Forum Logo




Dara Antik Kenti - Mardin


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 04 Haziran 2022, 08:01   #1
Çevrimdışı
Dara Antik Kenti - Mardin




Dara Antik Kenti - Mardin
Www.TrendForum.Net

Dara Antik Kenti Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü'nde yer almaktadır. Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur.



Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kenti’nin çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuştur. İç kale, kentin kuzeyinde ve 50 metre yüksekliğindeki tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir. Ayrıca köyün etrafında tarihleri Geç Roma Dönemi’ne kadar giden mağara evlere rastlanmaktadır.

Kaynak:Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Mardin Tanıtım Kitapçığı", sayfa: 15, Baskı: Elma Basım Ltd. Şti. İstanbul, 2012
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 03 Ağustos 2023, 01:27   #2
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Dara Antik Kenti - Mardin




Mardin ilinde yer alan Dara Antik Kenti, Ortaçağ döneminde büyük bir öneme sahip olan ve Mezopotamya'nın en önemli yerleşimlerinden biri olan tarihi bir kenttir. Dara, M.S. 6. yüzyılda Sasani İmparatorluğu döneminde kurulmuştur.

Dara Antik Kenti, stratejik bir konumda inşa edilmiştir ve güçlü surlarıyla korunmaktadır. Kent, Roma ve Sasani İmparatorlukları arasındaki sınıra yakın bir konumda yer aldığı için askeri ve ticari açıdan büyük bir öneme sahipti. Dara, su kanalları, köprüler, sarnıçlar ve yapı kompleksleri gibi çeşitli yapıları içermektedir.

Dara Antik Kenti'nin en dikkat çekici yapısı, su kanallarının üzerinde yükselen büyük bir surla çevrili bir kale olan Dara Kalesi'dir. Bu kale, hem askeri savunma hem de yönetim merkezi olarak kullanılmıştır. Kaledeki yapılar arasında saraylar, tapınaklar, kiliseler ve sarnıçlar bulunmaktadır.

Ayrıca Dara Antik Kenti'nde yer alan diğer önemli yapılar arasında yer altı sığınağı, su kemeri, antik hamam ve yerleşim alanları bulunmaktadır. Dara, büyük bir su sistemine sahip olup, su kanalları ve sarnıçlarla su temini sağlanmaktaydı.

Dara Antik Kenti'nin büyük bir bölümü hala kazı ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar sayesinde antik kentin bazı bölgeleri ziyaretçilere açılmıştır ve tarihi atmosferini koruyarak ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunmaktadır.

Dara Antik Kenti, tarih ve arkeoloji meraklıları için önemli bir ziyaret noktasıdır. Mardin il merkezine yakın bir konumda yer alır ve bölgeyi ziyaret edenler için kolaylıkla ulaşılabilir bir yerdir. Antik kent, tarihi ve kültürel mirasıyla Mardin'in zenginliğini yansıtmakta ve ziyaretçilere geçmişin izlerini keşfetme fırsatı sunmaktadır.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
antik, dara, kenti, mardin


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Midyat - Mardin KoJiRo Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 04 Haziran 2022 07:38
Kuruyan Barajın Altından 3.400 Yıllık Antik Şehre Ait Kalıntılar Ortaya Çıktı KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 31 Mayıs 2022 20:52
TPAO, Mardin ve Şırnak’ta petrol arayacak KoJiRo Ekonomi Dünyası 0 30 Mayıs 2022 20:18




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net