonra görülecek dolar kurunu resmen açıkladı!

Ekonomi dünyasına dair tüm haberleri burada bulabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 27 Eylül 2023, 07:00   #1
Çevrimiçi
Merkez Bankası 4 gün sonra görülecek dolar kurunu resmen açıkladı!




Merkez Bankası 4 gün sonra görülecek dolar kurunu resmen açıkladı!
Www.TrendForum.Net

Erkan'ın koordineli çalışmasıyla birlikte parasal sıkılaşma sürecine Haziran ayında fiilen başlamıştı.

İlk iki toplantıdan piyasaların beklentisinin altında faiz artırımı kararları çıkarken, Merkez Bankası, 24 Ağustos'ta açıkladığı PPK kararı ile 750 baz puanlık faiz artırımına giderek piyasalarda bir şok etkisi yarattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmiş yıllarda faiz konusundaki katı yaklaşımının daha fazla yumuşamaya gittiği ve bu durumun yeni Merkez Bankası yönetiminin elini rahatlattığı iddia edilirken, OVP tanıtımında konuşan Erdoğan, ilk kez parasal sıkılaşma ifadesini kullanarak yeni Merkez Bankası yönetimine güveninin tam olduğunu duyurdu ve mevcut para politikalarını desteklediğini ifade etti.

Dolar kurunu doğrudan etkileyecek olan faiz kararında Eylül ayı için ortak beklentiler 500 baz puanlık artış etrafında yoğunlaşırken, PPK sonucu açıklanan karar beklentiler ile uyuştu ve Merkez Bankası politika faizini yüzde 30'a yükseltti. Ekonomistler, bu hamlelerin ardından gelecek toplantıların da çok daha öngörülebilir bir hale geldiğini belirterek, Ekim ayında yapılacak toplantıdan da 500 baz puanlık artış çıkacağını belirtti.

Raporda, katılımcıların faiz konusundaki beklentileri için "Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 19,34 iken, bu anket döneminde yüzde 29,26 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 19,19 iken, bu anket döneminde yüzde 30,00 olarak gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verilirken. Alınan karar da rapordaki beklentiler ile bire bir şekilde örtüşmüş oldu.

Merkez Bankası tarafından açıklanan PPK kararının özet gerekçesinde, söz konusu faiz kararına sebep olarak Temmuz ve Ağustos ayı enflasyon verilerinin beklenenin üzerinde gelmesi ve küresel ölçekte artan petrol fiyatları gösterildi. Parasal sıkılaşma sürecinin ilerleyeceğinin vurgulandığı metin, gelecek toplantılarda da faiz artışlarına gidileceği ve yıl sonunda yüzde 40'lık politika faizinin muhtemel olduğu izlenimine yol açtı.

Alıntı
PERDELER_ bunu beğendi.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
açıkladı, bankası, dolar, gün, görülecek, kurunu, merkez, resmen, sonra


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Ripple’dan Güney Amerika Ülkesinin Merkez Bankası ile Blockchain Ortaklığı DeepSilence Ekonomi Dünyası 0 16 Haziran 2023 11:14
Merkez Bankası'ndan kredi kartıyla avans çekimi için yeni karar Zeytin Ekonomi Dünyası 1 16 Mayıs 2023 15:33
Brezilya Merkez Bankası faiz değiştirmedi DeepSilence Ekonomi Dünyası 0 04 Mayıs 2023 10:21
Merkez Bankası faiz kararı belli oldu! Aykut Ekonomi Dünyası 0 19 Ocak 2023 14:34
Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından piyasalarda son durum KoJiRo Ekonomi Dünyası 0 26 Mayıs 2022 22:02




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net