Forum Logo




Adıyaman Hakkında Her Şey


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree4Beğeniler
  • 1 Post By DeepSilence
  • 1 Post By Asi Ruh
  • 1 Post By Asi Ruh
  • 1 Post By DeepSilence

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 01 Temmuz 2023, 21:23   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Adıyaman Hakkında Her Şey




Adıyaman Hakkında Her Şey
Www.TrendForum.Net

ADIYAMAN




Tarihi;

Adıyaman, tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Adıyaman Palanlı Mağarasında yapılan incelemelerde kent tarihinin M.ö. 40.000 yıllarına kadar uzandığı anlaşılmıştır.

Yine Samsat-Şehremuz Tepe'deki tarihi bulgulardan M.ö. 7.OOO yılına kadar Paleolitik, M.O. 5.000 yıllarına kadar Neolitik, M.Ö. 3.OOO yıllarına kadar Kalkolitik ve M.O. 3.0OO-1.200 yıllan arasında da Tunç Çağı dönemlerinin yaşandığı anlaşılmıştır. Bu dönemde bölge Hititlerle Mitannilar arasında el değiştirmiş ve Hitit Devletinin yıkılmasıyla (M.Ö. 1.200) karanlık bir dönem başlamıştır. M.Ö. 1.2OO'den Frig Devletinin kuruluşu olan M.Ö. 750 yıllan arası dönemle ilgili olarak yazılı kaynağa rastlanmamıştır. Ancak; bu dönemde yöre, Asur etkisine girmeye başladığından, Samsat'ta bulunan Asur etkili mühürler ve Kahta Eskitaş Köyünde bulunan Hitit Hiyeroglifi ile yazılmış kitabeler, Anadolu'daki tarihi silsilenin ilimizde de aynen devam ettiğini, göstermektedir. Bu dönemde Adıyaman ve çevresinde Hitit Devletinin yıkılmasıyla ortaya çıkan Geç Hitit şehir devletlerinden biri olan Kummuh Devleti hüküm sürmüştür.

M.Ü. 9OO-70O yılları arasında yöre Asur etkisinde kalmakla birlikte, Asurlular tam olarak egemen olamazlar. 6. yüzyılın başlarından itibaren yöreye Persler hakim olur ve yöre Satrap'lar (Valiler) eliyle yönetilir. M.O. 334 yılında Makedonya Kralı Büyük iskender'in Anadolu'ya girmesiyle Pers'ler hakimiyetini kaybetmiş ve M.ü. 1. yüzyıla kadar yörede Makedonyalı Selev-kos Sülalesi hüküm sürmüştür. Bu sülalenin gücünün zayıfladığı sıralarda, Kral Mithradetes l Kallinikos Kommagene Krallığının bağımsızlığını ilan etmiştir (M.O. 69).

Başkenti Samosota (Samsat] olan Kommagene Krallığı, egemenliğini MS. 72'ye kadar sürdürmüş, bu tarihte yöre Roma imparatorluğunun eline geçmiş ve Adıyaman Roma imparatorluğunun Syria (Suriye) Eyaletine, 6. Lejyon olarak bağlanmıştır. Roma imparatorluğunun 395 yılında Batı ve Doğu Roma olarak ayrılmasıyla, Adıyaman Doğu Roma imparatorluğuna katılmıştır. 643 yılından itibaren bölgeye İslam akınları başlamakla birlikte İslam hakimiyeti ancak 670 yılında Emevi'lerle kurulabilmiştir. 758 yılında ise, II, Abbasi komutanlarından Mansur Ibni Cavene'nin hakimiyetine girer. 926 yılına kadar Abbasi hakimiyetinde kalan H'de bu tarihte Hamdanüerin egemenliği başlar. 958 yılında yöre yeniden Bizanslıların eline geçer.

1114-1181 yıllan arası yöreye Türk akınları olur. 1204-1298 yılları arasında Samsat ve yöresini Anadolu Selçukluları ele geçirir. 1230 ve 1250 yıllarında Moğol saldırılan yaşanır. 1298'de yöre ve bölge Memlüklerin eline geçer. 1393 yılında Adıyaman bu kez de Timurlenk tarafından yağmalanır.

