Forum Logo




Yavru Köpeklerin Gözleri Ne Zaman Açılır?

Hayvanlar alemi ile ilgili her şeye bu başlık altından ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By DeepSilence
  • 1 Post By Asi Ruh

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 18 Haziran 2023, 16:41   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yavru Köpeklerin Gözleri Ne Zaman Açılır?




Yavru Köpeklerin Gözleri Ne Zaman Açılır?
Www.TrendForum.Net

Yavruluk dönemi tüm canlılar için olduğu gibi köpekler için de hayatlarının en önemli evrelerinin başında gelir. Hem çok hızlı büyüyen hem de aynı zamanda savunmasız olan yavru köpeğiniz yeni yaşamının ilk zamanlarında kritik gelişim süreçlerinden geçer. Örneğin yavru köpekler dünyaya geldiklerinde işitme duyuları tam gelişmemiştir, işitme duyularının gelişimi 5 haftalık olduklarında tamamlanır. Aynı şekilde ağırlıklarını desteklemeleri de hemen söz konusu olmayacaktır. Karınlarının üzerinde sürünerek ilerlemeleri 18 - 21 gün devam edebilir, daha sonra arka bacaklarını kullanmaya ve titrek de olsa yürümeye başlayacaktır.

Yavru köpeğinizin yaşamının en önemli süreçlerinden biri de gözlerinin açıldığı o dönemdir. Bu yazımızda "Yavru köpeklerin gözleri ne zaman açılır?" sorusunun yanıtlarına ek olarak yavru köpeklerin göz gelişimleri ve görme duyuları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Yavru Köpeklerin Göz Gelişimi ve Kapalı Gözler
Yavru köpekler doğduklarında göremezler; gözleri, merkezi sinir sistemleri ve optik sinirleri gelişimini henüz tamamlamamıştır ve ışık gözlerine zarar verebileceğinden gözleri tamamen kapalıdır. Sık sık beslenmeye ihtiyaç duydukları bu dönemde hem göremediklerinden hem de efektif hareket edemediklerinden anne sütü içebilmeleri için yeni doğan yavruları annelerinden ayırmamak önemlidir. Çoğunlukla dünyaya geldikten sonraki 1 hafta, 10 günlük dönemde gözleri açılmaya başlar. Yavru köpeklerin gözlerinin açılması genellikle 10 - 14 gün aralığına denk gelir ve bu açılma kademeli olarak gerçekleşir, her iki gözün açılması takriben iki hafta sürebilir. Bazı köpek ırklarında gözlerin açılmasının 3 haftaya dek uzayabildiği bilinmektedir. Örneğin Cocker Spaniel cinsi köpeklerin gözleri, Bulldog cinsine oranla daha hızlı açılır. Genellikle her iki göz aynı anda açılmaz. Yavru köpeklerde gözler açıldıktan sonra da net bir görüş söz konusu olmayacaktır. Gözler açıldıktan sonra da gelişimini sürdürür ve köpekler 2 aylık olduklarında gözleri tamamen gelişmiş olur.

Yavru köpeklerde gelişim ya da spesifik olarak gözlerinin açılış zamanı ile ilgili genel söylemlerde bulunmak mümkün olsa da her köpeğin gelişim sürecinin aynı olmayacağı bilinmektedir. Dolayısıyla köpeklerin gözlerinin zorla açılmaya çalışılmaması önemlidir. Yavru köpeklerin gözlerinin açılması normalden uzun sürdüyse veteriner hekimlere danışılması gerekli hale gelir.

Gözlerin Açılma Süreci ve Normal Gelişim
Yavru köpeklerin gözlerinin gelişimi aşamalar dahilinde gerçekleşir. 0 - 2 haftalık yavru köpeklerin gözleri, ışıktan korunmak için kapalı kalır. Optik sinirleri ışığa çok duyarlı olmakla birlikte hassasiyet yavaş yavaş azalır ve 2. haftanın ortalarına doğru gözleri açılmaya başlar. Yavru köpekler 2-6 haftalık olduklarında gözleri tamamen açılmıştır. Az önce de belirtildiği gibi erken dönemde görüşleri netleşmemiştir. Hayatlarının 6 - 8 haftalık dönemi gelişimlerinin devam ettiği bir süreçtir. Derinlik algılarında henüz tam anlamıyla gelişme sağlanmamış olsa da gözleri artık gelişiminin son evresindedir. 8. Hafta yavru köpeklerin gözlerinin tam olarak olgunlaştığı dönemdir. İşte tüm bu gelişim evrelerinin sorunsuz ilerlemesi için yavru köpeklerin bazı temel ihtiyaçları bulunur.

