|
21 Haziran 2023, 02:55 | #1 |
Çevrimdışı
Diamond Üye
|
Şarap Tadımı Nasıl Yapılır?
Şarap Tadımı Nasıl Yapılır? Www.TrendForum.Net Şarabın Saklama Koşulları ve Servis Sıcaklığı Öncelikle şarap hangi türde olursa olsun uygun sıcaklık ve koşullarda saklanması gerekir. Şarap tadımı esnasında maksimum verim alabilmek açısından bu çok önemlidir. Beyaz ve rose şaraplar için ideal saklama sıcaklığı değişiklik gösterir; ancak soğuk bir şekilde 7-8 derecede servis edilmesi gerekir. Kırmızı şaraplar ise 15-20 derece sıcaklıkta servis edilir. Şarap tadımı esnasında tadılacak soğuk şarapların buzdolabında değil, şarap dolaplarında saklanması gerekir. Şarabın Dekante Edilmesi Özellikle yıllanmış kırmızı şarapların tadımdan önce dekante edilmesi gerekir. Yani şarabı karafa koyarken süzülmeli ve tortularından ayrıştırılmalıdır. Çünkü şarap yıllandıkça tortu miktarı da artar. Dekante işleminden önce tortuların dibe çökmesi için şişe bir süre dik tutulmalıdır. Şarap tadım yerleri bazen süzgeç yerine şişenin boyun kısmına mum koyarlar. Böylece tortuları görebilir ve kadehe dökülmeden nerede durmaları gerektiğini bilirler. Şarabın Karafta Bekletilmesi Şarap karafa aktarıldıktan sonra bir süre dinlendirilmelidir ve ondan sonra tadım yapılmalıdır. Bunun nedenlerinden biri, yıllanmış ve asiditesi yüksek olan şarapların yoğun bir asit tabakasına sahip olmasıdır. Karafa doldurulduktan sonra bir süre bekletilmesi, bu asidin uçmasını ve daha iyi tadım yapılmasını sağlar. Ayrıca bu dinlendirme işlemi, şarabın aroma ve kokularının açığa çıkmasında etkilidir. Şarabın Gövde ve Tanen Özellikleri Şarapta gövde, damakta bıraktığı tadın yoğunluğu ve hissiyatı anlamına gelir. Yıllanmış, içimi zor, asiditesi, taneni, alkol oranı yüksek, yoğun şaraplar tam gövdeli olarak adlandırılır. Yıllanmış, kolay içimli, asiditesi, tanesi, yoğunluğu ve alkol oranı düşük şaraplara ise hafif gövdeli şarap denir. Üzümün çekirdekleri ve kabuğundaki madde ise tanendir ve ağızda kuruluk bırakır. Şarap tadım teknikleri esnasında beyaz şarapların daha az tanenli olduğu görülebilir. Şarabın Uzunluk ve Asidite Özellikleri Şarabın bitişinde damakta bıraktığı tat ve aroma süresi uzunlukla anlatılır. Uzun bitişli şaraplar, uzun süre damakta kalır ve daha yoğundur. Genel olarak tam gövdeli şaraplar daha uzun bitişlidir. Asidite ise daha çok ekşilikle ilgili bir terimdir. Asiditeye göre şarabın tadı, gövdesi ve uzunluğu belirlenir. Hem şarabın bozulmasını önler hem de daha canlı bir renk verir. Şarap tadım günleri esnasında asidite açısından yüksek veya düşük şaraplar ideal lezzeti sunmaz. Renk ve Koku Şarap tadım uzmanına ne denir sorusunun yanıtı, oenologuedir. Bu uzmanlara göre şarap tadımında koku çok önemli bir yere sahiptir. Koku ve aromalar, bir şarabın karakterini oluşturur. Tadım yapmadan önce kadehi tutup hafifçe sallamak ve koklamak gerekir. Bunun için şaraplar genellikle geniş göbekli kadehlerde servis edilir. İyi bir şarabın rengi ise berrak, canlı ve parlak olmalıdır. Beyaz şaraplar yıllandıkça koyulaşırken kırmızı şaraplarda durum tam tersidir. Tadım Son aşama olarak şarabın tadına bakılır ve yudum alındıktan sonra bir süre damakta gezdirilir. Bu sayede daha net tadım yapılabilir. Bu esnasında şarabın sek mi tatlı mı olduğu anlaşılır. Yuttuktan sonra ise şarabın ağırlığı, içimi, alkol oranı, asiditesi, taneni, gövdesine dair notlar alınır. İyi bir şarap tadımı için bu etkinliklerin düzenlendiği yerleri tercih edebilirsiniz. Bozcaada şarap tadımı nerede yapılır sorusuna bir yanıt arıyorsanız; şarap imalathaneleri, tadım ve bağ otelleri sizin için doğru yer olabilir.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar! Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar! |
|
İçeriği Sosyalleştir |
Etiketler |
nasıl, tadımı, yapılır, Şarap |
Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk) | |
|
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
En Güzel Çay Semaverde Nasıl Yapılır? | Candres | Trend Sorular | 4 | 05 Haziran 2023 00:17 |
İftar Duası Nasıl Yapılır? | Beatrice | Dualarımız | 0 | 27 Mart 2023 15:01 |
Bez çanta nasıl yapılır? | Beatrice | Örgü - Dantel - El İşi | 0 | 28 Kasım 2022 12:16 |
Manakeesh nasıl yapılır? | Beatrice | Dünya Mutfağı | 0 | 19 Kasım 2022 11:12 |
Afro saç nasıl yapılır? | Beatrice | Saç ve Makyaj Dünyası | 0 | 20 Haziran 2022 18:42 |
TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net