Büyük bir istikrarsızlığın olduğu Orta çağ boyunca Adıyaman Bizans, Emevi, Abbasi, Anadolu Selçukluları, Dulkadiroğullan arasında el değiştirmiş ve nihayet Yavuz Sultan Selim'in Iran seferi sırasında 1516 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı topraklarına katılan Adıyaman, başlangıçta merkezi Samsat'ta bulunan bir Sancakla Maraş Beylerbeyliğine bağlıyken, Tanzimat’tan sonra bir kaza olarak Malatya'ya bağlanmıştır.

Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya'ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya'dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 01 Temmuz 2023, 21:23   #2
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: ADIYAMAN Hakkında Her Şey




Adıyaman'ın Meşhur Mutfağı


İçli Köfte;


İçli köfte
ya da Oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan bir yemek. Aslen Arap mutfağına ait bir yemek olup, özgün adı Kibbe dir. Türkiye'de Bitlis, Osmaniye, Kahramanmaraş,Tunceli, Elazığ, Malatya, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa ve Adıyaman yörelerinde yapılmaktadır.





Etli Fırında Tava

Yaz sebzeleri ve kuzu eti, ağızlara layık bir yemek.

Abuzer kebabı veya hacı abuzer denilen yemek tepsinin ortasına kıyma kenarına soğan domates ve biber dizilerek yapılan ve fırında pişirilen bir Adıyaman yemeği.






Adıyaman'ın yöresel yemeği Dövmeç;





Çiğ Köfte;


Bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, pişirilmeden tüketilen, Şanlıurfa yöresine ait bir yiyecektir. Şanlıurfa'nın dışında Adana, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Malatya gibi illerde de yöresel farklılıklar gösteren çiğ köfteler yapılır. Genellikle ince ve uzun (sıkma) köfte parçaları şeklinde ve marul yaprağı ile servis edilir. Şanlıurfa'da açık, bazı yörelerde de lavaş ekmeği ile tüketilir.





Adıyaman'ın nefis yöresel yemeği Basalla;





Mercimek Köftesi;

Nefis bir köfte türü özellikle marul ile çok iyi gider.






Çılbır;


Çılbır, çiğ yumurtanın kaynayan suya kırılıp pişirilmesiyle hazırlanan bir tür yemektir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağlı-pul biberli sos dökülerek servis edilir.





Pestil;


Pestil Türkiye ve çevre ülkeler mutfaklarında meyve özlerinin baskı altında bir yaprak şekli verilmek suretiyle kış için saklanması ve bunun sonucunda oluşan tatlı.

Pestilin adının, meyve şekerlemesi anlamında İtalyanca pastillo sözcüğünden geldiği belirtilmektedir. Pestil genellikle kayısı kullanılarak yapılır. Ancak dut ile incir ve üzüm gibi diğer meyvelerden de üretilir.




Yapıştırma Köftesi;





Etli Bulgur Pilavı;





Arap Tavası;


 
Alıntı ile Yanıt

Alt 01 Temmuz 2023, 21:24   #3
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Adıyaman Hakkında Her Şey




Adıyaman'da Gezilebilecek Yerler Nerelerdir?

Haydaran Kaya Mezarları

Adıyaman'ın 17 km kuzeyinde Taşgedik köyü sınırları içinde bulunur. Burada kaya mezarlar ve Güneş Tanrısı Helios ile Kommagene Kralı Antiochos'un tokalaşma kabartmaları vardır.





Adıyaman Müzesi;

1982 yılında modern binasına kavuşmuş ve bu tarihten sonra kendi binasında hizmet vermeye başlamıştır.

Müze binası, konum olarak şehir merkezinin en güzel yerinde, geniş-bahçeli, bodrum kat üzerine yapılmış tek katlı bir binadır.

Eserler iki büyük salon ve bu salonu birbirine bağlayan ara salon ile iç bahçede sergilenmektedir. Aşağı Fırat Bölgesinde yapılan ve yıllarca süren yerli ve yabancı kazılar sonucu teslim edilen, satın alma ve diğer yollardan müzeye gelen eserler ile müze, bölgenin en zengin müzesi haline gelmiştir.