Yavru köpeklerin dünyaya geldiklerinden sonraki ilk iki aylık kritik gelişim süreçlerinde anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne sütü içerisindeki temel öneme sahip bileşenler onların hem gelişimini destekleyecek hem de enfeksiyonlardan korunmalarına yardımcı olacaktır. Süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra ve ilk 2 aylık kritik süreç tamamlanınca yavruların kaliteli köpek maması çeşitleri ile beslenmeleri de eşit derecede önemlidir. Böylece işitme, görme duyularının yanı sıra iskelet ve kas sistemi gelişimleri de ideal şekilde tamamlanacaktır.

Yavru köpeklerle yaşamaya başlamak besin ihtiyaçlarını karşılamaktan daha fazlasını gerektirir ve onların bakımlarının da ihmal edilmemesi önemlidir. Yavru köpek bakımı çok yönlüdür. Erken dönemde daha sağlıklı olabilmeleri adına göz bakımlarının da rutine bağlanması tavsiye edilir.

Yavru köpeklerin gözleri açıldıktan sonra göz bakımları ile ilgili temel gereksinimlerin yerine getirilmesi önerilir. Yavru köpeklerin gözleri çok detaylı bakıma ihtiyaç duymasa da her zaman nemlendirilmiş, yumuşak ve temiz bir havluyla temizlenmesi faydalı olacaktır. Üstelik bu bakım seansları sırasında göz sağlığı ile ilgili bir sorun olup olmadığının fark edilmesi de kolay olacaktır.

Yavru köpeklerin gözlerinin açılması zaman aldığından göz enfeksiyonları ihtimali mevcuttur. Nitekim gözlerde kızarıklık, akıntı ve kaşıntı gibi belirtilere neden olabilen konjonktivit riskinin yavrularda daha fazla olduğu bilinir.

Göz Problemleri ve Veteriner İhtiyacı
Yavru köpekler gözlerini açtıklarında, gözlerinin gri mavi renkte olması oldukça normal bir durumdur. Bu süreç, gözlerinin gelişmeye devam ettiği bir dönemdir. Yine de bulundukları çevrenin ekstra temiz olmasına özen gösterilmelidir. Kirli ortamlar enfeksiyon riskini yükseltecektir. Gözleri gelişirken yavru köpeklerde çeşitli göz problemlerinin ortaya çıkması da mümkündür. Gözlerde kanlı noktalar, gözleri açamama, gözlerde akıntı, gözlerde aşırı gözyaşı üretimi, gözleri sık sık kırpma, patileri ile gözlerine dokunma dikkate alınması gereken semptomlar arasında yer alır. Yavru köpeklerde bu semptomlar görüldüğü takdirde veteriner hekimlerce muayene edilmeleri gerekir.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]
Asi Ruh bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 18 Haziran 2023, 16:44   #2
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Yavru Köpeklerin Gözleri Ne Zaman Açılır?




Hocam bu yazı rengi Özenle seçilmiş sanırım
DeepSilence bunu beğendi.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
açılır, gözleri, köpeklerin, yavru, zaman


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Genetiğin kuralları yıkıldı: İki erkek fareden yavru üretildi Zeytin Dünyadan Haberler 5 10 Mart 2023 13:57
Gözleri kapalı 10 parmak klavye yazan şahsiyet Destina Trend Sözlük 11 16 Aralık 2022 21:14
Kedilerin Gözleri Karanlıkta Neden Parlar? Beatrice Bunları biliyor musunuz? 0 21 Kasım 2022 15:08
Bitlis'te başıboş köpeklerin ısırdığı çocuk hayatını kaybetti Beatrice Ülkemizden Haberler 2 09 Kasım 2022 15:18
Sokaktan kedi diye aldığı yavru puma çıktı Beatrice Dünyadan Haberler 2 05 Ekim 2022 15:33




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net