Forum Logo




Likenifikasyon nedir ve nasıl tedavi edilir ?


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Zeytin

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 18 Nisan 2023, 21:27   #1
Çevrimiçi
Saygın Üye
Likenifikasyon nedir ve nasıl tedavi edilir ?




Likenifikasyon nedir ve nasıl tedavi edilir ?
Www.TrendForum.Net

Nedir
likenifikasyon?

Likenifikasyon cildinizin kalın ve kösele döndüğü zamandır. Bu genellikle sürekli çizilme veya sürtünmenin bir sonucudur.

Bir cilt bölgesini sürekli olarak çizdiğinizde veya uzun süre ovulduğunda, cilt hücreleriniz büyümeye başlar. Bu, cildin kalınlaşmasına ve cildinize kösele veya kabuk benzeri bir görünüm veren normal cilt işaretlerinin – çatlaklar, kırışıklıklar veya pullar – abartılmasına yol açar.

Nörodermatit olarak da bilinen liken simpleks kronikus, likenleşmiş bir deri yamasıdır. Liken simpleks birincil bir durum veya hastalık değil, altta yatan bir nedenin sonucudur.

Altta yatan neden tipik olarak şiddetli, kronik (uzun süreli) kaşıntıdır, ancak bazen cilde travma veya uzun süre cildin çizilmesi veya ovulması gibi ciddi anksiyete veya obsesif kompulsif davranışla ilişkilidir.

belirtiler
Liken simpleks, cildin sürtünmesinin sabit veya cilt travmasıyla ilişkili olduğu bir alandır, ancak çoğu zaman kaşınmaya yardımcı olamayacağınız son derece kaşıntılı bir cilt yaması içerir.

Kaşıntı veya sürtünme kesintisiz veya aralıklı olabilir. Kaşıma o kadar alışkanlık haline gelebilir ki uykunuzda bile yapabilirsiniz.

Belirtiler şunları içerir:

kronik kaşıntılı bir yama veya cilt lekeleri
kalın, kösele cilt
pullu, kabuk benzeri cilt
kırmızı veya koyu renkte yükseltilmiş yama veya cilt lekeleri

Nedenler
Tekrarlayan çizikler likenifikasyonun bir nedenidir.

İnsanlar birçok nedenden dolayı kaşıyorlar. Bir böcek ısırığı gibi cildin küçük bir tahrişi ile başlayabilir. Veya kronik bir cilt durumunun sonucu olabilir. Her iki durumda da, likenifikasyon tedavi edilmeden giderek kötüleşebilir.

Likenifikasyon çoğu zaman, kaşınmanın kaşınmayı daha da kötüleştirdiği korkunç bir kaşıntı ve çizilmeden kaynaklanır. Bu daha fazla çizmenize neden olur. Ve ne kadar çok çizerseniz, liken simpleksiniz o kadar kötüleşir. Kaşıntıdan kurtulmak için bazı ipuçlarına göz atın.

Cildin sürtünmesi başka bir likenifikasyon nedenidir. Bu, cildi sert bir şekilde ovalayan bir travma veya uzun süre boyunca cildin sürtünmesini (veya çizilmesini) engelleyebilecek ciddi anksiyeteyi veya obsesif kompulsif davranışı olabilir.

Likenifikasyona yol açan koşullar şunları içerir:

atopik dermatit
kontakt dermatit
egzama
sedef hastalığı
böcek ısırıkları
kuru cilt
stres
anksiyete bozuklukları
obsesif kompulsif bozukluk
cilt travması

Teşhis
Doktorunuz genellikle liken simpleksini fizik muayene yaparak teşhis edebilir. Cilt kalınlaşması ve kösele bir doku gibi karakteristik belirti ve semptomları ararlar.

Siz ve doktorunuz likenifikasyona veya kaşıntıya neyin neden olduğunu bilmiyorsanız, başka testler gerekebilir. Bu bir cilt biyopsisini veya nörolojik muayeneyi içerebilir.

tedavi
Likenifikasyon için kullanılan çeşitli tedaviler vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir:

Flutikazon propiyonat
Geleneksel olarak, likenifikasyon için tedavi yaklaşımları, atopik dermatit veya sedef hastalığı gibi problemin altında yatan nedeni ele alarak kaşıntıyı tedavi etmeye ve çizilmeyi azaltmaya odaklanmıştır.

Ancak 2015 araştırması, likenifikasyonu etkili bir şekilde tedavi etmenin daha hızlı bir yolu olduğunu gösteriyor.

Dergi makalesi, tasarımda benzer olan üç atopik dermatit çalışmasını gözden geçirmiştir. Çalışmalardan ikisi, günde bir ila iki kez flutikazon propiyonat krem ​​veya merhem topikal uygulamasını içeriyordu. Üçüncüsü plasebo kontrol denemesiydi.

Flutikazon propiyonat uygulayan tüm çalışma katılımcıları ilk hafta içinde likenifikasyonlarında iyileşmeler gördü. Dört hafta sonra, katılımcıların yüzde 80 kadarı hiç, çok hafif veya hafif likenifikasyon göstermedi.