Müzede Paleolitik Döneme ait el baltaları, delici ve kesiciler; Kalkolitik Döneme ait pişmiş topraktan kaplar, Tunç Çağına ait süs eşyaları; Roma ve İslâm Dönemine ait seramik kaplar sergilenmektedir. Yine çeşitli dönemlere ait mühürler, kadın ve erkek takıları, insan ve hayvan figürinleri, mozaikler, altın, gümüş ve bronz sikkeler; yöreye ait etnografik eserler sergilenmektedir.


Nisan-Ekim
Yaz Açılış Saati: 08:00

Yaz Kapanış Saati: 19:00

Kasım-Mart
Kış Açılış Saati: 08:00

Kış Kapanış Saati: 17:00

Tatil Günü: Yok





Çelikhan İçmesi;

Her derde deva olduğuna inanılan Çelikhan İçmesi, sürekli ziyaret edilen bir nokta olsa da turizm açısından pek bir çalışma yapılmamıştır.

Çelikhan İçmesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji Kürsüsü tarafından incelenmiştir. İnceleme raporunda suyun; mide, barsak, gastrit ve ülser hastalarına iyi geldiği açıklanmıştır. Adıyaman'da termal suların pek olmaması da Çelikhan İçmesi'nin daha fazla ilgi görmesine sebep olmuştur.

İçme, Çelikhan'ın 19 kilometre uzağında olup kolay bir ulaşıma sahiptir. Günümüzde hala bir tesis yapılmaması bölgenin ziyaretçi potansiyelini düşürmektedir. Adıyaman'da geçireceğiniz günlerde Çelikhan İçmesi'ne kısa bir ziyaret yapabilirsiniz.





Karakuş Tümülüsü


Adıyaman'da bulunan Karakuş Tümülüsü, şehrin önemli gezi alanlarından biridir. Tümülüs Nemrut Dağı Milli Parkı'nın içinde bulunup, buradaki anıt Kommegene Kralı II. Mithridates'in annesi İsas adına dikilmiştir.

Tümülüste bulunan anıt 21 metre uzunluğundadır. Yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi olmasa da M.Ö. I. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Adıyaman-Kahta girişinde bulunan Karakuş Tümülüsü, Nemrut Dağı Milli Parkı'nda keşfedebileceğiniz yerler arasındadır. Yıl içerisinde yerli ve yabancı turistin yoğun ilgisini gören milli park, tüm keşif noktalarıyla sizleri bekliyor. Adıyaman seyahatinizde bolca vaktiniz olursa; Eskisaray Camii'ni, Pirin Antik Kenti'ni ve Arsemia Antik Kenti'ni de ziyaret etmenizi öneririz.





Yel Baba Türbesi

Adıyaman'ın ziyaret edilen yerlerinden biridir Yel Baba Türbesi. Merkeze bağlı olan Musalla Mahallesi'nde bulunmasından dolayı kolay bir ulaşıma sahiptir.

Etrafı demir korkuluklarla çevrili olan Yel Baba Türbesi, yöre halkı tarafından sürekli ziyaret edilmektedir. Türbenin bulunduğu yapı ilk zamanlar bir köylüye aitti. Evin sahibi rüyasında burada bir zat yattığını görünce evini türbeye çevirmiştir. Türbeye vücuduna yel girmiş insanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Ziyarette bulunan kişiler türbe üzerindeki taşları vücuduna sürerler. Adıyaman'da yapacağınız gezilere dahil edebilirsiniz.





Abuzer Gaffari Türbesi

Adıyaman'nın mistik atmosferine eşlik eden Abuzer Gaffari Türbesi, şehre gelen turistler tarafından ziyaret edilmektedir. En çok da dini yerleri ziyaret edenler tarafından yoğun ilgi görür türbe.

Ziyaret Köyü'nün girişinde bulunan türbe, Hz. Muhammed (s.a.v)'e inanan 10 kişiden biri olan Abuzer Gaffari adına yaptırılmıştır. Abuzer Gaffari'nin gerçek mezarı Medine'nin bir köyündedir. Fakat bir rivayete göre; Abuzer Gaffari Hz. Ömer tarafından Adıyaman'ı fethetmek için gönderilir ve bu zat şu anki türbesinin orada vefat eder. Adıyaman'ın ziyaret edilen noktalarından biri olan Abuzer Gaffari Türbesi, tasavvuf kokan bir atmosferde güzel bir ziyaret olabilir sizler için.

Şehri gezecek çok vaktiniz olursa; Nemrut Dağı Milli Parkı'nın içinde bulunan Karakuş Tümülüsü'nü ve Eskisaray Camii'ni ziyaretlerinize dahil edebilirsiniz.





Pirin Antik Kenti

Adıyaman'ın tarihini anlatan noktalardan biridir Pirin Antik Kenti. Şehir merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta olduğu için ulaşımı oldukça kolaydır.

Pirin Antik Kenti, Kommagene Krallığının beş büyük kentinden biri özelliğini taşımakla birlikte tarihi M.Ö. 1. yüzyıla dayanmaktadır. Özellikle Roma döneminde önemli bir konaklama merkezi konumuna gelmiştir.

Antik şehirde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda oda mezarlar, yazıtlı lahitler, lahit mezarlar, kabartmalı sunak, kabartma heykel; bunların yanı sıra cam şişe, altın küpe, bilezik, sikke, kandil, bulunmuştur. Çıkarılan kalıntıların çoğu şu anda Adıyaman Müzesi'nde sergilenmektedir. Adıyaman'ın eski yerleşimi hakkında detaylı bilgiler veren Pirin Antik Kenti'ni mutlaka gezmelisiniz. Adıyaman'a yolunuz düştüğünde Arsemia Antik Kenti'ni ve Haydaran Kaya Mezarları'nı da ziyaret etmeyi unutmayın.





Nemrut Dağı

Nemrut Dağı, Adıyaman ilindeki Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır. Toros dağ silsilesinde bulunur. 1988 yılından beri millî parktır.



Kommagene kralı Antiochus Theos, MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir.

Mezarda 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda yapılan kazılarda da Antiochus'un mezarı bulunamamıştır.





Menzil Köyü


Menzil
, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

İnsanın manevi açıdan huzur bulduğu, dış dünya ile bağlantısının kesildiği ve ibadete yöneldiği, asr-ı saadet döneminin yaşatılmaya çalışıldığı güzel bir köydür.





Cendere Köprüsü

Adıyaman'da Cendere çayı üzerinde yer alan ve dünyanın hâlen kullanılmakta olan en eski köprülerinden biri olarak anılan tarihi köprü.

Adıyaman’a 55 km mesafede, bugün Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde bulunmaktadır. Kahta ve Sincik’i birbirine bağlar. Romalıarın yaptığı 2. en geniş kemerli köprüdür. 120 m uzunluğunda ve 7 m genişliğindedir. Her biri 10 ton ağırlığında 92 kayadan meydana gelir.

prünün üsütündeki Latince bir yazıttan anlaşıldığına gore Roma İmparatoru Septimius Severus (193-211), karısı ve oğulları adına yaptırılmıştır. Orijinalinde 4 korint sütun bulunduğu Kahta tarafındaki ikisinin Septimius Severus ve eşine, Sincik tarafındaki ikisinin ise oğullarına adandığı biliniyor. Ancak oğullardan Geta’ya ait olan sütun, onu öldüren ve kardeşine ait her şeyi yok etmek isteyen Caracalla adlı kardeş tarafından yıktırılmış.

prü 1997’de bakımdan geçmiş ve üzerinden 5 ton ağırlığa kadar olan taşıtların geçmesine izin veriliyordu.Yeni köprü yapıldığından araç geçişi tamamen yasaktır. 500 metre doğusuna yeni bir köprü daha yapılmıştır.





Adıyaman Ulu Camii

Belki sizden kilometrelerce uzak olan Adıyaman, keşif noktalarıyla uzun ve güzel bir yolculuk olacaktır. Adıyaman'ı keşfetmek için bir yolculuk planlıyorsanız gezi listenizi şimdiden hazırlamanızı öneririz.

Adıyaman'ın en büyük ibadet mekanı olan Ulu Camii, hem tarihiyle hem de muazzam mimarisiyle, şehirdeki gezi rotalarınız arasında olabilir. Caminin biraz tarihine değinip, sizlere bu güzel gezi noktası hakkında bilgi verelim.