Bu sonuçlar önemlidir ve orta ila şiddetli likenifikasyonu tedavi etmenin en iyi yolunun topikal flutikazon propiyonat merhemidir. Flutikazon propiyonat için doktor reçetesine ihtiyacınız olacaktır.

Diğer reçeteli ilaçlar
Likenifikasyonu tedavi etmek için kullanılan diğer reçeteli ilaçlar şunları içerir:

kortikosteroid kremleri
doğrudan etkilenen cilde kortikosteroid enjeksiyonları
reçeteli alerji ilaçları ve antihistaminikler
anksiyete karşıtı ilaçlar

Tezgah üstü (OTC) tedaviler
Likenize cildi OTC ürünlerini kullanarak etkili bir şekilde tedavi edebilirsiniz. Bunlar:

Kortizon 10 gibi kortikosteroid kremleri
kaşıntı önleyici kremler
Benadryl gibi antihistaminikler
yatıştırıcı nemlendiriciler
Men-Phor ve Sarna gibi kafur ve mentol topikal kremleri
Tedaviler
Bazı terapiler, altta yatan rahatsızlıklara bağlı kaşıntı ve likenifikasyonun giderilmesinde etkili olabilir. Bunlar:

ışık tedavisi
psikoterapi
akupunktur
akupresür
Evde yapılan ilaçlar
Evde deneyebileceğiniz birkaç şey var. Bu ev ilaçları ya kaşınmanın ortak nedenlerini uzak tutmayı veya çizilmenizi önlemeyi amaçlamaktadır.

Kaşıma likenifikasyonu daha da kötüleştirir ve kaşıntıyı arttırır. Yapabileceğiniz en iyi şey, kendinizi döngüyü kırmaya zorlamaktır.

Uyurken eldiven giymeyi deneyin. Nemlendirme amaçlı olanlar gibi ince bir çift eldiven, uyurken hasara neden olmanızı engelleyebilir.
Etkilenen cilt lekelerini örtün. Yara bandı, bandajlar, gazlı bezler veya çizilmenizi zorlaştıracak başka bir şey kullanın.
Tırnaklarınızı çok kısa tutun. Kısa, pürüzsüz tırnaklar daha az hasar verir. Tırnaklarınızın köşelerini yuvarlamak için bir tırnak törpüsü kullanmayı deneyin.
Serin ve ıslak kompres uygulayın. Bu cildi rahatlatabilir ve ilaçlı kremlerin cilde daha etkili bir şekilde emilmesine yardımcı olabilir. Kendi serin kompresinizi evde yapabilirsiniz.
Nazik, kokusuz ürünler kullanın. Yumuşak parfüm içermeyen sabunlar, kokusuz nemlendiriciler ve koku ve boya içermeyen çamaşır deterjanlarını deneyin.
Ilık yulaf ezmesi banyoları yapın. Banyolarınız ılık fakat sıcak olmadığından emin olun, çünkü sıcak su cildi kurutabilir. Pişmemiş yulaf ezmesi veya koloidal yulaf ezmesi tozu ekleyin. İşte kendi yulaf ezmesi banyonuzu nasıl yapacağınız.
Stres dahil olmak üzere kaşıntıyı tetikleyen herhangi bir şeyden kaçının. İşte stresi azaltmak için bazı ipuçları.
Görünüm
Cildin likenizasyonu çok rahatsız edici olabilir. Kaşıntı yoğun olabilir, ancak tırmalamak sadece daha da kötüleştirir.

Genel olarak, görünüm iyi ve durum genellikle geçicidir. Araştırmalar, likenifikasyonun topikal flutikazon propiyonat merhemle hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilebileceğini düşündürmektedir.

Gelecekteki nüksleri önlemek için altta yatan nedenin tedavisi gerekebilir. Bir tedavi planı geliştirme hakkında doktorunuzla konuşun. Bu arada, likenifikasyon semptomlarını tedavi etmek ve kötüleşmesini önlemek için evde yapabileceğiniz birçok şey var.

Haberbin.com
DeepSilence bunu beğendi.
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
edilir, likenifikasyon, nasıl, nedir, tedavi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Reaktif Hipoglisemi Nedir? Tedavi Yöntemi ve Belirtileri Nasıldır? Pia Dahiliye 0 02 Nisan 2023 05:35
Alın Kırışıklıkları Nasıl Yok Edilir? Asi Ruh Estetik ve Plastik Cerrahi 1 22 Mart 2023 18:16
Tükenmişlik Sendromu Nasıl Önlenir Ve Tedavi Edilir? Asi Ruh Psikiyatri 0 21 Mart 2023 23:32
Kış depresyonuyla nasıl baş edilir Beatrice Psikiyatri 8 06 Kasım 2022 22:56
Dua Nasıl Edilir? Beatrice Dualarımız 0 19 Temmuz 2022 23:05




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net