Adıyaman Ulu Camii, elde olan belgelere göre; Dulkadiroğullarından Alaü'd-devle tarafından inşa ettirilmiştir. Cami, orijinal mimarisinden uzaklaşmıştır, çünkü 1873 yılında yıkılarak yeniden inşa edilmiştir. Yapılışı sırasında kesme taş kullanılan cami, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Adıyaman'ın ibadet mekanlarından biri olan Ulu Camii, hem mimarisiyle hem de iç dekorasyonuyla beğeninizi kazanacak.

Sizlere bir önerimiz daha var. Gezi listenizde Karakuş Tümülüsü, Adıyaman Yeni Kale ve Toktamış Camii mutlaka yerini almalı. Beklemediğiniz kadar keşif noktasıyla Adıyaman sizleri bekliyor.





Gerger Kalesi

Adıyaman'ın Gerger ilçesinde, yüksek bir tepe üzerinde bulunan kale, Ortaçağ'dan günümüze kadar gelebilmiş sağlam yapılardan biridir.

Hitit döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir ve M.Ö. II. Yüzyılda Kommagenelerden olan Arsemes tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Gerger Kalesi, aşağı kale ve yukarı kale olarak iki bölüme ayrılmaktadır. Kalenin içerisinde dükkanlar, su sarnıçları ve cami kalıntıları vardır. Bu yapıların Arap akınları sırasında inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Günümüze çok iyi bir durumda gelen Gerger Kalesi, Oymaklı Köyü'ne oldukça yakındır.





Sofraz Tümülüs Mezarları

Küçük ve büyük olmak üzere iki tümülüsten oluşan Sofraz Tümülüs Mezarları, Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı olan Üçgöz beldesinde bulunmaktadır.

Belde Kommagene Krallığının dini başkenti olarak bilinir. Sofraz Tümülüs Mezarları'nın M.S.2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir ve Roma dönemiyle tarihlendirilmektedir. Mezarların yüksekliği yaklaşık 15 metre olup, üzerleri moloz taş ve kırmızı taşlar kullanılmıştır. Farklı bir tarihin izlerini göreceğiniz Adıyaman'ın çok bilinmeyen bu tarihi yapıtı sizin de listeniza dahil edebileceğiniz bir gezi noktası.





Oturakçı Pazarı

Şehir merkezinde bulunan Oturakçı Pazarı Adıyaman'a özgü geleneksel el sanatları, halı, kilim, çanta, hediyelik gibi şehre özgü eşyalara ulaşabileceğiniz bir çarşı.


Asi Ruh bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 01 Temmuz 2023, 21:25   #4
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Adıyaman Hakkında Her Şey




Ay amman amman burası Adıyaman
DeepSilence bunu beğendi.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 01 Temmuz 2023, 21:25   #5
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Adıyaman Hakkında Her Şey




Asi Ruh kullanıcısının gönderdiği mesajdan alıntı Mesajı göster
Ay amman amman burası Adıyaman

Adıyaman oldu AcıYaman
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 01 Temmuz 2023, 21:26   #6
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Adıyaman Hakkında Her Şey




DeepSilence bunu beğendi.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 01 Temmuz 2023, 21:29   #7
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Adıyaman Hakkında Her Şey




Asi Ruh kullanıcısının gönderdiği mesajdan alıntı Mesajı göster

Şarkı iyi hoşta klip bari Adıyaman'da cekilseydi.
Asi Ruh bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
adiyaman, adıyaman, hakkında, şey


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Şanlıurfa ve Adıyaman'ı sel vurdu: 15 can kaybı Zeytin Ülkemizden Haberler 1 16 Mart 2023 11:52
Cumhurbaşkanı'nın Adıyaman'da helallik istemesi Beatrice Trend Sözlük 6 01 Mart 2023 13:47
Adıyaman diye bir şehir yok aLi Trend Sözlük 18 12 Şubat 2023 13:36
Deprem sonrası Adıyaman'da son durum Beatrice Ülkemizden Haberler 0 11 Şubat 2023 09:58
Adıyaman’da kuduz paniği! İki mahalle karantinaya alındı Beatrice Ülkemizden Haberler 2 16 Kasım 2022 19:16




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net